14 състояния, които причиняват бучки във влагалището

Бучките във вагината обикновено са доброкачествени. В повечето случаи могат да бъдат излекувани с домашни средства и не изискват по-специален подход.
14 състояния, които причиняват бучки във влагалището
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 18 септември, 2023

Разглежданите бучки във влагалището могат да бъдат тревожни в началото. Те са по-често срещани, отколкото си мислите, и първата реакция обикновено е да мислите за рак. Въпреки че това не може да се изключи, истината е, че в повечето случаи те се дължат на други причини.

Бучките във влагалището почти винаги са малки доброкачествени кисти. Много често те се причиняват от запушена жлеза. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, ако те не изчезнат.

Някои предварителни уточнения

Преди да се спрем на причините за появата на тези бучки във влагалището е добре да направим някои уточнения. Думата вагина обикновено се използва за означаване както на вагината, така и на вулвата, което съответства на външните гениталии.

Вагината е мускулна тръба, която се свързва с матката. Покрита е от лигавица и има грапавини по повърхността си, наречени гънки. Те позволяват на вагината да се разшири по време на полов акт и раждане.

Вулвата, от друга страна, се формира от големите срамни устни или външните устни. Във вътрешната гънка на тях намираме мастни жлези. Във вътрешната част са малките срамни устни, които обграждат отвора на влагалището. Има жлези на Скене и жлези на Бартолин, които произвеждат лубриканти.

Състояния, които причиняват бучки във влагалището

След като изяснихме горното, сега ще разгледаме основните състояния, които причиняват бучки във влагалището и вулвата.

1. Причини за бучки във влагалището – кисти на вулвата

Този тип киста се образува, когато има запушване на жлезите на Skene или Bartholin. Те почти винаги са твърди и малки, но не причиняват болка, освен ако не са инфектирани. Те обикновено изчезват сами.

2. Вагинални кисти

Този тип киста се образува в стената на влагалището. Те обикновено са причинени от някакъв вид нараняване или се появяват след раждане.

Не са по-големи от грахово зърно. Те не се нуждаят от лечение, освен ако не причиняват дискомфорт, в който случай се дренират или отстраняват.

Бучки във влагалището.
Въпреки че бучките във влагалището могат да бъдат сами по себе си, повечето от тях са малки и незабележими с невъоръжено око.

3. Петна на Фордайс

Петната на Fordyce са малки подутини, които могат да се появят по вулвата и други части на тялото. Те са белезникави, доброкачествени и неинфекциозни. Те са безболезнени и не изискват лечение.

4. Причини за бучки във влагалището – разширени вени

Друга причина за появата на бучки във влагалището са разширените вени на таза. Това са подути вени около вулвата.

Приличат на кръгли шнурове или сини подутини. Те понякога причиняват сърбеж или кървене. Те може да не изискват лечение.

5. Врастнали косми

Врастналите пубисни косми също могат да причинят подутини във влагалището. Изглежда като малка кръгла подутина, която понякога причинява сърбеж и болка. Може да се напълни с гной и кожата около нея да потъмнее. Обикновено отзвучава без лечение.

6. Причини за бучки във влагалището – брадавици

Гениталните брадавици се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV). Те се предават по полов път и се появяват като малки подутини с цвета на кожата. Понякога те имат подобна форма на карфиол.

7. Лихен склерозус

Склерозният лишей е рядко заболяване, което се появява на вулвата и около ануса. Може да причини силен сърбеж, бели петна, които се превръщат в тънки, набръчкани петна по кожата, синини или кървене, мехури и болка по време на уриниране или секс. Изисква лечение с кремове, съдържащи кортикостероиди.

8. Вагинално акне

Друга често срещана причина за вагинални подутини е вагиналното акне. Изглежда като малки, червени, раздразнени подутини, често пълни с гной. Тези пъпки могат да бъдат много неудобни, но най-доброто нещо, което трябва да направите, е не да ги премахвате, а да ги оставите да изчезнат сами.

9. Причини за бучки във влагалището – фоликулит

Фоликулитът е възпаление на космения фоликул. В гениталната област обикновено започва, когато фоликулът е повреден от триене или блокиран от бръснене или неправилно обезкосмяване.

След това възниква инфекция от стафилококови бактерии и това е, когато се появяват бучки във вагиналната област. Може да се предписват антибиотици.

10. Запушени потни жлези

Блокирането на потните жлези може да се появи навсякъде в тялото и вагината не е изключение. То причинява състояние, наречено hidradenitis suppurativa, което причинява болка и оставя твърди белези. Лекува се с противовъзпалителни лекарства и антибиотици.

