Дали гениталната кандидоза засяга сексуалния живот?

Въпреки че кандидозата (наричана още гъбична инфекция) се появява от само себе си, тя може да бъде предадена и по полов път. Тъй като тя е съпроводена с болка и възпаление в интимната област, може да направи сексуалните отношения доста неприятни.
Дали гениталната кандидоза засяга сексуалния живот?

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Гениталната кандидоза (гъбична инфекция) е често срещана инфекция. Според статистиката повечето жени се сблъскват с това заболяване в определен етап от живота си. А замисляли ли сте се дали гениталната кандидоза засяга сексуалния живот?

Нека да разгледаме подробно фактите.

Гениталната кандидоза

Кандидозата е инфекция причинена от гъбичката Candida albicans.Тя може да засегне не само половите органи, но и други части на тялото, причинявайки орална кандидоза (млечница) или кандидоза на кожата.

В случаите, когато засяга интимната зона, кандидозата е едно от често срещаните гинекологични заболявания, особено сред жените. Но това далеч не означава, че се среща само сред нежния пол. Нерядко заболяването засяга и мъжете.

Candida е гъбичка, която живее сред другите микроорганизми във влагалището. Там всички тези организми съществуват заедно в баланс и образуват вагиналната микрофлора.

В определени случаи гъбичките Candida се размножават прекомерно, което нарушава баланса на вагиналната микрофлора. А този дисбаланс води до появата на гениталната кандидоза.

Трябва да посетите гинеколог, за да се справите с гъбичните инфекции.

Въпреки че не е опасна, в много случаи тя се превръща в повтаряща се инфекция. Затова е важно да се консултирате с гинеколога си, ако се съмнявате, че страдате от генитална кандидоза.

Независимо дали ви се вярва или не, но кандидозата може да засегне и мъжете. Вярно е, че жените са по-предразположени към този тип инфекции, но и мъжете не са имунизирани срещу нея.

Когато гъбичките Candida засегнат пениса, водят до появата на баланит – инфекция на препуциума и главичката. Инфекцията е съпроводена със зачервяване, парене, сърбеж и дори появата на бял слой.

В резултат на това гениталната кандидоза може да причини дискомфорт и болка при мъжете по време на полов акт, по същия начин както и при жените

Причини за гениталната кандидоза

Част от евентуалните причини за появата на гениталната кандидоза са:

 • Нарушаване баланса на вагиналната флора (дълъг прием на антибиотици)
 • Диабет, наднормено тегло
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Отслабнала имунна система (ХИВ, трансплантация, химиотерапия и т.н.)
 • Носене на бельо от синтетични материи
 • Хормоналин промени (по време на бременност)
 • Прекомерното миене на интимната област със сапуни и/или агресивни вещества
 • Прием на антибиотици.

Приемът на антибиотици води до унищожаване на полезните бактерии на микрофлората, което улеснява разпространението на гъбичките кандида.

Най-често срещаните симптоми на гениталната кандидоза са:

 • Сърбеж, парене
 • Възпаление
 • Зачервяване и подуване
 • Болка при уриниране
 • Гъсто бяло вагинално течение
 • При мъжете – баланит или възпаление на препуциума и главичката.

Лечение

Тъй като кандидозата е причинена от гъбички, най-често гинеколозите предписват антигъбична терапия. Ако нанасяте изписания ви крем или мехлем в правилната доза, инфекцията ще отшуми след няколко дена.

Трябва да запомните, че е необходимо да посетите гинеколог, тъй като само той може да прецени дали въпросната инфекция е генитална кандидоза. Ако е така лекарят ви ще ви предпише подходящото лечение, изключвайки други видове инфекции.

Противогъбичните кремове могат да бъдат закупени и без рецепта. Но е важно да не се самолекувате и да спазвате указанията на лекаря си.

Ако не посетите лекар, вие се излагате на риск от объркване на гениталната кандидоза с друго заболяване и дори с някоя от полово-предаваните болести.

Дали гениталната кандидоза засяга сексуалния живот?

Гениталната кандидоза засяга сексуалния живот.

Използването на предпазни средства спомага предотвратяването на разпространението на кандидоза между партньорите.

Отговорът е да.

Кандидозата може да се отрази на сексуалния ви живот. Затова трябва да вземете предпазни мерки, ако имате намерение на правите секс докато сте с кандидоза.

Защо?

 • Кандидозата може да причини болка, парене и възпаление. Затова може да направи неприятен сексуалния акт. Това е и причината лекарите да съветват въздържане от секс докато инфекцията не бъде излекувана напълно.
 • Въпреки че често заболяването се появява не заради предаване по полов път, все пак вероятността това да се случи никак не е малка. В действителност кандидозата води до баланит, парене и зачервяване на интимната област след сексуален контакт.
 • Затова, ако искате да продължите да правите секс, трябва да използвате презервативи.
 • От друга страна, тъй като сексуалният контакт може да доведе до дразнене, то може да забави и да попречи на възстановяването. Затова за да не попречите на назначеното ви лечение е добре да се не практикувате секс докато инфекцията на изчезне напълно.

Заключение

Гениталната кандидоза е инфекция, която по принцип не е опасна. С подходящото лечение, тя може да изчезне за дни.

Но сексуалните контакти докато сте болни от кандидоза могат да доведат до определени проблеми като предаване на инфекцията на партньора ви. А освен това може да удължи времето за пълното ви излекуване.

Освен това тъй като кандидозата се характеризира със симптоми като дразнене, самият сексуален контакт може да не ви бъде приятен.

Поради всички тези причини специалистите съветват въздържане от сексуални контакти до пълното излекуване на инфекцията.

Ако все пак искате да правите секс, използвайте презервативи, за да не заразите партньора си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.