Прахосмукачка робот: предимства и недостатъци

Прахосмукачката-робот е пример за технологичен напредък в областта на роботиката. Едно от най-впечатляващите явления на последните десетилетия.
Прахосмукачка робот: предимства и недостатъци

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 11 март, 2023

Прахосмукачката-робот е едно от първите подобни устройства, използвани масово в домовете. Както може би вече знаете, хората си представят това от известно време. Тази технология със сигурност може да опрости ежедневните задачи.

Използването му става все по-широко разпространено и вече има налични модели за всеки бюджет. Въпреки това е удобно да знаете предимствата и недостатъците, които имат, преди да се сдобиете с такъв.

Няма съмнение, че автоматизацията, намаленото натоварване и пестенето на време са много удобни за ежедневна употреба. Въпреки това, като всеки домакински уред, има някои недостатъци, които също трябва да бъдат взети под внимание.

Какво представлява прахосмукачката робот и как работи?

Това е устройство, обикновено с кръгла форма или симулиращо буквата “D”, което извършва автономно почистване на мръсотията от пода. Благодарение на вътрешната си батерия, той не зависи от електрическата инсталация извън зареждането си и е с интегрирани програми за почистване, за да работи независимо.

Ефективността му се основава на вътрешни сензори, които идентифицират зони за навигация, препятствия и повърхности. Обикновено съдържат две четки, странична четка и въртяща се четка. В зависимост от модела, въртящите се четки могат да достигнат до сложни ъгли. Освен това, колкото по-напреднала е тяхната технология, толкова по-лесно могат да бъдат контролирани от приложения за смартфони.

Най-новите модели включват изкуствен интелект, който ги прави по-ефективни при идентифициране на повърхности и препятствия. Те могат също така да имат интегрирана функция за почистване. Въпреки че все още не заместват цялостната хигиенизация на дома, тези уреди са все по-успешни поради пестенето на време и електрическа енергия.

Еволюция на прахосмукачките роботи

Електрическото почистване на повърхности започва в началото на 20 век с първите прахосмукачки. Първоначално изобретателите са ги и създали за промишлена употреба, но сега уредът е домакински.

Напредъкът на технологиите позволява да се мисли около 80-те години на миналия век за автономни модели. Първото устройство от този тип е Trilobite от производителя Electrolux, пуснато през 1996 г. Но това, което постигна истински търговски успех, бе Roomba на iRobot, пуснато през 2002 г.

От този момент нататък започва спор между различни производители и модели. Първите прототипи включват многобройни неуспехи при идентифицирането на препятствията, така че е обичайно да се блъскат в стени, колони или да падат по стълби.

С прогресивни подобрения и пускането на версии, по-достъпни за всеки бюджет, прахосмукачката-робот се превърна в предпочитан домакински уред за хиляди потребители по целия свят. Според данни, публикувани от Международната федерация по роботика, продажбите на тези устройства за домашна употреба са нараснали с 5% през 2020 г.

Класическа прахосмукачка
Търговският свят на прахосмукачките е огромен и днес можете да избирате от традиционните до роботизираните.

Предимства на прахосмукачката робот

Автономните уреди прахосмукачки имат множество предимства. Днес те са реалност, която много хора избират, за да улеснят ежедневните си задачи.

Пестене на време и усилия

Най-очевидното предимство на този уред и причината да присъства в хиляди домове е спестеното време за почистване. Въпреки че не извършват дълбока дезинфекция, те са много полезни за ежедневно метене и абсорбиране на прах.

Някои модели дори включват миене на пода и са ефективни при косми от домашни любимци. Проучване, публикувано в Journal of Environmental Health, подчертава превъзходната ефективност на тези уреди спрямо ръчното почистване по отношение на остатъците от мръсотия.

По-ниска консумация на енергия

Като цяло тези уреди имат по-ниска консумация на енергия от обикновените прахосмукачки. Възможно е придобиването им да представлява по-висока инвестиция, но тя се компенсира при последваща оптимизация на електрическата енергия .

Въпреки това, ако се използва за допълнение, а не за замяна на конвенционалните прахосмукачки, общото домакинско потребление се увеличава. Това сочи проучване, публикувано в списание Science.

Автономия

Не само е възможно да активирате устройството, за да стартира своята програма за почистване, докато се изпълняват други задачи, но също така е в състояние да реагира когато батерията е изтощена. В този случай автоматично се връща към базата за зареждане и след презареждане продължава с програмираната задача.

