7 съвета как да отидете на плаж по време на цикъл

В следващите редове ще откриете полезни съвети как да се насладите на плажа по време на менструация.
7 съвета как да отидете на плаж по време на цикъл
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Daniel Osuna Sisco

Последна актуализация: 22 март, 2024

С настъпването на лятната ваканция едно от най-любимите ни занимания е да отидем на плажа. Въпреки това, ако дните за почивка съвпадат с дните на менструалния цикъл, мнозина се чувстват неудобно и започват да обмислят идеята да отменят това посещение. Какво да направим по въпроса? Ето няколко съвета.

На първо място, важно е да запомните, че менструацията е естествен процес, който не трябва да ви пречи да се наслаждавате на свободното си време. Стига да вземете някои мерки за самообслужване, можете да си прекарате добре без никакъв дискомфорт. Ще ви кажем как в тази статия.

Можете ли да отидете на плажа по време на менструалния цикъл?

Краткият отговор на този въпрос е да.

Няма медицински противопоказания за ходене на плаж по време на менструация. Дали да го направи или не зависи до голяма степен от личните ви предпочитания.

Това обаче зависи и от симптомите, наблюдавани през тези дни. Ако има спазми, главоболие и дискомфорт, най-добре е да изчакате, докато се подобрят. Слънцето и плажната среда могат да влошат този вид дискомфорт.

От друга страна, струва си да направите някои корекции в начина, по който се справяте с дните на вашия цикъл. Може да се наложи да промените метода на защита, в допълнение към организирането на някои инструменти, за да осигурите по-голям комфорт в тези среди.

Освен това следете потока, за да направите съответните промени, когато настъпи подходящият момент. Това е най-добрият начин за предотвратяване на инциденти поради разливи.

Някои забавни факти, които трябва да знаете…

  • Знаете ли, че е мит, че менструалният цикъл прекъсва, когато сте под вода? Във водата кръвоносните съдове се свиват и забавят малко потока; обаче те не го прекъсват и не създават проблем.
  • Плуването е начин за успокояване на менструалните болки и стреса на тези дни. Неговата практика благоприятства освобождаването на ендорфини (модератори на болката) и помага за инхибиране на простагландините (отговорни за спазми и възпаление).

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете тази статия: Предимства и недостатъци на менструалните гъби

Какво да направите, за да се насладите на плажа по време на менструалния цикъл

След като разберете, че менструацията не пречи на възможността за плуване или ходене на плаж, е необходимо да следвате някои съвети, за да направите изживяването възможно най-удобно.

1. Изберете правилната защита

Комфортът и безопасността, осигурени от избрания метод на защита, са най-важните. В този смисъл двете жизнеспособни възможности за плуване са тампоните и менструалните чашки. Всеки изпълнява функцията с различни характеристики, но дава достатъчно гаранции.

След като имате защитата, идеалният начин да продължите е с известна предварителна практика за работата на всеки, това включва поставянето заедно с необходимите интервали на поддръжка.

Подложките, въпреки че за мнозина са най-удобната опция, не се препоръчват за среда като плажа, тъй като пречат на удобното удоволствие от водните дейности и могат да причинят дразнене поради топлина и влажност.

2. Как да се насладите на плажа по време на менструален цикъл: Подсилете слънцезащитата си

През дните на менструалния цикъл кожата има тенденция да става по-чувствителна от нормалното. Следователно, когато се излагате на слънце, рискът от слънчево изгаряне е още по-голям. За да се избегне това, трябва да има широкоспектърен слънцезащитен крем (повече от 30 SPF).

Този продукт трябва да се нанася отново поне на всеки два часа. Освен това използването му може да бъде подсилено чрез избор на облекло, което помага да се покрие голяма част от тялото. Шапките и слънчевите очила допълват тази допълнителна защита.

3. Уверете се, че имате всичко необходимо

Тези, които са минали през сложни моменти по време на излизане, докато имат менструация, знаят, че трябва да са подготвени за най-лошото. В този смисъл е удобно да имате допълнителни тампони, кърпички, сапун, тампони и други тоалетни принадлежности.

4. Ако се бръснете или правите кола маска, опитайте се да направите това преди цикъла

Не е добра идея да отлагате депилацията за последния момент, тъй като чувствителността на кожата в тези дни може да доведе до раздразнение и дискомфорт. Затова е най-добре да депилирате няколко дни преди менструацията.

5. Как да се насладите на плажа по време на менструален цикъл: Изберете подходящ бански костюм

Увереността, генерирана от банския ще улесни избора. Освен че са модел на естетически предпочитания, тъмните цветове могат да помогнат за смекчаване на всяка извънредна ситуация, която може да възникне. Също така, моделите от една част са по-подходящи по време на тези етапи.

6. Останете добре хидратирани

Друг навик, който не трябва да се пренебрегва при плажуване по време на менструалния цикъл, е хидратацията. Въпреки че е необходимо да се пие вода, чай или друга освежаваща напитка при нормални условия, на плажа или в басейна дехидратацията се ускорява, което може да влоши спазмите и подуването на корема.

Уверете се, че имате под ръка както бутилки вода, така и електролитни напитки. Уверете се, че пиете поне на всеки 30 минути.

7. Бъдете активни

Може да искате да прекарате известно време на морския бряг или да лежите на плажа. Въпреки това, няма пречка да правите други дейности като плуване, разходки или плажни спортове.

Тези видове дейности ви разсейват, намаляват чувството на стрес и могат да допринесат за облекчаване на болката и подуването.

Менструални чашки: Най-добрият вариант за защита на плажа по време на цикъл

Както тампоните, така и менструалните чашки са надеждни варианти за комфорт на плажа по време на менструалните дни. От тези опции обаче чашата се откроява над традиционните тампони. причините? Нека да разгледаме:

  • Не действа чрез абсорбция. За разлика от тампоните, менструалната чашка се запазва, докато не се почисти, така че да не се замърсява.
  • Прецизна адаптация. Прилепва идеално към женското тяло, защото е гъвкава.
  • Лесна за използване. Както поставянето, така и почистването с отварянето на пластмасовата дръжка я правят лесен и бърз за използване.
  • Екологичен вариант. Тъй като е за многократна употреба, не насърчава свръх производство, което вреди на околната среда чрез невъзобновяеми ресурси.
  • Удобна. Правилното поставяне я прави незабележима.
  • Голям капацитет. Капацитетът на абсорбиране на тампоните е намален с приблизителна продължителност от 4 или 5 часа, докато менструалната чашка може да издържи до 8 часа без риск от изтичане.

Какво трябва да запомните за ходенето на плаж по време на цикъла

Ако дните на менструалния ви цикъл съвпадат с посещение на плажа, няма причина да отменяте плановете си. Достатъчно е да изберете правилния метод за защита, както и да засилите мерките за излагане на слънце. Самото кървене никога не трябва да ви пречи да се наслаждавате на дейности на открито или във вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.