Диванът Честър: Защо да го включите в декора си?

Въпреки вековната си история, диванът Честър все още е един от най-използваните по цял свят. Счита се за класика. Благодарение на елегантността му, може лесно да се превърне в център на обзавеждането.
Диванът Честър: Защо да го включите в декора си?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 14 април, 2023

Диванът Честър е популярен избор, когато обмисляте покупката на диван за всекидневната или за други пространства, поради различни причини. Ще ги познаваме в детайли.

Диванът Честър: Произход и характеристики

Диванът Честър се смята за класика в обзавеждането. Твърди се, че е с английски произход и че създаването му се дължи на поръчка от граф Честърфийлд (1694-1773).

Този благородник изисква от майстора на мебели, мебелите трябва да помагат човек да седи в правилна поза. Въпреки това няма надежден източник за тази или други версии.

Според други източници произходът му датира от 19 век.

Ясно е, че започва да се използва в салоните на мъжките социални клубове във викториански Лондон. Скоро след това се превръща в основна част от домовете на английското висше общество.

Оттам се разпространява в бившите колонии на Британската империя и след това в останалия свят. Изследванията споменават използването му като характерен елемент на интериорна декорация между 1870 и 1890 г., както в Европа, така и в Съединените щати.

Що се отнася до характеристиките на дивана Chester, се отличават следните:

 • Може да бъде с две или три места.
 • Подлакътниците и облегалката са разположени на еднаква височина.
 • Облегалката е обсипана с копчета (в началото са били златисти).
 • Има capitoné: състои се от плат и подплата, поставяйки тапицерията под формата на диаманти.
 • В зависимост от големината има четири до шест крака, изработени от струговано дърво или понякога метал.
 • Първоначално е бил с кожена тапицерия, но днес тези мебели могат да бъдат намерени в кадифе и голямо разнообразие от тъкани.

Защо да използвате диванът Честър за декорация?

Честър е една от най-известните мебели до такава степен, че когато се спомене думата диван, е почти неизбежно да не си представим модела му. Сега ще видим защо е толкова търсен и какви са ползите от използването му в декорацията.

Диванът Честър придава класически стил на дома.
Този диван е задължителен, когато търсите изтънченост и внасяте класа в средата.

1. Диванът Честър е класика

С термина класически той намеква за това, което създава – класа или е достойно за подражание. В известен смисъл това е вярно за дивана Честър. Всъщност някои други модели също са извлечени от него.

2. Никога не излиза от мода

Друго значение на класиката е свързано с това, което не излиза от мода. Той е вечен или принадлежи на различни епохи, извън своята собствена. Това се случва с някои музикални произведения, с литературни произведения, както и с мебели.

3. Диванът Честър е архетипът за диван

Дизайнерът Джаспър Морисън в книгата си Всичко освен стените посочва, че Честър е като символ на всички дивани и на комфорта в дома.

4. Има своя собствена идентичност

Ако има нещо, което може да се каже за дивана Честър, то е, че неговият дизайн е безпогрешен. Непрекъснатата линия от единия до другия подлакътник, както и облегалката с копчетата са негов отличителен белег.

Всички го разпознават.

5. Диван Честър придава характер на декора

В същия дух, когато тази мебел е поставена в стая, тя придава на пространството своята индивидуалност, като дори прави другите елементи да изглеждат подчинени на нейното влияние.

6. Диванът Честър е сдържан и елегантен

Няма никакво съмнение. Това е изчистена и елегантна мебел, която се откроява с поглед, без да е необходимо да е крещяща или да има излишни орнаменти.

7. Носи нотка на разграничение

Поради причините, посочени по-горе, неговият отличен външен вид прави пространството изпълнено с величие, сякаш е всекидневна на аристократично имение.

8. Функционален е

Диванът Честър не е просто украшение. Той напълно изпълнява функцията, за която е проектиран; тоест да бъде мебел, където човек може да остане седнал за определено време.

Според изследване, проведено в университет в България, анализирайки модела на различни мебели (включително Честър), се установява, че дизайнът е останал в основния си вид, именно поради своята функционалност.

9. Адаптира се към други стилове

Въпреки че има много изразена индивидуалност, той може да се съчетае с други стилове или тенденции в рамките на декорацията. От винтидж до минимализъм.

10. Перфектен за всекидневната

В хола централният елемент обикновено е диванът. А какво по-хубаво от Честър с неговата индивидуалност, около която са подредени останалите елементи. Дори ще ви позволи да го съчетаете с цвета на стените.

