Съвременната технология и защо да изключвате рутера през нощта?

· 03.11.2016
Ще минат още около 30 години преди да започнем да се притесняваме за ефектите, които мобилните устройства могат да имат върху човешкото тяло.

Съвременната технология е променила коренно света, в който живеем. Тя е разширила нашите възможности за комуникация, работа, развлечения, както и почти всичко останало, за което може да се сетите.

Сред тях безжичният достъп до интернет се е превърнал в основна част от живота, защото осигурява достъп до безброй други полезни инструменти.

WiFi е вече незаменим в домове, работното място, учебните заведения, както и на много други места, където сте в състояние да сте в непрекъсната връзка с всичко и всички и да се възползвате от цялата достъпна в интернет информация.

Има някои недостатъци обаче, и някои от тях дори може да се отразят върху цялостното здраве.

Много експерти са посочили безжичната технология като „тихият враг“, позовавайки се главно към нивата на радиация, които тя излъчва.

В днешната статия искаме да ви дадем повече информация за опасностите от тези устройства и какво можете да направите, за да сведете до минимум риска, а именно: да изключите вашия рутер през нощта!

Какви са скритите опасности на безжичната технология?

2-bezjichen-ruter

Въпреки че многобройните проучвания са документирали опасностите от радиация, която се излъчва от мобилните устройства и други подобни, повечето хора пренебрегват този въпрос изцяло или все още не знаят това.

Този тип технология е разработена преди десетилетия и е тук, за да остане още дълги години. Ще мине много време обаче, преди да можем напълно да разберем влиянието, което може да има върху човешкото тяло.

Досега съществуват само малък брой научни анализи на въздействието на електромагнитните вълни върху мозъчната дейност и телесните системи.

Има доказателства, които предполагат, че може да се свързват с появата на рак и други заболявания, които са трудни за лечение.

3-mozuk-zdrave

Публичен доклад, известен като Биоинициатива обобщава около 2,000 международни изследвания, свързващи дълготрайното излагане на електромагнитно излъчване с развитието на някои видове тумори.

Това може също да бъде причина за хронично главоболие, хиперактивност и лошо качество на съня.

В действителност хората, които работят в близост до този тип оборудване имат строги правила за безопасност. Те са насочени към намаляване на излъчването на негативните ефекти, които може да има върху тялото.

Безпокойството относно излагането на децата на тези устройства расте, защото те са най-податливи на увреждания, докато са във фазите на развитие.

С оглед на това, страни като Англия, Франция и Швеция вече са започнали да премахват WiFi от училища, музеи, библиотеки и други обществени места. Така регулират използването на тези технологии и проучват други алтернативи, за да се наслаждавате на интернет чрез кабелни връзки.

Стъпки, които трябва да предприемете: Изключете рутера

С цел намаляване на отрицателното въздействие на тази технология, може да предприемете няколко мерки.

  • Изключете рутера през нощта или когато никой не го използва.
  • Ако устройството се намира в кухнята или спалнята, опитайте да го сложите на място, което се използва по-рядко.
  • Попитайте вашия доставчик на мрежа дали може да инсталира кабелна връзка, включително и по телефона. Макар че безжичните телефони са по-удобни, те също отделят вредни лъчения.
  • Използвайте мобилни устройства и преносими компютри само за ограничени периоди от време. Избягвайте да ги държите в спалнята.
  • Прекарвайте повече време навън, правете упражнения и четете печатни материали и книги, вместо дигитални медии.
1-mozuk-vulni

Няма надеждна система за контрол, която да позволи на потребителите да познават опасностите, на които са изложени с електромагнитното излъчване.

Потискащ е факта, че нивото на тази радиация нараства експоненциално в кратък период от време. Не се знае колко висока ще бъде след няколко години.

В страни като Япония и САЩ, специалистите се опитват да проектират мобилна технология, която не включва използването на електромагнитно излъчване.

По всяка вероятност, ще минат около 30 години преди хората да започнат да се притесняват за ефектите, които тези устройства могат да имат върху човешкото тяло.

Прекомерното излагане на тях е нещо, което не бива да пренебрегвате. Макар, че изглежда, че може да се направи малко, в момента може да вземете сами мерки за намаляване на излагането им.

В заключение, като потребители на този вид безжична технология е важно да я използвате внимателно и отговорно. Изключвайте рутера или всякакви други електронни устройства, ако не ги използвате.

Независимо от факта, че WiFi ви позволява да правите хиляди неща всеки ден, не забравяйте, че тези ползи идват с определени последствия.