Това писмо завладя социалната мрежа: Аз съм майка, а не роб!

Да сте добра майка, съпруга или човешко същество не означава да прекарвате цялото си време в чистене на къщата.
Това писмо завладя социалната мрежа: Аз съм майка, а не роб!

Последна актуализация: 21 декември, 2018

„Да си майка не означава да се превърнеш в роб на домашните задължения“. Това изявление наскоро се превърна в хит в социалната мрежа. То е част от едно интересно писмо, публикувано от 32-годишна австралийки в профила й във Фейсбук.

Констанс Хол е млада жена, която активно работи в социалните мрежи и поддържа свой собствен блог, в който подлага на обсъждане темата за активния начин на живот заедно с децата, популяризира значението на поддържането на социални контакти, преследването на интереси и страсти.

Самото писмо е публикувано преди няколко седмици. То представлява повече от мнение. По-скоро е призив към всички жени да удържат своето място в обществото и да продължат да се грижат за своето лично развитие, докато съвместяват отговорностите на родителството.

Днес ще поговорим на тази тема и ще поразсъждаваме.

Аз съм майка, аз съм жена: писмото на Констанс Хол

Констанс Хол е една от онези жени, които не се страхуват да отглеждат децата си, без да загърбват предишния си живот. Тя ги вдига на ръце и прекарва часове наред на плажа, посещава събития с други деца и техните приятели, излиза с тях на пазар.

Тя няма намерение да жертва каквото и да било. Наясно е със своите приоритети в живота: децата и себе си.

Да сте майка е нова професия, която изисква внимание 24 часа на ден.

Уморена от много от приятелките си, които се определят като „домакини“, отколкото като „майки“. Част от тях изпадат в състояние на депресия или безпомощност, когато се чувстват сами. Затова Констант решава да изпрати послание до всички жени:

“Пиша на жените в парка, които гледат в екрана на телефона си, без да обръщат кой знае какво внимание на децата си.

Да, на вас говоря.

Вместо да зяпате смартфона, трябва да се свържете със света и своите деца, а не онези групи от майки, които общуват само през социалните мрежи.

Защото, знайте, няма никакво значение какво мисли тази „малка група от майки“. Станете и играйте с децата си.

Жената, която има планина от чинии за миене в мивката, е все още способна да излезе през прага на дома, заедно с децата и да изпие кафе в компанията на свои приятели.

Говоря на вас.

Да сте добра майка, съпруга или човешко същество не означава да прекарвате цялото си време в чистене на къщата. Ако сте обсебени от подобна идея, вашите приятели ще започнат да живеят без вас.

Говоря и на теб.

На жената, която е на антидепресанти, предписани от лекаря след раждането. Може да не ти се вярва, но ще продължиш да се бориш с депресията си, дори когато децата пораснат. Не бъркай депресията с отказването. Ти все още си човекът, държи юздите на живота. Можеш да преодолееш всичко.

Това е най-прекрасното време от живота. Наслаждавай му, докато можеш.

Понякога не разбираме силата и слабостта, но помнете, че сте по-силни, отколкото си мислите. Не сте слаби, ако се налага да потърсите помощ. Струва си!

Имайте предвид, че много жени минават през същия период и проблеми, те обаче не говорят толкова за това.

Пиша сега на жените, които все още не са възвърнали теглото си отпреди бременността. Не се тревожете. Не е важно, тъй като да сте майка е нова професия, която изисква внимание 24 часа на ден. Тя обаче не се заплаща.

Всъщност това е работа, която никога не приключва. Затова не се колебайте дали да изядете парчето торта, или не. Тялото ви след раждането не е ничия работа. Затова забравете какво казват: не е важно за никого”.

Значението на поставянето на приоритети в живота

Да си майка не означава, че трябва да се откажеш от своя живот.

Всяка една от нас може да се припознае в думите на Констанс, или не. Винаги има какво да се свърши по къщата и мивката рядко остава празна, но това, което е важно, е да се насладите на своите деца.

Идеите, които австралийската поставя във фокуса на вниманието, ни карат да се замислим за нещо по-голямо.

  • Да си майка не означава, че трябва да се откажеш от своя живот, мечти, приятелства или кариера.
  • Осъзнаваме, че ежедневният живот няма да бъде вече същият. Ще се изправяме пред предизвикателства, усложнения и в определени моменти ще губим надежда. А да живеете, да се учите и да бъдете майка означава да бъдете силни, гъвкави и да се борите за това, което обичате всеки ден.
  • Поставянето на приоритети е задължително: запомнете, че ако не сте щастливи, няма да можете да направите децата си щастливи.

Ако в даден момент започнете да усещате, че надеждата ви напуска, не се колебайте да излезете от къщи с децата, изведете ги на слънце, поговорете с другите майки, заобиколете се с хора, които без съмнение ви напомнят за чудото на живота и отглеждането на деца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lamenteesmaravillosa.com La depresión, la enfermedad del alma [Online] Available at: amenteesmaravillosa.com/la-depresion-la-enfermedad-del-alma/
  • Lamenteesmaravillosa.com La tristeza que no tiene explicación [Online] Available at: lamenteesmaravillosa.com/la-tristeza-que-no-tiene-explicacion/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.