Растението кола: отглеждане, свойства и грижи

Трудно за отглеждане растение, но с интересни характеристики и свойства. Открийте всичко, което трябва да знаете за Cola acuminata и неговите плодове.
Растението кола: отглеждане, свойства и грижи

Последна актуализация: 23 май, 2023

Растението кола произхожда от Африка и мнозина го смятат за екзотично, както заради произхода, така и заради свойствата му. Дървото се нарича Cola acuminate, а плодовете му могат да бъдат червеникави или бели отвътре.

Името може да ви звучи познато. Може би това се дължи на известната напитка Coca-Cola?

Да, тази ядка е част от оригиналната рецепта на безалкохолната напитка и се използва за добавяне на кофеин. Ще ви разкажем всичко по темата.

Какво представлява растението кола?

Растението кола е дърво, произхождащо от тропическа Африка; цветовете му са бели, с големи плодове с интензивен зелен цвят. Плодът има високо съдържание на кофеин и теобромин, същите, които се намират в кафето, чая и шоколада.

Семената се считат за стимуланти. Това обаче не са единствените предимства на дървото от семейство Malvaceae. Благодарение на гъвкавостта и здравината на своята дървесина, то се използва в строителството.

Има няколко разновидности на това растение. Освен това изисква влажни и много плодородни почви, за да расте, така че трябва да бъде на влажно място през цялата година.

Кафе на зърна.
Въпреки че не е кафе, това растение съдържа кофеин и има стимулиращ ефект при консумация.

Растението кола: характеристики и свойства

Някои от причините тази ядка да е толкова търсена се крият в нейните стимулиращи свойства. Има високо съдържание на кофеин (малко повече от кафето) и се използва за приготвяне на безалкохолни напитки.

Освен това свойство, фармакологията също проявява интерес, тъй като има научни доказателства, които показват, че съдържа танини и има антиоксидантни и антимикробни свойства. Традиционната медицина счита, че има диуретичен и храносмилателен ефект, което се наблюдава в проучване, проведено върху гризачи от Международния журнал по физиология, патофизиология и фармакология.

Сред неговите активни съставки са следните:

  • Алкалоидни основи: кофеин, теобромин и теофилин.
  • Танини: катехол, епикатехин, флобафени и калиеви соли.

Текуща площ за отглеждане

Най-често се среща в Африка. По-точно в екваториална Африка (Замбия, Ангола, Чад). Всъщност 70% от износа на ядки кола е от Нигерия.

Въпреки това, растението се засажда и в страни с подобен климат, в други тропически райони като Карибите или Бразилия. Там влажността остава постоянна. По този начин, въпреки че е типичен плод за Африка, може да се отглежда в други страни.

Общи съвети за отглеждане на растението кола

Растението кола е много взискателно, изисква специфични условия, за да расте здраво и силно. Въпреки това е възможно да се пресъздаде идеалната му среда. Ще ви обясним какво трябва да имате предвид.

Прочетете и тази интересна статия: 7 учудващи причини кафето да е полезно за вас

Растението кола – климат

Тропическият климат е най-важен. Средната температура през цялата година трябва да варира от 22 до 28 градуса по Целзий (71 до 82 по Фаренхайт), с периоди на непрекъснати валежи и относителна влажност над 80%.

Може да расте в райони с полусянка, на пряка слънчева светлина или в гористи местности. Но това, което трябва да е постоянно, е влажният климат.

Тип на почвата

Основното условие е почвата да има капацитет да задържа влагата и хранителните вещества, от които се нуждае растението. В допълнение, трябва да съдържа значителни нива на органична материя, да е леко кисела и с глинеста текстура.

Въпреки че създава перфектни условия за дървото, то обикновено е бавно растящо дърво. Може да отнеме около 5 години, за да даде първия си плод, когато достигне зрялост.

Чрез семена

Семената са добър вариант, защото предлагат висока степен на покълване. За щастие, това не е сложна процедура. Ако искате да размножите растението по този метод, просто не забравяйте да го засадите в саксия с торфен субстрат и да я държите на влажно и топло.

Обикновено покълва между 15 и 21 дни. Когато разсадът излезе, трябва да продължите да поддържате влажността и да ги поставите на полусенчесто място. Можете да го пресадите само когато е пораснало повече от 30 сантиметра (12 инча)

Растението кола
Плодовете на дървото кола приличат на костилки или ядки.

Къде да откриете ядките кола?

Можете да попитате във всеки супермаркет или пазар. Ако не можете да ги намерите, опитайте онлайн. Този плод може да се консумира по различни начини; в напитки или сладкиши са най-честите.

И така, разполагате с цялата необходима информация! Какво чакате, за да започнете да отглеждате растението кола у дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.