Наводнена кожа: дерматит поради прекомерна употреба на козметика

Днес ще ви разкажем за така наречената наводнена кожа и защо се появява.
Наводнена кожа: дерматит поради прекомерна употреба на козметика
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 21 февруари, 2023

Кожата изпраща знаци за своите нужди и всичко, което не е полезно за нея. Един от най-разпространените начини за комуникация е чрез появата на така наречената наводнена кожа. Това се отнася до определени състояния, които изглежда претоварват здравето на кожата поради прекомерната употреба на козметика.

Възможно е да се използват вещества, които вместо да коригират условията, превишават устойчивостта на епидермиса. Последствието е, че съставките се оказват неефективни и се появяват дерматологични проблеми, които изискват медицинска помощ.

Вниманието с дозите на активните козметични съставки и познаването на това, което използвате върху лицето си, са основни моменти за минимизиране на риска от наводняване на кожата. Ще ви покажем как да откриете симптомите на това състояние, заедно с методите за облекчаването му.

Какво е наводнена кожа?

Наводнената кожа е следствие от прекомерно излагане на някои активни съставки, съдържащи се в продуктите, които използвате за грижа за лицето. Признаците се появяват известно време след прилагането на активните съставки. В някои случаи обаче ефектите от наводнената кожа се виждат веднага, когато лицето използва нова козметика за първи път.

Симптомите са свързани със зачервяване, лющене, акне или забележим мазен вид на лицето. Това не означава, че формулата е вредна, а по-скоро, че кожата на човека е особено чувствителна към силни състави, които не влияят на повечето други хора.

По принцип наводняването на кожата обхваща две характеристики:

  1. Реакции от типа на козметичен дерматит от прекомерна употреба на козметика.
  2. Повишено производство на себум, също поради козметика, но този път от използване на козметика, която не е подходяща за конкретния тип кожа.
Козметиката може да причини наводняване на кожата.
Козметиката е в състояние да предизвика нежелани кожни реакции. Разумно е да направите малки тестове първите няколко пъти, когато използвате активна съставка.

Класификация на наводнената кожа

Наводнената кожа е свързана с прилагането на активни съставки, които не са подходящи за кожата. Също така е свързано с изобилие от хранителни вещества и масла. Оттам нататък този ефект се състои от 2 класификации, както вече споменахме.

1. Дерматит и наводнена кожа

Дразнещата форма на наводнена кожа се причинява от използването на ексфолианти с алфа или бета хидрокси киселини, които променят pH и кожната бариера. Свръхчувствителността води до прекомерно производство на мазнини и акне, защото кожата излиза извън контрол в търсене на баланс.

По подобен начин може да възникне иритативен контактен дерматит в зависимост от свойствата на дразнещия продукт и характеристиките на излагането му. Например, има прегледи на реакции, причинени от съдържанието на живак в някои козметични продукти.

2. Мазна кожа

Това състояние може да възникне при склонна към акне кожа, задръстена от активни компоненти, от които не се нуждае. Тези типове кожа са свръххидратирани и завършват с възпалителни процеси и пори, пълни с мазнина, което увеличава опасността от привличане на бактерии и генериране на огнища.

Ако акнето е леко, се препоръчва локално лечение, което включва почистване с неутрален сапун и не спукване на комедоните. По същия начин, приложението на ретиноиди, пероксид или салицилова киселина, както е предписано от дерматолога, е добро. Когато е тежко, лекарят може да прибегне до перорално системно лечение.

Как да третираме наводнена кожа?

Не трябва да се опитвате сами да разрешите проблемите с наводнена кожа. Медицинската помощ винаги ще бъде най-добрият курс на действие, особено когато симптомите не изчезват.

При установяване на кожни реакции към даден козметичен продукт прекратете лечението и се консултирайте със специалист. Дерматологът ще уточни дали трябва да се регулират дозите или е по-добре да изберете друг продукт. Какъвто и да е случаят, важно е да знаете типа кожа, за да разберете коя формула е подходяща за нея.

Ниацинамид обикновено се предписва за облекчаване на раздразнена кожа или салицилова и гликолова киселини, ако реакцията съответства на насищане. В допълнение към това, следните съвети са полезни за облекчаване на наводнената кожа.

Антиоксидантни маски

Повечето препарати с натурални съставки имат антиоксидантен, възстановяващ и овлажняващ ефект. Кои са полезни?

  • Алое вера: действа като омекотяващ, противовъзпалителен и лечебен крем. Може да се използва при суха екзема, раздразнения, акне и други кожни заболявания.
  • Чаено дърво: Ако диагнозата е леко акне, тогава чаеното дърво вероятно ще помогне за възстановяването. Изследванията на растението показват, че препарати с 10% етерично масло са ефективни срещу инфекции, фурункулоза, дерматити и акне.
  • Centella asiatica: Статия, публикувана от Frontiers in Pharmacology, подчертава свойствата на тази билка. Тя е ефективна срещу възпаление, бори се с оксидативния стрес и насърчава подобряването на кожата. Също така е ефективна при лечение, лекува изгаряния и увеличава синтеза на колаген, добавя изданието Advances in Dermatology and Allergology.
Азиатска центела за наводнена кожа
Centella asiatica е част от редица процедури за подобряване на кожата. Има немалко полезни свойства за кожата.

Термални води за наводнена кожа

Козметичните термални води се препоръчват за възстановяване на увредената кожа, възстановявайки баланса й. Те имат способността да регенерират, омекотяват и овлажняват с минералния си състав.

Предписана хигиена на лицето

Хигиената на лицето, ръководена от дерматолози, допринася за ревитализиране на кожната бариера. Подобно на стъпките при обикновените ритуали за красота, е необходимо да се спазват дълбоко почистване, ексфолиране, овлажняване и фотозащита, но всичко по лекарско предписание. Това е единственият начин за постигане на здрава дерма, необходима за следните цели, подчертани от експертите:

  • Нейната функция като бариерен орган
  • Част от имунната защита
  • Активиране на витамин D
  • Регулиране на температурата
  • Като чувствително и естетично средство за екскреция

Може ли да се предотврати наводняването на кожата?

Отговорът е да. Важното е да се съобразявате с типа кожа, като й осигурявате козметични активни съставки, които отговарят на нейните характеристики. Друг съвет е да включвате продукти за лице малко по малко, за да тествате възможните странични ефекти и реакции.

Прочетете внимателно инструкциите за нанасяне. Ако не го направите, тогава няма да знаете колко често е препоръчително да ги използвате. Ако при който и да е сценарий кожата не усвои лечението или препоръките, тогава е необходима медицинска оценка, за да се установи подходящото лечение за наводнената кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.