Предимства и недостатъци на менструалните гъби

Менструалните гъби са 100% екологични и биоразградими продукти за женска хигиена. Научете всичко за тях в следващите редове.
Предимства и недостатъци на менструалните гъби
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 04 май, 2023

Менструалните гъби са устойчив артикул за женска хигиена, който има всички характеристики да замени тампоните за еднократна употреба или менструалните чашки. Това е безопасен и ефективен метод за вътрешно задържане.

Прогнозите показват, че средностатистическата жена използва до 9000 превръзки и тампони по време на фертилния си живот. Разграждането на тези пластмасови предмети отнема до 300 години. Следователно, менструалните гъби са много по-устойчив вариант.

Менструалните гъби или санитарните гъби или тампоните с гъби не са често срещани, въпреки предимствата им. Те обаче не са нов продукт, тъй като жените ги използват от древни времена. Нека да видим какви са те и какви са техните предимства и недостатъци.

Какво представляват менструалните гъби

Календар и тампони за менструация
Менструалните гъби са устойчива алтернатива на тампоните.

Менструалните гъби са продукт за женска хигиена, подобен на тампона. Поставяте ги във вагиналния канал, за да абсорбират менструалното кървене за около шест до осем часа. Освен това можете да ги използвате повторно; полезният им живот е приблизително една година.

Този тип елементи са много гъвкави и това им позволява да се адаптират идеално към стените на вагината. Менструалните гъби могат да бъдат два вида: естествени и синтетични. Естествените са с морски произход, биоразградими и за многократна употреба. Не използвайте повторно синтетичните гъби.

Естествените менструални гъби съществуват от около 3000 години. Жените обаче не ги използват много. Някои жени ги откриват през 19 век, но изпадат в забрава през 20 век. Днес те отново са алтернатива за интимна хигиена.

Морските гъби се култивират или събират от океана. Основата им не се пипа, за да може организмът да се регенерира. Берат се едва когато са достигнали над 12 сантиметра и половина. Те се предлагат на пазара почти без големи промени.

Използване на менструални гъби

Използването на менструални гъби е много просто. Първо се гъбата навлажнява добре и след това се изцежда, за да се отстрани излишната вода. След това се сгъва и се вкарва във влагалището, като се натиска с пръсти, с леко движение. Трябва да влезе докрай и да не причинява дискомфорт.

Въпреки че може да се използва до осем часа, обикновено се използва между три и шест часа. Всичко зависи от количеството на кървенето. Докато я носите, е възможно да извършвате всякаква дейност, без да протича.

Тези гъби понякога се предлагат с лента за захващане. За да ги премахнете, просто издърпайте леко лентата. Друга възможност е да клекнете, да пъхнете пръстите си във влагалището и да я извадите. Ако има затруднения, най-добре е да влезете под душа и да намокрите входа на влагалището. Това кара гъбата да се подува и спуска, което улеснява отстраняването й.

Предимствата на менструалните гъби

Едно от големите предимства на естествените менструални гъби е, че те са 100% екологични и рециклируеми продукти. Освен това можете да ги подрежете, за да паснат по-добре на тялото на всяка жена, което ги прави много удобни.

Тези гъби са меки и не съдържат токсини. При превръзките и тампоните обикновено има материали с някои нефтохимически производни. Освен това са хипоалергенни и антибактериални. Следователно няма да има дразнене, сърбеж или дискомфорт.

Освен всичко, те са подходящи за всяка жена, дори и да има някакъв генитален пролапс. Удобни са при секс и имат срок на годност до една година, въпреки че е най-добре да ги изхвърлите след шест месеца.

Синтетичните менструални гъби нямат толкова много предимства, особено от екологична гледна точка. Въпреки това, те са толкова ергономични, колкото естествените гъби и имат дизайн, който ги прави по-лесни за поставяне и премахване.

Недостатъците на менструалните гъби

Сред недостатъците на естествените менструални гъби е фактът, че са донякъде груби. Ако не ги навлажните, те могат да причинят известен дискомфорт, когато ги поставите вътре. Освен това само синтетичните имат система за захващане, която улеснява свалянето.

Най-големият проблем обаче би бил в хигиенните аспекти. Много е важно да купувате този тип продукти от надежден доставчик. Възможно е в естественото си състояние те все още да имат пясък или някакъв остатък от елементи, присъстващи в морето.

Освен това измиването на менструални гъби преди повторна употреба може да бъде сложно. По този начин върху тях може да останат замърсяване и микроорганизми. Това може да благоприятства бактериалния свръхрастеж и да доведе до инфекция. В момента няма достатъчно изследвания по този въпрос.

Някои съвети и факти

Менструалните гъби - предимства и недостатъци
Ако решите да използвате менструални гъби, изберете надежден доставчик.

В идеалния случай трябва да купувате кафяви менструални гъби, тъй като жълтеникавите може да са с по-ниско качество. Не е препоръчително да ги миете със сапуни или препарати по време на менструация. Най-добре е да ги почистите с много вода и да ги използвате отново.

Извън менструацията е най-добре да ги накиснете за една нощ в препарат с вода, сода за хляб и ябълков оцет. На следващия ден ги измийте много добре до пълното им изчистване.

След това ги отцедете и ги оставете да изсъхнат на въздух, за предпочитане ги окачете с щипка или връв. След като изсъхнат, ги съхранявайте в чиста торбичка, в идеалния случай памучна. Ако се разпаднат или пуснат прах, изхвърлете ги. Общата препоръка е да ги изхвърлите след шест месеца.

Консултирайте се с вашия гинеколог

Най-добре е да купувате менструални гъби в аптеките или специализираните магазини. Ако забележите промени или неприятни симптоми, когато започнете да ги използвате, най-добре е да спрете да ги използвате и да се консултирате с вашия гинеколог.

В момента нито една марка менструална гъба няма одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Ако имате някакво съмнение относно тяхното използване или покупка, най-добре е да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.