11. Molluscum contagiosum

Това е друго състояние, при което се появяват малки подутини във влагалището, които в този случай са перлени, твърди и заразни. Това е кожен проблем, причинен от вирус със същото име.

Понякога неравностите растат и отделят течност. Те могат да се разпространят в други части на тялото, но обикновено изчезват без лечение.

12. Причини за бучки във влагалището – сифилис

Сифилисът е болест, предавана по полов път, която се появи отново с повишено разпространение през последните години. Един от симптомите му е появата на малки бучки във влагалището, които са безболезнени.

Те изчезват след около 3 седмици, но това не означава, че инфекцията е победена. Изисква лечение и е потенциално фатален.

Бактерии
Бактерията, която причинява сифилис, е спирохета, наречена заради спираловидната си форма.

13. Кожни тагове

Кожните тагове са малки части от кожата, които стърчат и се виждат с просто око. Те не са опасни и обикновено не причиняват дискомфорт. Ако се появят, могат да бъдат отстранени с лазер или операция.

14. Рак

Случаите на рак на вулвата или вагината са много редки. Характеризират се с появата на плоски, надигнати рани или подутини по вулвата, които не заздравяват след няколко седмици. Обикновено заболяването причинява болка, сърбеж или парене, а понякога и необичайни секрети или кървене. Те се диагностицират чрез биопсия.

Профилактика и лечение на бучки във влагалището

Повечето бучки във влагалището могат да бъдат лекувани у дома без никакви проблеми. В случай на кисти, които са най-често срещаните бучки, е достатъчно да се правят бани с топла вода няколко пъти на ден. Това помага за източването им.

Най-добре е да използвате памучно бельо, което не е много стегнато. Този вид текстил е по-дишащ и спомага за поддържането на подходящи условия за гениталиите. Също така се препоръчва да не носите много тесни панталони.

Ако бучките във влагалището не изчезнат след няколко седмици или са придружени от странни симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар. Особено ако има болка, секрети или кървене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adams, T. S., & Cuello, M. A. (2018). Cancer of the vagina. International Journal of Gynecology & Obstetrics143, 14-21.
  • de Aguinaga Inurriaga, A. E., López, P. R., & Padilla, M. R. (2020). Virus del papiloma humano y condilomatosis anogenital. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica18(3), 215-228.
  • Gregorio, M. A. D., Guirola, JA, Sierre, S., Serrano-Casorran, C., Álvarez-Arranz, E., Sanchez-Ballestin, M., … & Guerrero, J. (2020). Desórdenes venosos pélvicos en la mujer debidos a varices pélvicas. Tratamiento mediante embolización. Breve revisión (No. ART-2020-117696).
  • Hernández Villeda, D., Dalton Ceballos, K., Argüello Ramírez, V., Hernández Dehesa, A., & Gómez Pérez, M. D. G. (2020). Quiste de Gartner. Hallazgos por resonancia magnética. Acta médica Grupo Ángeles18(2), 206-207.
  • Poizeau, F., Plantier, F., Bell, H., & Moyal-Barracco, M. (2021, December). Vulvar Fordyce adenitis: A cohort of 45 women. In Annales de Dermatologie et de Vénéréologie (Vol. 148, No. 4, pp. 221-227). Elsevier Masson.
  • Santiago, E. R. R., Hernandez, J. E. C., & Falcón, Y. D. (2021). Quiste de la glándula de Skene en una recién nacida. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río25(1), 1-5.
  • Tadeo, M. T. S., & Solórzano, G. R. M. (2018). Vulvar Gigant Fibroepithelial Polyp. A Case Report. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica16(1), 32-35.
  • Toscano, I. H., Alanís, B. Z., & Maestre, M. Á. M. (2021). Revisión del tratamiento actual del liquen escleroso vulvar. Archivos de Investigación Materno Infantil, 11(2), 82-90.
  • Verdugo, V. S., Quintana, C. L., Antuña, E. G., Sariñena, C. M., Seoane, M. R., & Suarez, Y. L. (2012, May). Bultos y bultitos: Diagnóstico ecográfico de la Patología del proceso vaginal. European Congress of Radiology-SERAM 2012.
  • Vergeldt, T. F. M., Driessen, R. J. B., Bulten, J., Nijhuis, T. H. J., & de Hullu, J. A. (2022). Vulvar cancer in hidradenitis suppurativa. Gynecologic oncology reports39, 100929.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.