Знаете ли какво е бавна градина?

Тази статия разказва какво представлява така наречената бавна градина, какви за ползите и принципите й. Продължите да четете, за да научите повече по темата!
Знаете ли какво е бавна градина?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 16 април, 2023

Концепцията за бавна градина не ви казва много за истинската й същност, която надхвърля това, което можете или трябва да направите по отношение на грижите за растенията.

Това означава, че това движение или тенденция представлява цяла философия на живота, която не е свързана само с подрязване, поливане и пресаждане. Разбира се, за да преминете от едно нещо към друго, трябва да следвате определени принципи. Прочетете и ще ви разкажем повече за бавното градинарство.

Какво е “бавна градина”?

Бавното градинарство беше инициирано от Фелдър Ръшинг, американски градинар, който написа няколко книги по тази и сродни теми. Има и собствен блог, където дава съвети за растения и култури.

Това движение черпи вдъхновение от движението за бавна храна, с което споделя някои принципи, които са общи за това, което сега се нарича, най-общо казано, бавен живот. Този подход се стреми да обърне или да се бори с естествената склонност към бързане, толкова характерна за западния свят.

Затова се препоръчва по всяко време да си даваме необходимото време, за да се наслаждаваме на нещата, които харесваме и да сме наясно кои сме, къде сме и какво правим. И това обхваща различните аспекти на живота ни, от обличане и бавно четене до декориране на къщата с пълно спокойствие и пътуване стъпка по стъпка.

Растения за бавна градина

В случая с растенията бавното градинарство се счита и за философски или житейски подход, ориентиран към същите цели. Затова се препоръчва да се влага цялото внимание и сетива в това, което се прави в градината.

Уместно е да се изясни, че неговите принципи могат да бъдат приложени към всякакъв вид култури: големи дървета, цъфтящи храсти, зеленчуци, овощни растения, дори тревни площи и бонсай. Идеята е не само да обработваме или да имаме градина, но и да се наслаждаваме на всяка задача, като уважаваме етапите й и ценим качественото време, което прекарваме на открито.

Следователно при бавното градинарство не мислим толкова за визуалния аспект или резултата, който ще бъде оценен накрая, след като приключим работата. Идеята е да се съсредоточите върху процеса, а не върху продукта.

Накратко, разберете, че всички неща отнемат време, за да узреят. И един от най-добрите начини да разберете това е да засадите семе, да го полеете, да го наблюдавате как расте, малко по малко, всеки ден, докато стане храст или дърво, голямо и силно.

Ползите от бавното градинарство

Бавното градинарско движение се стреми да възстанови или засили връзката ни с природата, като същевременно ни дава шанс да се насладим на момент на утеха и на красотата на растенията.

Има и други предимства на бавното градинарство:

 • Човекът може сам да засади зеленчуци и плодове. Това гарантира органични и по-здрави култури без пестициди.
 • Като цяло градинарството носи ползи за здравето, като например намаляване на стреса.
 • Бавното градинарство е дейност, която по определен начин ни помага да сме напълно наясно с това, което правим. Освен това ни позволява да се свържем отново със себе си и околната среда.
 • Насърчава чувствителността към биоразнообразието.
 • Освен това ни учи да бъдем отговорни към това, което правим, и към другите живи същества. В този случай растенията, насекомите и птиците, които идват в градината.
 • Според изследване на Университета на Южна Бохемия, бавното градинарство помага за намаляване на индустриализираното земеделие, както и използването на токсични продукти и средства за транспортиране на храна, дори в малък мащаб.
 • В друго проучване, проведено в Швеция, резултатите показват, че бавното цвете, движение, подобно на бавното градинарство, носи устойчиви стойности. Дори допринася за местната култура и озеленяване.
Знаете ли какво представлява една бавна градина?
Семейното производство, по-малкото използване на пестициди и кръговата икономика се съчетават с концепцията за бавно градинарство.

Как да отглеждаме бавна градина?

Важно е да се изясни, че бавното градинарство не означава ремоделиране или тотална промяна на градината. Нито има нужда да правите нещо твърде сложно.

Няколко растения, нещо малко, биха могли да помогнат за постигането на целта: съсредоточете се върху нещата тук и сега. Нека да разгледаме някои други съвети

Търпението е ключът

Всичко е свързано с малки промени в начина, по който се извършва работата. Затова първата препоръка, която Фелдър Ръшинг дава в книгата си, е да не пренасяме ежедневния стрес в градината, а да проявим търпение.

Уважавайте времето

Всяка култура има своето идеално време. Трябва да знаем това и да видим как растенията растат постепенно. Не трябва да се опитваме да ускоряваме процеса с торове.

От друга страна, чрез засаждане на различни видове според всеки сезон, те ще се развиват по здравословен начин. Най-хубавото е, че ще можем да се насладим на градина с растения, които цъфтят през цялата година.

Сортове растения

Можете да включите няколко вида растения в една бавна градина:

 • Декоративни растения, които са привлекателни за окото.
 • Включете също цъфтящи или други ароматни видове.
 • Сенчести дървета: размерът им ще зависи от наличната градинска площ.
 • Ядливи зеленчуци: босилек, чушки, наред с други, които могат да допълнят нашите ястия.

Използвайте местни видове във вашата бавна градина

Те са подходящи за бавна градина. Те не само са по-устойчиви, тъй като принадлежат към даден климат, но и ще избегнем усилията да се опитваме да накараме видовете, които не са местни за района, да се развиват на всяка цена.

Естествени торове

Вместо химически продукти, можем да приготвим собствени органични торове. За целта ще използваме остатъците от плодове и зеленчуци, кафе, черупки от яйца. Всичко, от което се нуждаем, е дървена кутия, в която да депонираме естествените отпадъци, които генерираме.

Използвайте ръчни инструменти във вашата бавна градина

Без резачки или електрически триони или духалки за паднали листа. При бавното градинарство трябва да използваме ръчни инструменти, които са безшумни.

Това ще засили идеята, че трябва да се отнасяте спокойно към всичко. Освен това мотиката и греблото ще ни помогнат да се упражняваме малко повече.

Бавно градинарство
Бавното градинарство може да бъде точка на контакт между различните поколения на едно семейство.

Дива природа

Една градина е още по-красива, когато има изобилие от диви животни. Но за да привлечем опрашващи животни (птици, калинки, пеперуди и пчели), не само се нуждаем от цъфтящи растения, но можем също да добавим малко храна и дори малки пространства, за да осигурим местообитание за тези видове.

Бавната градина изисква продължителна работа

Последният съвет, който Felder Rushing дава е, че да си бавен не означава да си мързелив. Трябва да работим непрекъснато, макар и със собствено темпо и със собствения си капацитет. Хубавото е, че това включва и престой в градината.

Бавна градина за удоволствие

Извършването на бавна градинарска работа означава, наред с други неща, да правим нещо със собствените си ръце и в съответствие със собствените си очаквания и нужди. Следователно няма едно правило какво можем да включим.

Единственото нещо, с което трябва да сме наясно е, че трябва да се наслаждаваме на процеса, както и на ароматите и цветовете. Тогава можем да включим много видове с цветя, както и различни елементи: пейка, фонтан, водопад, пътеки, винаги зачитайки пространството на растенията.

Всичко това заедно ще ни помогне да се насладим на времето, което прекарваме там, далеч от другите неща. Разбира се, трябва да забравим за електронните устройства, когато отидем в нашата градина; иначе какъв е смисълът?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
 • Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
 • Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
 • Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.