Причините за появата на цистит след секс

Появата на цистит след секс е често срещана сред жените. Въпреки че причините за това са различни, можете да се предпазите. В следващите редове ще ви дадем няколко ценни съвета.
Причините за появата на цистит след секс

Последна актуализация: 06 септември, 2019

Според международни проучвания 60% от жените се сблъскват с цистита поне веднъж в живота си. В около 80% от всички случаи става въпрос за появата на цистит след секс.

Циститът е често срещано заболяване сред жените, особено когато става въпрос за бактериален цистит. Както се вижда и от името, той се причинява от бактериална инфекция.

Какво представлява циститът?

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, независимо от причината за появата му.

Повечето хора считат, че циститът е инфекция на уринарния тракт. Но това не е така. Циститът представлява възпаление. Докато инфекцията на пикочните пътища може да се дължи на наличието на определени микроорганизми, най-често – бактерии.

Затова заболяването се дели на две основни групи:

  • Бактериален цистит.
  • Неинфекциозен цистит.

Бактериалният цистит е причинен от микроорганизми, в повечето случаи  – бактерии (най-често Escherichia coli). При този тип цистит микроорганизмите навлизат в пикочните пътища през уретера. След това се размножават и образуват колонии от бактерии. Те водят до появата на симптомите на заболяването.

Много често появата на цистит след секс се дължи на бактерии.

Повечето случаи на цистит са причинени от интензивното разпространение на бактериите като E. coli. Но това заболяване може да се дължи и на неинфекциозни причини.

Ето и част от причините за неинфекциозния цистит:

  • Чуждо тяло. Поставянето на катетър в уретрата за дълъг период от време може да доведе до появата на това заболяване.
  • Лекарства. Нерядко при назначаването на химиотерапевтици се появява възпаление на пикочния мехур като страничен ефект.
  • Химически вещества. Определени вещества в продуктите за интимна хигиена като интимните спрейове или спермицидните гелове могат да предизвикат възпаление.
  • Лъчетерапия. Провеждането на лъчетерапия при жените за лечение на ракови заболявания може да доведе до появата на цистит.
  • Интерстициален цистит. Той представлява хронично възпаление на пикочния мехур без ясна причина. Затова лечението му е толкова трудно.
  • Други заболявания. И накрая някои заболявания като тези на гръбначния стълб могат да доведат до “неврогенен пикочен мехур”.

Появата на цистит след секс

Научно доказано е, че сексът е рисков фактор за появата на цистит при жените. Според проучване жените правещи секс повече от четири пъти месечно, тези използващи контрацептиви и тези, които са правили секс през последните 30 дни са по-предразположени към появата на цистит.

Затова този тип инфекция свързана със секса си има определено име: посткоитален цистит. Същото проучване открива поне пет причини водещи до появата на уринарни инфекции при жените след секс.

Нека да се спрем на тях.

Орални контрацептиви

Оралните контрацептиви променят месечния цикъл на жените. Освен това влияят и върху естественото действие на хормоните върху женския организъм.

Оралните контрацептиви отслабват лигавицата на пикочния мехур – най-вътрешната част на органа. Това улеснява размножаването на бактериите като Escherichia coli.

Приемът на противозачатъчни понижава защитните сили на лигавицата на пикочния мехур.

Жените приемащи противозачатъчни средства са изложени на по-висок риск от появата на цистит, тъй като тези лекарства отслабват лигавиците предпазващи пикочния мехур.

Кондоми

Материалите, от които са направени кондомите използвани от мъжете и жените, могат да засегнат здравето на лигавицата на женските пикочни пътища. Това ги прави по-уязвими към инфекциите и улеснява разпространението на бактериите.

Важно е да запомните, че не всеки организъм реагира по този начин на тези материали.

Разпространението на бактерии

Сексът благоприятства разпространението на бактериите от външната среда в уринарния тракт на жените. В допълнение пенисът на мъжа действа като бариера, а движенията при сексуалния акт могат да предизвикат и улеснят появата на цистит.

Хигиенните навици след секс

Един от факторите свързани с цистита и секса е хигиената на жените след акта.

Когато жената не уринира веднага след половия акт, проникналите бактерии могат да останат в пикочния мехур и да се разпространят.

Травма на уретрата

Сексът може да нарани уретрата на жената, намираща се в близост до влагалището. Повтарящите се движения при сексуалния акт влияят върху женския уринарен тракт, улеснявайки навлизането на външни бактерии.

Превенция на посткоиталния цистит

Въпреки че стана ясно, че сексът може да причини появата на цистит при жените, това не означава, че трябва да се страхувате. Не е необходимо да спирате да правите секс, за да се предпазите от евентуална уринарна инфекция.

Ако сте внимателни, ще намалите значително риска от появата на цистит след секс.

Приемът на достатъчно вода може да ви предпази от появата на цистит след секс.

Пиенето на достатъчно вода осигурява оптимална хидратация и понижава риска от цистит. Но дневното количество на изпитата вода е различно при всеки един човек.

Най-добрият съвет за избягване появата на цистит след секс е изпразването на пикочния мехур веднага след половия акт. По този начин лесно изхвърляте бактериите, навлезли в уретрата и пикочния мехур. Ако е възможно изпразвайте пикочния си мехур преди секс, тъй като така също ще повишите защитните сили на организма.

Този лесен съвет трябва да върви ръка за ръка с добрите хигиенни навици. Пиенето на необходимото ви количество вода стимулира образуването на урина и улеснява отделянето й през деня. Така ще предотвратите задържането на урината, което също улеснява появата на цистит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.