Съвети за по-възрастните хора по време на изолация

По-възрастните хора се нуждаят от подкрепа повече от всякога по време на този период. Те са най-много изложени на риск и също са тези хора, към които в повечето страни се прилагат най-строгите мерки. Обаче, този период може също да бъде приятен, ако се вземат правилните решения.
Съвети за по-възрастните хора по време на изолация

Последна актуализация: 05 януари, 2022

По-възрастните хора по света със сигурност имат по-високи нива на стрес през последните години. Никой не е бил приготвен да се сблъска с такива драстични мерки и ситуация, която напълно променя ежедневния живот и ограничава всички наши движения. В тази статия, ще дадем някои съвети за по-възрастните хора по време на изолацията.

По-възрастните хора, както и тези, които страдат от определени заболявания, носят най-голям риск от заразяването с опасните ефекти от COVID-19 и следователно изпитват най-много психологически товар от тази ситуация. Те, по-конкретно, трябва да се придържат към ограниченията. Най-важното правило от всички е да не напускат домовете си.

Това е безспорно. Оставането у дома е най-важната мярка за защита на по-възрастните хора (и всички нас, разбира се). Но, това може да стане допълнителен източник на стрес, ако не е овладяно правилно.

Изолацията не е лесна за преодоляване, но с положителна нагласа, може дори да бъде приятна. Тук има някои съвети, които да направят ситуацията малко по-лесна.

Съвети за по-възрастните хора по време на изолацията

Съвети за по-възрастните хора: намаляване на излагането на болестта

Всички налични научни доказателства, както и опита, придобит в няколко страни по света, показва, че най-ефективната мярка за предотвратяването на заразата, е изолацията. Избягването на контакт с другите е важно за всички, особено за по-възрастните хора.

Така, първо да видим положителните страни. Като останат у дома, те ще могат да предотвратят заразяването и това обнадеждаващо. Това, след това, е нещо, към което трябва да се придържат възрастните хора. Това е техният паспорт, за да могат да продължат да се наслаждават на живота си и да са там за всички, които ги обичат и имат нужда от тях.

Съвети за по-възрастните хора: знайте, че изолацията е временна

Помнете: изолационните мерки са временни и помагат за ограничаване на разпространението на вируса. С други думи, това ще забави скоростта, с която се разпространява и това ще прави ситуацията по-лесна за контролиране. Изолацията няма да продължава вечно. Колкото повече хора се съобразяват с правилата, толкова е по-вероятно всичко да свърши по-рано.

Когато изглежда, че изолацията става твърде трудна, тогава помнете, че това ще е временна ситуация от максимум два или три месеца. Така че, това, което трябва да направите, е да се концентрирате да използвате времето си по най-добрия начин. По този начин, цялото това преживяване скоро ще се превърне в далечен спомен.

Съвети за по-възрастните хора: възрастна дама седи в кресло и пие чай

Тези, които имат вътрешен двор, балкон или двор, могат да се възползват от това, за да прекарат няколко часа там без да напускат домовете си.

Съвети за по-възрастните хора: Използвайте разумно времето си

Добра идея е да планирате режим, който да подхожда на новата ситуация. Често е хората, които прекарват много време у дома, да станат мързеливи. Не трябва да позволявате това да се случва. Трябва да се опитате да запълните времето си с положителни дейности, които са лесни за изпълняване.

Важно е да не се променя нормалния режим за спане и хранене. Опитайте се да станете сутринта по същото време, вземете си душ, ако желаете, закусвайте и се подгответе за новия ден. Не се изкушавайте да стоите по пижама пред телевизора, сменяйки каналите по цял ден!

Какво да правите по време на изолация

Една жена чете книга

Четенето е отличен вариант за прекарване на време по време на изолацията, наложена от коронавируса.

Има много отговори на този въпрос. Обаче, по принцип, може да се каже, че това зависи от вкуса, интересите и хобитата. Добра идея е да започнете като си изготвите списък с дейности, които са били отложени за известно време и които могат да се свършат у дома. Например, подреждане на гардероба, книгите ви или да довършите работа, която сте смятали да направите от известно време са чудесни варианти.

Доколкото е възможно, това също е чудесно време да продължите с хобита, които може би сте отписали от вашия нормален режим. Например, писане, рисуване, плетене, рисуване или градинарство. Воденето на дневник, в който можете да записвате мислите си за цялото това преживяване може да бъде много полезно за да сортирате идеите си и може да бъде доста находчиво.

Поддържане на връзка с по-възрастните хора по време на изолацията

Важно е за по-възрастните хора да поддържат връзка с техните семейства или познати. Оставането у дома не означава да прекъсвате всички връзки. Мобилните телефони, интернет и социалните мрежи са тук за да предотвратят това.

Това е, най-вероятно, възможност е да се запознаете малко повече с някои електронни устройства, които можете да използвате за да поддържате връзка с хората. Добра идея е да се свързвате с хора, които познавате, за да ги питате как са те и да ги информирате как се чувствате. Вижте възможността да създадете мрежа или група за редовен контакт и да си помагате взаимно, ако се налага.

За възрастните хора по време на изолацията, е добре да сте в крак с новините чрез радиото, вестниците или телевизията и да сте наясно с напредъка на ситуацията. Обаче, уверете се, че не отнасяте и обръщате внимание само на най-достоверните източници. Също е важно да гледате и да четете приятни и забавни неща!

Накрая, е важно да помните, че всеки ден, през който преминавате по време на този еволюционен период е друго голямо постижение- един ден по-малко докато не се отмени изолацията!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.