Никога не съхранявайте тези предмети в банята си

Да имате всички необходими неща преди, по време и след душ е доста практично, но има неща, които не трябва да държите в банята си.
Никога не съхранявайте тези предмети в банята си
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 03 април, 2023

Да не съхранявате определени предмети в банята си е превантивна мярка, поради характеристиките на помещението.

Концентрираната влажност влияе върху състава и ефективността на веществата, които използвате за лична хигиена. Освен това топлината има тенденция да поврежда производствения материал на някои части, да не говорим за окисляването, към което са склонни някои хигиенни инструменти.

Освен удобството, което осигуряват тези предмети, недостатъчното място в другите стаи на къщата е фактор, който влияе върху запаса от вещи в банята. Но си струва да знаете кои елементи да оставите, за да предотвратите щети.

Защо не трябва да съхранявате определени предмети в банята си?

Бързането кара мнозина да хвърлят мръсните си дрехи на капака на тоалетната или да поставят шампоана и балсама на пода, ако няма рафтове в душ кабината. И двете действия са грешка.

Според Journal of Applied Microbiology добрата чистота в банята минимизира потенциала за предаване на патогени и контролира миризмите. Но тези помещения често са затворени, вентилацията е лоша и се използва топла вода, така че са място за размножаване на микроби и инфекции, дори ако хигиената е строга.

Университетът на Южна Австралия проведе глобален преглед на бактериалните и вирусни опасности в баните. Проучването установи, че биоаерозоли могат да се предават чрез дефектни водопроводни инсталации или като се оставят капаците на тоалетните отворени. Те твърдят, че замърсените капчици се разпръскват на 1 метър, така че не е невъзможно да достигнат до предмети в мивката.

Други изследвания, като това, публикувано в Сборника на Националната академия на науките на Съединените щати, показват, че душовете специално служат като връзка на човешкото взаимодействие с микробите, тъй като те култивират патогени, които могат да се разпространят по време на къпане или да се разпространят по предметите съхранявани в помещението.

От своя страна Американското дружество по микробиология коментира, че микробиотата, свързана с хората, като Staphylococcus, е с различна устойчивост на повърхностите на тоалетните. Дори след няколко часа елиминиране на техните диспергиращи агенти.

Предмети, които без колебание не трябва да държите в банята си

Въз основа на предишните точки е препоръчително да ползвате под душа само това, което ще ви е необходимо, за да вземете душ, и след това да го махнете от зоната. Избягвайте трупането на допълнителна тоалетна хартия и кърпички за премахване на грим, например.

Но какви други предмети не трябва да държите в банята си? Внимание.

1. Предмети, които не трябва да съхранявате в банята си – четка за зъби

Напредъкът в одонтостоматологията гласи, че четките за зъби съдържат вируси, гъбички и бактерии, така че правилното нещо, което трябва да направите, е да ги предпазите от микроорганизми. За да направите това, изплакнете и изсушете на въздух извън банята и без капак.

Тъй като това е съвет, а не нещо задължително, можете да ги оставите в банята, стига да държите капака на тоалетната затворен, преди да пуснете водата.

Поставки за тоалетни принадлежности
Четката, която съхне в банята и се оставя в мивката, влиза в контакт с микроорганизми, които я замърсяват.

2. Платнени кърпи

Хавлиените кърпи са полезни и украсяват банята, но няма смисъл да ги навивате на руло, за да изглежда стаята хубава, ако се окажат напръскани с вода. И вероятно с микроби.

Всяка седмица сменяйте кърпата, която окачвате, за да се подсушите, но не си създавайте навик да трупате допълнителни кърпи за украса. Ако имате вентилатор, включването му ускорява изсъхването на мократа кърпа.

Проблемът с текстила включва и килимите. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлагат да не се поставят такива килими, защото те задържат много влага.

3. Предмети, които не трябва да съхранявате в банята си – парфюми

Една препоръка от Онлайн училището по парфюмерия е да държите парфюмите далеч от банята, така че топлината и светлината да не променят аромат. При контакт с пара молекулярната структура на аромата ще стане кисела и ще имате развален парфюм преди изтичането на срока му.

4. Грим

Ако гримът е в топла и влажна баня, условията, които насърчават неговата модификация от гъбички и бактерии, се засилват. Както обяснява R-Biopharm, козметиката представлява идеален канал за микробиологично замърсяване, тъй като съдържа следните съставки:

  • Вода
  • Масла
  • Протеини
  • Захари
  • Витамини.

По същия начин четките, които използвате за грим, могат да се повредят и да „съберат“ водни капчици, замърсени с фекални вещества. Как да решим проблема? Като ги съхранявате в херметически затворен контейнер далеч от банята или в подходяща тоалетка в спалнята.

Ако нанесете грим с променен състав, рискувате кожни лезии.
Не дръжте гримове в банята си.
Четките са сравними с четките за зъби. Ако ги оставите в банята, те ще се заразят с микроби.

5. Не дръжте бижута в банята си

Използвайте кутия за бижута достатъчно далеч от банята, за да съхранявате бижутата си, за да не се намокрят и да запазят цвета си. Повтаряме се, но влагата е контрапродуктивният фактор за всички предмети в помещението.

6. Предмети, които не трябва да съхранявате в банята си – самобръсначки

Самобръсначка без защита на острието може да причини злополука. Добавете към това факта, че парата е груба и окислява остриетата.

Не забравяйте да премахнете самобръсначките, след като приключите с използването им. А ако са в това помещение, оставете само тази, която се използва, така че влажността да не повреди новите.

7. Лекарства

В баните е обичайно да има шкафове за съхранение на лекарства. Въпреки това Medline Plus посочва, че топлината би намалила ефикасността или би развалила лекарствата преди изтичане на срока им на годност.

По-добре е да оставяте лекарствата на сухи и хладни места, особено капсулите и таблетките. Тъй като покритията на хапчетата се разграждат, те биха причинили дразнене на стомаха.

Лекарства
Почти всички лекарства са етикетирани с надпис, който показва, че трябва да се съхраняват на хладни и сухи места.

8. Предмети, които не трябва да съхранявате в банята си – електроника

Колонка за слушане на музика, докато се къпете, сешоар и преса са уреди, които не бива да държите в банята. Когато сте близо до вода, има риск от токов удар.

Освен това температурите в банята значително намаляват живота на електрониката. Водоустойчивите високоговорители са приемливи; в случай на уредите за коса, те трябва да бъдат навън.

9. Книги

Книгите и списанията в банята са друга лоша идея. Можете да ги носите в определено време, но никога не ги оставяйте там, тъй като те абсорбират влагата, докато страниците не се набръчкат, зацапат и мухлясат.

Не бързайте! Създайте си навик да не държите предмети в банята си, които си имат друго място

Съхранението на предмети в банята съответства на заучени и повтарящи се практики в семейната среда; много от тях, изградени на базата на скоростта на ежедневието. Те несъзнателно водят до съхраняване на вещи в тези стаи.

Едно решение е прилагането на правила в дома. Важно е да се ограничи контактът на такива предмети с влага и високи температури, за да се благоприятства тяхното запазване и да се намали отрицателното въздействие, което промените биха имали върху здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.