6 женски проблеми пречещи на удоволствието от секса

Въпреки че много проблеми от сексуално естество могат да бъдат решени чрез лечение и дори промяна в начина на хранене, първо трябва да отидете при специалист, за да ви прегледа и диагностицира
6 женски проблеми пречещи на удоволствието от секса

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Удоволствието от секса може да бъде нарушено от на пръв поглед невинни женски проблеми.

Сексът е една от основните биологични нужди на всеки един човек и без значение под каква форма е извършван, той носи удоволствие и подобрява здравето ни като цяло.

Той е един от основните стълбове във всяка една връзка, не само защото укрепва емоционалната връзка между партньорите, но и защото повишава доверието, общуването и други подобни качества, обгрижващи взаимоотношенията ни.

За съжаление има много фактори, влияещи върху сексуалната активност понижавайки либидото ви или намаляващи удоволствието от секса.

По отношение на жените някои здравословни проблеми могат да доведат до появата на болка, дискомфорт и други симптоми, които без съмнение се отразяват на качеството на интимния ви живот.

Въпреки че тези проблеми често са леки и лесно се лекуват е важно да можете да ги разпознавате, за да не засегнат сексуалния ви живот.

И защото мнозина не знаят много по този въпрос искаме да ви разкажем за шест от най-често срещаните споменати заболявания в днешната статия.

1.Вагинална сухота

Вагиналната сухота намалява удоволствието от секса.
Един от най-често срещаните интимни проблеми при жените е нарушаването на рН нивото на вагината, което води до неприятна сухота.

Този симптом обичайно се дължи на дисбаланс в нивото на женските хормони, най-вече на естрогена.

Когато нивото на естрогена се понижи то се отразява на естественото овлажняване на тази област, нещо така важно, засягащо удоволствието от секса.

Липсата на овлажняване води до болезнено триене, което освен другите неприятни неща, създава усещане за парене на кожата.

Какво можете да направите?

 • Освен приема на хормонални таблетки, предписани от лекаря ви, е добре да подобрите начина си на хранене и да използвате лубрикант на водна основа.

2.Кожни проблеми

Дисбалансът в рН нивото на вагиналната ви флора повишава предразположеността ви към дерматит и алергични реакции.

Тези дерматологични проблеми могат да доведат до образуването на малки ранички по вулвата, водещи до възпаление, болка и сърбеж.

Какво можете да направите?

 • Внимателно прегледайте сапуните и интимните си продукти, които използвате, тъй като много от съставките им могат да са виновниците за тези проблеми.
 • Опитвайте се винаги да използвате натурални продукти.

3.Вагинит

женски проблеми пречещи на удоволствието от секса
Вагинитът е вид вагинално възпаление, причинено от разпространението на гъбички и бактерии.

Когато сте болни от това заболяване, то не само засяга удоволствието от секса, но може да доведе до неприятни симптоми като парене и дискомфорт при уриниране.

Какво можете да направите?

 • Въпреки че е най-добре да отидете на лекар, който да ви предпише лечение, можете да започнете приема на пробиотици и храни с антибиотично действие, които по естествен начин ще се борят с инфекцията.
 • Други важни навици са поддържането на добра хигиена и носенето на памучно бельо.

4.Алергиите намалят удоволствието от секса

Хиляди жени изпитват болка и дискомфорт по време на секс, заради употребата на презервативи, защото са алергични към латекса.

Това не само пречи на удоволствието от секса, но и води до неприятни симптоми като възпаления, неприятна миризма и уртикария.

Какво можете да направите?

 • Първо трябва да разпознаете симптомите на алергията.
 • След това най-добре поговорете с лекаря си и обсъдете възможните варианти.

5.Вагинизъм

вагинизмът намалява удоволствието от секса
Когато вагината ви се свива, предотвратявайки сексуалната активност, това се дължи на заболяване известно като вагинизъм.

Този проблем, въпреки че не е много често срещан, води до неволно свиване на перивагиналната мускулатура, предотвратяваща проникването.

Обикновено това се дължи на някакъв вид травма, нараняване на вагината или хормонални промени.

Какво можете да направите?

 • Специалистите съветват да правите упражнения на основата на свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно.

Препоръчваме ви да прочетете: 5 типа оргазъм и как да ги почувстваме

6.Цистит

Възпалението на пикочния мехур или цистит е често срещано заболяване сред жените и обичайно засяга сексуалния им живот, защото води до болка и парене.

То представлява бактериална инфекция , характеризираща се с постоянна нужда от уриниране, дори когато няма какво да отделяте.

Какво можете да направите?

 • Обикновено лекарите предписват лечение с антибиотици за борба с микроорганизмите, причинили инфекцията.
 • Важно е да подобрите режима си на хранене и да повишите приема на течности.
 • Добре е да пиете чайове и напитки с диуретично действие.

Като жени е важно да бъдете информирани за всички тези заболявания и ролята им за удоволствието от секса.

Ако се сблъскате с някое от тях, най-добре потърсете помощ от гинеколога си преди проблемът ви да се задълбочи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.