Асексуалността: Когато не чувствате сексуално желание

Общественият натиск към тези хора е доста голям и често се чувстват пренебрегвани. Малко се знае за това състояние, но нека се отнасяме еднакво към всички
Асексуалността: Когато не чувствате сексуално желание

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може да изглежда невъзможно, но съществуват хора, които нямат сексуално желание, не изпитват привлекателност към другите или стремеж към удоволствие … Това е известно като “асексуалност“. Асексуалността е нещо, което е невидимо и много малко хора знаят за нея.

Тя също може да причини огромен стрес в една двойка, защото освен че не изпитва сексуално желание, единият може да не усеща нуждата от поддържане на връзката.

Нещо повече, той се опитва да я избегне. Дали асексуалността е последствие от ергенство или определени религиозни убеждения? Отговорът на това е “не”. Това е естествено състояние, което човек изпитва.

Асексуалността, без сексуална ориентация

асексуалността представлява и липса на ориентация

Тъй като един асексуален човек не изпитва сексуални желания, той не чувства, че трябва да поддържа връзка. Тъй като не е привлечен от членове на същия или от другия пол, той също така няма сексуална ориентация.

Поради всичко това асексуалността може да се разглежда като несексуална ориентация.

Има толкова много незнание и толкова малко изследвания по този въпрос, че много хора вярват, че тези, които са асексуални, всъщност са потиснати.

Вярно е, че това е странно положение, защото човешките същества естествено усещат сексуалното желание да споделят приятни преживявания и да могат да се размножават, ако желаят.

Въпреки че това е необичайно обстоятелство обаче, това не е болест или характеристика, която определя потиснат човек.

Това е просто не-сексуална ориентация.

Социален натиск

Може би си мислите, че един асексуален човек ще успее да избегне много проблеми. Всички видове сексуална ориентация, включително тази несексуална трябва да бъдат зачитани и третирани еднакво.

За съжаление не това се случва в действителността. Асексуалните хора страдат от социален натиск, защото са различни.

Хавиер, асексуален човек споделя следното: “Отне ми много време, за да имам партньор и да бъда във връзка. Когато го направих, беше само поради социалния натиск. Но аз самият никога не съм усещал нуждата.”

Тези хора са “принудени” да бъдат като другите, да търсят някой, да се занимават с въпроси като “Кога ще си намериш приятел?”

асексуалността кара хората да се чувстват непълноценни

В най-лошите ситуации те са подценявани от обществото.

Можете ли да си представите как днешната реклама, заредена със сексуална ориентация трябва да изглежда за един асексуален човек? Това постоянно, еротично съдържание за него не означава нищо. Рекламата просто няма да има желания ефект.

Слабото сексуално желание винаги е съществувало

Въпреки че не сме го обсъждали, слабото сексуално желание винаги е съществувало, въпреки че повечето хора никога не са го знаели, докато не са със сексуално активен партньор.

Независимо от това и въз основа на това, което ни споделя Хавиер по-горе, наистина ли асексуалните хора не искат да имат връзка?

Докато Хавиер казва, че няма нужда да има партньор, много асексуални хора го искат и търсят – макар и без секс.

Истинският проблем възниква, когато един асексуален човек се влюби в някой, който е сексуално активен. И двамата трябва да поговорят за това как да продължат връзката си, така че никой да не прави жертви, които не искат прави.

Да бъдеш асексуален не означава, че човек не е способен на любов.

Ние всички се нуждаем от обич, но не всеки се нуждае от секс. Асексуалните хора понякога се чувстват принудени да правят секс. Те не го искат, но така или иначе го правят. Това не е нещо, което те обичат или мразят, но го правят заради партньора си.

асексуалността превръща правенето на секс в принудително занимание за единия.

Поради тази причина двойката трябва да говори за това какво да предприеме, когато единият е асексуален, а другият не. Комуникацията винаги е от съществено значение и още повече в такива ситуации.

Както Моисей Каталан, президент на Националната ексцентрична асоциация “Принц Лила” каза:

“Поддържането на взаимоотношения, при които единият партньор е асексуален, а другият сексуален зависи от споразумението, което и двамата са приели. Има хора, които правят секс преди да започнат да излизат заедно, докато други поддържат открити отношения”.

Срещали ли сте някого, който е асексуален? Много хора дори не знаят, че са такива, те просто знаят, че не изпитват желание за другите.

Най-важното нещо, ако искате да поддържате връзка, е и двамата да говорите за ситуацията, за да помогнете на всичко да върви възможно най-гладко.

Колкото по-малко се криете от реалността и колкото по-малко мълчите, толкова повече осъзнаване ще ви е нужно, за да можете да се разбирате по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
  • Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.