Съвети как да не докосвате лицето си по време на пандемията

Една от препоръките за намаляване на риска от разпространяване на коронавируса е да не докосвате лицето си доколкото е възможно. Защо? Ще обясним в днешната статия.
Съвети как да не докосвате лицето си по време на пандемията

Последна актуализация: 25 декември, 2021

Специалистите твърдят, че не трябва да докосвате лицето си по време на настоящата епидемия от коронавирус. Но защо това е толкова важно? Има много дискусии относно това как да предотвратите разпространението на COVID-19. И тези предпазни мерки включват съвети как да не докосвате лицето си, по-конкретно, очите, носа и устата. 

За да разберете причината за тази препоръка, първо трябва да си припомним как вирусът навлиза в телата ни. Как се заражда тази инфекция? В същото време, ще видим и другите мерки, които са също решаващи фактори за намаляването на риска от заразяване.

Как да не докосвате лицето си, входната врата за коронавируса

Вашите очи, нос и уста са входни пътища за разпространението на COVID -19 и други инфекциозни агенти. Болестта коронавирус е зараза и подобно на много други зарази от този вид, влиза чрез очите, носа и устата. Вирусът (COVID -19) може да се разпространи от един човек на друг чрез капчиците, които се изхвърлят от носа или устата когато заразеният човек кашля, киха или издиша.

И инфекцията не става само чрез пряк контакт между хората. Тези капчици попадат върху предмети и повърхности, където вирусът успява да оцелее. И когато някой влезе в контакт с тези заразени повърхности и след това докосне лицето си, това може да доведе до зараза.

С други думи, ако лицето е едно от пътищата за вход на вируса, тогава със сигурност заслужава специално внимание. И по този начин, намаляваме опасността от навлизане на вируса в нашия организъм и причиняване на зараза.

Толкова просто колкото изглежда, тези мерки се смятат за ефективни и са били полезни за намаляване на рискове в миналото спрямо другите заразни болести. Всъщност, трябва да приложите същите предпазни мерки за по-често срещани болести, също така… като например настинка и грип.

Как да не докосвате лицето: жена с маска на лицето

Как да не докосвате лицето, за да се предотврати разпространението на коронавируса?

В същото време, тези вируси могат да останат върху непочистени повърхности до няколко дни. Ето защо е важно да се обръща внимание и да се почистват зони, с които имаме чест контакт. Например, говорим за дръжки на врати, електронни устройства, копчета на асансьор, обществени перила и така нататък.

Редовното почистване помага за намаляване на количеството вирус, присъстващо върху тези повърхности. В същото време, помага за намаляване на разпространението на вируса върху хора, които са здрави. Докато много хора не са наясно, това е начин на заразяване за пандемията от коронавирус и други заразни и незаразни болести, също така.

Същевременно, налагането на предпазни мерки означава не само намаляване на разпространението на коронавирус. Също така намалява развитието на други заразни болести, които се разпространяват по същия начин. Следователно, ние имаме допълнително предимство при грижите за нашето индивидуално и колективно здраве.

Как да не докосвате лицето и предпазни мерки срещу пандемията от коронавирус:

Кихаща жена в салфетка

Съвети да не докосвате лицето си по време на пандемията от коронавирус

Може да изглежда невъзможно да не докосвате лицето си. Но е добре да предприемете мерки, за да намалите честотата, с която го правите.

Така че, какво можем да направим за да избегнем този навик, който за голяма част от нас е несъзнателен, автоматичен и постоянен? Отдолу ще ви предложим някои препоръки, които да спазвате.

  • Дръжте салфетки за еднократна употреба в ръката си, в случай че трябва да разтриете носа си, очите и т.н. Използвайте салфетката вместо да използвате пръстите си и я изхвърлете веднага в кошчето за боклук.
  • Избягвайте контактни лещи.
  • Покрийте устата и носа със салфетка от вътрешната част на вашия лакът когато кашляте или кихате. Отново, ако използвате салфетка, изхвърлете я веднага. По този начин ще намалите количеството вирус, което би могло да е върху ръцете ви.
  • Дръжте ръцете си заети за да избегнете всякакво натрапчиво поведение или просто стискайте пръстите си.
  • Опитайте се да разберете и да сте наясно какво ви кара да докосвате лицето си. Доколкото е възможно това, разбира се. Това може да бъде сърбеж, алергия, употреба на контактни лещи, елементарен навик и така нататък.

На практика, можете да сметнете за по-лесно прилагането на навика миене на ръце по-често отколкото да не докосвате вашето лице. Това е така, защото за много хора докосването на лицето е автоматичен и неосъзнат навик.

Но по същия начин, все пак трябва да опитаме. Доколкото имаме този фактор предвид и го разпознаем като нещо, което подлага на опасност нашето здраве, тогава ще е по-вероятно да намалим честотата, с която докосвате лицето си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.