Сексуална дисфункция при хора с диабет

Сексуалната дисфункция е много често срещана при хора с диабет. Тя се причинява от увреждане на нервите и малките кръвоносни съдове, което ги прави по-склонни да развият сексуални проблеми.
Сексуална дисфункция при хора с диабет
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Сексуалната дисфункция при хората с диабет се наблюдава често. Обикновено засяга както мъжете, така и жените. Това е така, защото пиковете на нивото на кръвната захар, които се появяват, когато имате диабет, влияят директно върху нервите и кръвоносните съдове. В резултат на това често се проявяват определени усложнения във вашата генитална област.

Това се дължи главно на това, че реакцията на тялото на сексуални стимули е свързана с нервната и кръвоносната системи. Прочетете повече за сексуалната дисфункция при мъжете и жените с диабет в тази статия.

Сексуална дисфункция при мъже с диабет

Еректилна дисфункция и диабет

Еректилна дисфункция и диабет

Еректилната дисфункция е най-често срещаният сексуален проблем, който се развива при мъже с диабет. Тя включва постоянната и многократна невъзможност за постигане на ерекция след сексуална стимулация. Наблюдава се при около половината мъже на възраст между 40 и 70 години, независимо от това дали са диабетици или не.

Има някои структури, наречени corpora cavernosa в горната част на пениса над уретрата. Те се отпускат, за да позволят на кръвта да влезе при сексуална стимулация. След това пенисът се разширява и следва ерекция. Въпреки това, всяка промяна в частите от пениса, участващи в този процес, може да доведе до еректилна дисфункция.

Диабетът влияе върху развитието на тази сексуална дисфункция по различни начини:

  • Влошава циркулацията на притока на кръв към гениталиите, тъй като блокира артериите.
  • По този начин тя променя нервите и чувствителността на пениса.

Лице с диабет трябва да информира лекаря си за тези видове проблеми, за да може лекарят да предпише лечение. Той може да ви предпише лекарства, с които да ви помогне да водите пълноценен живот.

Въпреки това през повечето време най-добрата коригираща мярка е да държите под контрол нивата на кръвната си захар. Само това ще предотврати увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

Сексуална дисфункция при жени с диабет

Женската сексуалност е много по-малко проучена от мъжката. За съжаление няма достатъчно изследвания, които да потвърдят, че жените с диабет имат по-голяма вероятност да развият сексуални дисфункции.

Проблемите, които ще споменем обаче, може да са свързани с увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

Недостатъчното овлажняване е форма на сексуална дисфункция

Сексуални проблеми

Недостатъчното овлажняване на гениталната област заедно с липсата на вагинално разширение е най-честата сексуална дисфункция сред диабетиците. Това води до нежелание за секс, тъй като проникването без овлажняване причинява само болка и дразнене.

Този вид сексуална дисфункция може да има нещо общо с диабета. Високите нива на кръвна захар водят до дехидратация и следователно вагинална сухота. Следователно, те могат да причинят недостатъчно овлажняване.

Намалено либидо и диабет

Сексуалното желание е основният сексуален отговор, което води до възбуда и последващ оргазъм. Следователно, отсъствието му прави невъзможно да се развие задоволителна сексуална връзка.

Хипергликемията често е причина за силната умора и намаляване на либидото на жените с диабет.

Вагинизъм

Общуването е изключително важно в една връзка.

Липсата на овлажняване заедно със свръхчувствителност може да направи половия акт болезнен и следователно неприятен.

Вагинизмът се отличава с неволното свиване на мускулите на тазовото дъно. Те причиняват пълно или частично затваряне на влагалището. Така вагинизмът не позволява проникване, защото е болезнен.

В повечето случаи това се дължи главно на липса на овлажняване. Въпреки това може да се дължи и на повишената вагинална чувствителност. Това от своя страна може да е резултат от сензорна невропатия.

Аноргазмия и диабет

Аноргазмията е невъзможността за достигане на оргазъм след правилна сексуална стимулация.

Диабетът не е пряка причина за тази сексуална дисфункция. Това обаче е свързано с липсата на желание и овлажняване. И двете ситуации ще предизвикат недоволство или дори болка по време на секс. Това прави невъзможно достигането на оргазъм.

В повечето от гореспоменатите случаи хипергликемията също увеличава предразположението ви към придобиване на вагинални инфекции. Те водят до образуването на необичайни секрети, както и болка, сърбеж и свръхчувствителност във вагиналната област. Разбира се, това прави и сексът изключително дискомфортен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.