Адаптира се към различни повърхности

Прахосмукачките роботи са програмирани да премахват възможно най-много прах, акари и други алергени, които са склонни да циркулират по различни повърхности в дома. На този етап тези, които включват HEPA филтър, са най-ефективни.

В допълнение, разпознават различни текстури, като килими, керамика или дърво. Така те увеличават или намаляват мощността си автономно, в зависимост от трудността.

Това условие ги прави полезни както на закрито, така и на открито. С прогресивното усъвършенстване на моделите, те стават все по-интелигентни за откриване и избягване на различни препятствия в почистващата верига. Това показва проучване, публикувано в списание Science and Technology.

Лекота на използване и контрол

Познаването на функциите на тези домакински уреди е много лесно. Просто следвайте инструкциите на производителя, за да научите как да ги използвате бързо. Веднъж настроени, те имат различни опции за активиране.

В допълнение към ръчните контроли, можете да управлявате някои уреди от мобилно приложение или с безжично управление. Можете дори да закупите модели, които са съвместими с гласови асистенти, като Siri, Alexa или Google Assistant.

Удобен за съхранение

Друго предимство на прахосмукачката-робот пред обикновените прахосмукачки е нейният малък размер. Това състояние го прави удобен за съхранение в килера или под леглото, нещо немислимо със старите почистващи препарати. Освен това може да достигне ъгли, които са много трудни за достигане от други уреди.

Робот прахосмукачка
Малкият размер на тези уреди ги прави оптимални за малки къщи или апартаменти без място за съхранение.

Недостатъци на прахосмукачката робот

Въпреки многото си предимства, нито един домакински уред не е перфектен. Прахосмукачките роботи имат някои недостатъци, които трябва да вземете предвид, когато ги купувате:

  • Инвестиция: като цяло са по-скъпи от обикновените прахосмукачки. Но можете да възвърнете инвестицията в спестяване на енергия.
  • Течности: повечето модели не абсорбират течности.
  • Звук: шумът им може да бъде досаден. Въпреки това е възможно да ги оставите програмирани да почистват, когато няма никой вкъщи.
  • Поддръжка: необходимо е да се извършат някои действия по поддръжката, за да може уредът да работи оптимално. Смяната на филтъра и почистването на четките са най-важни. И трябва често да изпразвате резервоара.

Удобно ли е да използвате прахосмукачка робот?

Решението зависи от няколко фактора, като размера на стаите, достъпността на ъглите и най-вече бюджета. Като цяло са много ефективни. Особено за домове с пространства, които са трудни за достъп с прахосмукачки с обикновен размер. Също така за места с домашни любимци, тъй като честото автоматизирано почистване помага да се запазят повърхностите чисти от косми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Andrade Salazar MT, Bastidas Chalan RV, Benavides Astudillo DE, Núñez Agurto AD. Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. cyt [Internet]. 30 de junio de 2020 [citado 8 de enero de 2023];13(1):105-12. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/358
  • Asafa, TB, Afonja, TM, Olaniyan, EA y Alade, HO (2018). Desarrollo de un robot aspirador. Revista de ingeniería de Alexandria , 57 (4), 2911–2920. https://doi.org/10.1016/j.aej.2018.07.005
  • Larissa Nicholls, Yolande Strengers, Robotic vacuum cleaners save energy? Raising cleanliness conventions and energy demand in Australian households with smart home technologies, Energy Research & Social Science, Volume 50, 2019, Pages 73-81. Available in: https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.11.019
  • Polonini, Hudson et al. “Efficacy of an Automated Robotic Cleaning Device for Compounding Pharmacies.” International journal of pharmaceutical compounding vol. 24,5 (2020): 426-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32886642/
  • Smestad, Lisa et al. “Machine Versus Man: Can Robotic Mops Clean to Lead Safety Standards?.” Journal of environmental health vol. 79,2 (2016): 8-12. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29115806/
  • Vaussard, Florian & Fink, Julia & Bauwens, Valérie & Retornaz, Philippe & Hamel, David & Dillenbourg, Pierre & Mondada, Francesco. (2013). Lessons Learned from Robotic Vacuum Cleaners Entering in the Home Ecosystem. Robotics and Autonomous Systems. 62. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921889013001899?via%3Dihub#preview-section-snippets

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.