Предупредителни признаци на рак на маточната шийка

Предупредителни признаци на рак на маточната шийка

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Всички видове рак са изключително опасни и е добре да се открият рано, да получат адекватно лечение и стриктно да се проследяват. Днес ще ви говорим конкретно за рак на маточната шийка или рак на матката.

Трябва да сте наясно за възможните симптоми на рак на маточната шийка или рак на матката, да правите редовни прегледи и да се консултирате с вашия лекар веднага щом възникнат симптоми.

По-долу ще говорим по-задълбочено за това какви са основните предупредителни признаци на рак на маточната шийка или рак на матката, така че продължавайте да четете.

Предупредителните признаци на рака

Различни изследователски групи на рак са единодушни, че съществува серия от предупредителни знаци, които всеки трябва да знае и при най-малкия знак ви препоръчваме да посетите лекар възможно най-скоро.

Седемте предупредителни признаци за откриване на рак са:

  • Промени в чревните или пикочните навици
  • Кожни язви, които не зарастват
  • Кръвоизливи или секрети, които нямат разумно обяснение
  • Наличие на възли
  • Упорита кашлица или дрезгавост на гласа
  • Лошо храносмилане или затруднения при преглъщане
  • Промени или модификации в бенките

Основни рискови фактори за рак на маточната шийка

Рискови фактори за рак на маточната шийка

Всеки трябва да знае, че рисковият фактор е нещо, което има тенденция да увеличава вероятността от заразяване с болестта. Рисковите фактори са склонни да варират в зависимост от всеки вид рак, като рак на кожата и т.н.

След като рисковите фактори се открият, трябва да се съсредоточи върху тези, които можете да промените или да предотвратите, т.е. пушенето на цигари и заразяване с ЧПВ или така наречения човешки папиломен вирус, а не върху факторите, които за съжаление не можете да промените като възраст или фамилна анамнеза. По-долу ще изброим някои рискови фактори, които влияят върху развитието на рак на маточната шийка.

Човешки папиломен вирус или ЧПВ

Той се счита за най-важният рисков фактор за рак на маточната шийка. Лекарите смятат, че почти всички случаи, в които се развива рак на маточната шийка, е имало предходно заразяване с ЧПВ. Около две трети от всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от ЧПВ 16 и 18.

Тютюн

Цигари и рак на маточната шийка

Жените, които пушат, имат много високи шансове за заразяване с рак на маточната шийка, дори двойно повече от една жена, която е непушач, защото пушенето излага тялото на много канцерогенни химически вещества, които могат да засегнат други органи в допълнение към белите дробове. За съжаление, тези вещества стигат до притока на кръв благодарение на обмена на газове. Пушенето също така пречи на имунната система да бъде по-ефективна в борбата с ЧПВ.

Имуносупресия

Вирусът, който предизвиква СПИН, известен също така като ХИВ, причинява силно увреждане на имунната система и излага жените на по-голям риск от заразяване с ЧПВ. Това би могло да обясни повишения риск от рак на маточната шийка при жени със СПИН.

Хламидия

Тя е идентифицирана като вид бактерии, които могат да заразят репродуктивната система и могат да бъдат прихванати чрез сексуален контакт. Проучванията показват, че жените, които са имали или имат хламидии са изложени на по-голям риск от заразяване с рак на маточната шийка.

Диета

Сигнали за рак на маточната шийка

Жените с лоши хранителни навицикоито не приемат достатъчно плодове, салати и зеленчуци, имат по-голям риск да бъдат диагностицирани с рак на маточната шийка.

Противозачатъчни

Много проучвания посочват, че жените, които използват противозачатъчни хапчета са по-податливи на рак на маточната шийка и още повече, ако ги използват за продължителен период от време. Въпреки това, рискът намалява, когато жената спира използването на хапчетата. Рискът е още по-голям при използването на тези хапчета за 5 или повече години.

Признаци и симптоми на рак на маточната шийка

Като цяло, предупредителните признаци не започват да се появяват докато предраковите симптоми не се превърнат в истински инвазивен рак, с тенденция да нарастват към съседната тъкан. Когато това се случи, най-честите симптоми са:

  • Ненормално вагинално кървене
  • Необичаен вагинален секрет
  • Болка по време на секс

Въпреки това, тези симптоми са сложни за разпознаване, тъй като могат да бъдат причинени и от други здравословни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.