Проучване свързва депресията с рака

Скорошно проучване свързва депресията с рака. Но не позволявайте този факт да ви тревожи: депресията е знак, че трябва да се погрижите по-добре за умственото и физическото си здраве, за да се предпазите от редица болести и да се почувствате по-добре.
Проучване свързва депресията с рака

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли, че учените свързват депресията с рака?

Скорошно проучване доказва, че хората с проявяващи се дълго време симптоми на депресия са по-предразположени към развитие на рак.

Защо е така?

Какво свързва депресията с рака?

какво свързва депресията с рака
Депресията е резултат от сложно взаимодействие между социални, психологически и биологични фактори.

Това може да доведе до различни промени в определени етапи от живота ви. Още полезна информация за това все по-често заболяване можете да откриете на сайта Психично здраве.

Когато често страдате от депресия можете да навредите на здравето си. Една от възможните болести, които можете да развиете е ракът.

Искате да знаете повече? Прочетете и: Йогата помага за лечение на депресията

Доказателства, свързващи депресията с рака

Множество проучвания свързват депресията с висок риск от появата на различни видове тумори.

В проучване, проведено във Великобритания, включващо клинични изследвания на над 160000 души, е доказано, че:

  • Много хора страдат от повтарящи се психологични проблеми.
  • Хората с тези проблеми са по-предразположени да развият рак на панкреаса, простатата или дебелото черво.

Но няма доказателства за директна връзка между депресията и появата на рак. Учените извършили проучваните ясно заявяват, че то има единствено статистическо значение.

Други проучвания за депресията

Тези и други проучвания стигат до един и същи извод.

Взаимодействието между физическото и умственото здраве е доказвано многократно.

Например има ясни доказателства за връзка между симптомите на депресията и заболяванията свързани с тревожността и появата на сърдечно-съдови болести.

Хормонален дисбаланс

Свързването на депресията с рака е породено от хоромонален дисбаланс. Депресията води до повишено образуване на кортизол. А този дисбаланс може да доведе до други здравословни проблеми.

Освен това естествените механизми на организма за възстановяване на ДНК са подтиснати. Това отслабва защитата ви срещу рака.

Друг много важен фактор е, че хората с чести прояви на депресия са предразположени към посягане към алкохола, цигарите и към напълняване.

Както знаете това са трите рискови фактора за появата на рак.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 признака за хормонален дисбаланс

Психологическият стрес и депресията

Хората изпитват психологически стрес, когато са подложени на физически или емоционален натиск.

Не е вредно да бъдете стресирани понякога.

Но продължителното и постоянно излагане на силен стрес може да доведе до сериозни последици за физическото и умственото ви здраве.

Когато се намира под стрес, организмът реагира като образува кортизол.

Този хормон спомага повишаването на кръвното налягане. Освен това ускорява сърдечния ви ритъм и повишава концентрацията на захар в кръвта ви.

Тези промени ви осигуряват повече енергия за справяне със стреса, но същевременно водят и до определени рискове за здравето ви.

Силният стрес може да причини редица заболявания

Хроничният стрес, който е силен и продължителен, може да доведе до проблеми с уринарния тракт, смущения в храносмилането и плодовитостта, както и до срив на имунната система.

Освен това хората, изложени на хроничен стрес са по-предразположени към масовите заболявания.

Става дума за болести като грипа, настинките, главоболието и проблемите със съня. Плюс заболяванията, върху които акцентира тази статия: тревожността и депресията.

Контрол на стреса и скрининг на рака

защо проучвания свързват депресията с рака
Хората, които вече са чули диагнозата рак трябва да се научат да контролират психологическия стрес, както и депресията си.

Първото и най-важно нещо за тях е да открият емоционална и обществена подкрепа. Така ще намалят тревожността и ще облекчат ефекта на депресията. Освен това така ще ограничат и ще се предпазят от други симптоми, които се появяват при срив на защитата на организма.

Начини за контролиране на стреса и депресията

Някои психологически техники наистина могат да ни помогнат в борбата срещу стреса и депресията.

Става въпрос за практикуване на йога, медитация, техники за отпускане и други.

Допълнително могат да бъдат включени други терапии, които да облекчат психологическия стрес.

И накрая здравословните навици, грижата за тялото и ума ни, правилното хранене и набавянето на достатъчно сън са ефикасният начин за борба срещу стреса, депресията, тревожността и другите свързани с тях болести.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.