11. Подходящ за различни среди

Този диван е подходящ за различни пространства. Независимо дали става въпрос за дома или офиса. Можете също така да го поставите в домашния офис, зоните за чакане, в магазините и моловете.

12. Различни опции за размер

Въпреки че триместният е голяма мебел (2,10 метра), ако имате малко място , можете да изберете двуместен, който е 1,66 метра.

Има дори кресло от само 90 сантиметра.

13. Издръжлив е

Ако се грижите и го съхранявате добре, една мебел Chesterfield може да издържи много години. И най-хубавото е, че колкото по-стара става, толкова по-ценна е тя; диванът придобива усещане за античност, което се съчетава перфектно със стила му.

14. Актуализации на дизайна

Без да се изоставя оригиналната същност на класическия диван Chester, има редица актуализации на дизайна по отношение както на тапицерията, така и на формата. В това отношение си струва да се споменат следните вариации:

 • Подлакътниците са по-тесни и олекотени.
 • Използват се устойчиви на петна и хипоалергенни тъкани.
 • Не се предлагат само в класическия цвят кожа, но и в бежово, бяло, виолетово, червено и дори с петна от различни цветове, като колаж.
 • За тези, които харесват аристократичния стил, има кралски Честър, който поддържа копчетата и диамантите, но с по-пищни крака.
Диван
Напредъкът в текстилните технологии позволява да имате диван Честър в различни нюанси.

Какво да имате предвид, когато купувате диван Честър?

Когато търсите диван Chester за вашия дом или офис, трябва да имате предвид фактори, свързани както с мебелите, така и с пространството. Дори, с това кой ще го използва. Да видим:

 • Цената му може да варира: коженото покритие е по-скъпо от плата или изкуствена кожа.
 • Кожата е най-подходяща за пространство с много хора (като офис).
 • За клубове, офиси или компании са по-добри семпли или неутрални цветове: черно и кафяво.
 • За някои хора обаче изправената позиция може да е неудобна.

Грижа за вашия диван

Ако искате да се наслаждавате на вашия диван за по-дълго време, трябва да имате предвид някои грижи. Обърнете внимание на следното:

 • За дървените части, като например краката, можете да използвате лак, който не е много силен.
 • Същото важи и за кожата или плата, когато решите да избършете мебелите от прах.
 • Вземете предпазни мерки, когато го местите: можете не само да повредите дивана, но и гърба си, тъй като това е тежък елемент.
 • Трябва да имате предвид, че диваните Честър са предназначени за възрастни. Следователно те не са напълно подходящи за деца.
 • Трябва да внимавате и за домашните любимци, особено котки, които драскат по мебелите.
 • И накрая, ако ще отсъствате от дома за един сезон или няма да го използвате за известно време, можете да поставите защитно покритие или покривало върху него.

Диванът Честър: Културна икона

Диванът Честър може да е една от най-известните мебели в света, заедно с трапезарията на Луи XV и бюрата Chippendale. Често присъства в списания, филми и телевизионни предавания (напр. Приятели).

Някои казват, че дори Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата, е имал такъв за сесиите с пациентите си. Това обаче не е невъзможен лукс. И си струва да инвестирате в кресло от този вид, за да се наслаждавате на хубави четива или филм у дома.

Разбира се, не забравяйте, че от време на време трябва да станете от дивана и да раздвижите малко тялото си. Заседналият начин на живот също не е много добър, дори ако седите в Chesterfield.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fernandes Queiroz,R. & Lima Bezerra , I. Do lar à passarela. Técnica capitonê aplicada em vestuario. Trilhas da educação profissional. Inovação e criatividade nas práticas pedagógicas do senac ceará, 2, 5-13.
 • Kent, A. M., Phipps, C., Schwarz, E. & Blasquez Cano, M. (2018). Fashion space and place: convergence of consumer experience. Nottingham Trent University.
 • López Soler, M. (2014). Maridaje de las artes decorativas: mueble y vestido en el estilo tapicero. Su valor como lenguaje y documento histórico. En Sauret, T., Rodríguez Ortega, N. & y Sánchez-Lafuente, R. Actas de las jornadas sobre Diseño de interiores y mobiliario. Aportaciones a su historia y estrategias de valoración (Pp. 347-359). Vicerrectorado de Investigación y Transferencia de la Universidad de Málaga.
 • Morrison, J. (2002). Everything but the walls. ‎Lars Müller Publishers.
 • Parvanova, A. (2013). Comparative analysis: bulgarian furniture from the early renaissance and world examples up to the present. Wood, Design & Technology, 2(1), 62-72.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.