Съвети за засаждане и грижа за пустинната роза у дома

Първото впечатление, което прави въпросната пустинна роза, пробужда желанието да я притежавате. Тъй като този сукулент изглежда като малко цъфтящо дърво, как можем да го накараме да вирее у дома?
Съвети за засаждане и грижа за пустинната роза у дома

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 януари, 2024

Разглежданата пустинна роза е растение с обилни цветове, който пленява с уникалния си вид; научното му име е Adenium obesum. Това е вид мини-дърво, което дава цветя, сравними с формата на тромпет.

Адаптивният капацитет на това растение му позволява да вирее безпроблемно в саксия, в контейнер или прилагайки техниката бонсай. Въпреки че деликатността му намеква за специални нужди от грижи, истината е, че това е сукулент, способен да оцелее и да покаже най-доброто от себе си само с някои основни грижи. Нека да разгледаме от какво има нужда.

Красивата пустинна роза: нежен сукулент

Някога пустинната роза се е отглеждала само в Африка, но днес се среща по целия свят. Malaya Journal Biosciences я каталогизира като декоративно растение, което надхвърля своите декоративни характеристики, за да осигури ползи за науката като източник на фитохимикали, полезни във фармацевтичната и рибовъдната промишленост.

Външният вид на вида е този на широколистен сукулент, който може да порасне до почти 2 метра височина (6,6 фута). Можете да го засадите в саксия или контейнер и да го “обработвате”, за да запазите желаните размери. Цветовете му варират по размер и са розови, червени или бели.

Растението не се страхува от суша, защото съхранява вода в корените и дебелия ствол. Въпреки това проявява известна непоносимост към студеното време, така че през тези периоди е подходящо да го държите в топла стая.

Пустинна роза
Adenium obesum в саксия.

Препоръки за засаждане на пустинна роза

В саксии, подредени във всекидневната на дома ви, на терасата или директно в градината, е възможно да отглеждате растението доста лесно. Начинът на засаждане е чрез резници или семена.

Отглеждането чрез резници се счита за най-добрия начин от агротехнологичната учебна програма Искандар , ако не искате да чакате дълго време за удебеляване на стъблото и корените. Процедурата е следната.
  1. Изберете няколко резника, дълги поне 10 сантиметра.
  2. Поставете ги върху влажна хартиена кърпа и ги оставете в суха, топла стая, далеч от пряка слънчева светлина.
  3. Подгответе саксия с чакъл и пръст, като осигурите оптимален дренаж. Там можете да засадите резниците, но първо поръсете долния край с прах за вкореняване.
  4. Поливайте ги през 2 дни, без да преполивате, за да не повредите корените.
  5. Пресадете ги в друг съд, ако желаете.
Когато пустинната роза е засадена от семена, вие гарантирате максимално развитие на каудекс, казва специализираното списание Rural Science. Процедурата се основава на стъпките, изброени по-долу.
  1. Подгответе плитка саксия с 50% кокосови влакна и 50% почва. Можете да замените съответно с торф и перлит.
  2. Разпръснете семената в субстрата и ги покрийте с пясъчно одеяло.
  3. Пръскайте с вода на всеки 2 дни и в рамките на една седмица ще започнете да виждате кълнове.
  4. Пресадете растенията в отделна саксия един месец след засаждането.

Съвети за грижа за пустинната роза

Впечатляващата пустинна роза, която получава подходящи грижи, се превръща в привлекателен екземпляр за опрашители и колибри. Това е допълнение към нейната елегантност . Ако искате вашето растение да бъде наистина привлекателно, обърнете внимание на препоръките, които сега ще ви дадем.

Тор и субстрат

Течните или бавно освобождаващи се торове са идеални за подхранване на растението. През пролетта торете растението веднъж на всеки 15 дни; през лятото го правете веднъж месечно. За зимата не е необходимо да използвате тор, защото розата е в покой.

Що се отнася до субстрата, Декоративното градинарство предлага да изберете такива, които допринасят за задържането на вода и аерацията. За покълване на разсада предлагат субстрати на базата на полукомпостирана борова кора, комбинирана с кокосови влакна.

Светлина

Този вид растение изисква много светлина, поне 6 часа на ден. Ако искате да го държите вътре в къщата, изберете прозорец или го поставете до балкона.

Вода

Adenium obesum обича дъжда и затова расте добре през дъждовния сезон. Но когато времето е хладно, не е необходимо да се полива често. Добре е да се полива на всеки 2 седмици, защото помага за съхраняването на вода и предпазва почвата от преовлажняване.

Подрязване

Подрязването е механизмът, който контролира размера на това мини дърво. Възползвайте се от сезона на растеж, за да премахнете повехналите цветни пъпки и върховете на стъблата, както и други области, които изглеждат повредени. Не забравяйте, че здравите части функционират като резници.

Красив сукулент
Цветовете на пустинната роза са ефектни и могат да украсят всяка среда, на закрито или навън.

Пресаждане

Смяната от една саксия в друга е задача, която се изпълнява поне веднъж на всеки 2 до 3 години. Това е така, защото това са бавно растящи храсти. Внимавайте да не прекалявате с размера на съда, защото ще дадете място на корените да се разширят твърде много, а това ще се отрази на цъфтежа.

Предпазни мерки при засаждане на пустинна роза

Adenium obesum е роднина на семейство Apocynaceae. Поради това има известна токсичност, произтичаща от нейния сок, който е богат на кардиотоници. Препоръчва се работата с екземплярите да се извършва с гумени ръкавици, особено при засаждане или подрязване, тъй като това ще предотврати дразнене.

Ако у дома има домашни любимци или живеете с деца, препоръчително е да поставите растението на високо място, така че евентуален контакт да не доведе търсене до спешна медицинска помощ.

В по-леките случаи се наблюдават кожни проблеми, диария и повръщане. Други усложнения, свързани с храста, са наблюдаването на конвулсии, както може да се случи в случаи на интоксикация, причинена от неговия “братовчед”, олеандъра.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.