Човешкият папиломен вирус (HPV): как влияе на секса

Въпреки, че е много често явление, човешкият папиломавирус (HPV) може да доведе до стрес и недоверие между партньорите. Ето защо, ако знаете повече за това състояние, ще можете открито да говорите за него с вашия партньор.
Човешкият папиломен вирус (HPV): как влияе на секса
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Човешкият папиломен вирус или HPV е болест, предавана по полов път. В по-голямата си част е безобидна, но понякога може да доведе до проблеми в отношенията. Поради тази причина емоционалното въздействие може да бъде дори по-тежко от самия вирус.

HPV е може би най-разпространеното полово предавано заболяване. Хората могат да го прихванат чрез конвенционален полов акт и чрез орален и анален секс.

Жените са най-засегнати от човешкия папиломен вирус. Мъжете обаче също са носители, но има по-малък шанс да го осъзнаят. 50% от мъжете имат вируса, без да знаят, че са разпространители на болестта, сочат данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ.

Човешкият папиломен вирус (HPV) и какви са рисковете

Човешкият папилома вирус: знак с тази диагноза на английски език

HPV е много често срещан вирус сред хората и няма неблагоприятни физически симптоми в повечето случаи.

Има два вида човешки папиломен вирус или HPV, които причиняват 70% от случаите на рак на шийката на матката. Те също водят до предракови лезии на шийката на матката, сочат данни на Световната здравна организация.

Въпреки, че ракът на маточната шийка е най-честото усложнение на HPV, този вирус причинява и други видове рак. Това може да включва рак в генитални области като ануса и устата или гърлото, ако те влязат в сексуален контакт със заразени гениталии.

Всъщност има увеличение на рака на устата и гърлото при мъжете, което е свързано с HPV. Съществува и риск от развитие на рак на пениса или анала при мъжете. Това обаче е рядко и обикновено е свързано със слаба имунна система.

Инфекциите с нисък риск от HPV могат да причинят генитални брадавици, както при жените, така и при мъжете. Обикновено брадавиците не причиняват болка и не представляват сериозен проблем.

Човешкият папиломен вирус и как да се справим с него

Човешкият папиломен вирус (HPV) може да присъства при всеки сексуално активен човек. Дори и да нямат симптоми, добре е да се правят периодични прегледи, които включват цитологичен анализ.

Ако човек има вируса, има вероятност и партньорът му да го има. Ако сте в тази ситуация, тогава трябва да проведете искрен разговор с вашия партньор или партньори.

Мъж и жена на кафе

Опитайте се да проведете честен разговор с вашия партньор, за да можете да различите фактите от измислиците относно HPV.

Ще ви трябва добра информация за това състояние, за да можете да го обсъдите с партньора си. На път сте да им кажете, че имате полово предавана болест. И че може и вашият партньор или партньорка да го имат. Естествено, те могат да ви се доверят, подозират или дори да се възмутят.

Имайте предвид, че знанието е сила. И така, един от най-добрите начини за решаване на проблема е да предложите информация, която може да им помогне да разберат. Това включва не само причините за инфекцията, но и нейните последици.

Възможно е също така човек с HPV да се чувства като заклеймен, разтревожен и стресиран. Въпреки това, не забравяйте колко често и лесно може да се прихване тази болест. Не забравяйте, че в повечето случаи не създава големи проблеми. Това ще ви помогне да се справите и двамата.

Както напомня Асоциацията за сексуално здраве на САЩ, не се чувствайте виновни. Говорете уверено с партньора си и не се чувствайте сякаш признавате грешка.

Какво трябва да кажете на вашия партньор

Ако наскоро открихте, че имате човешки папиломен вирус (HPV), споменете следното, когато разговаряте с партньора си:

 • 80% от неваксинираните възрастни получават HPV в определен момент.
 • В повечето случаи никакви симптоми не се проявяват веднага.
 • Повечето щамове не представляват никакъв риск.
 • Няма начин да разберете дали сте се заразили с вируса наскоро или преди много време.
 • Ако често имате сексуален контакт с партньора си, и двамата вероятно имате вируса.
 • Няма лечение за HPV. Имунната система на тялото обаче го елиминира с течение на времето.
 • HPV може да отнеме месеци или години, за да изчезне.

Можете ли все още да правите секс, ако имате HPV?

Един мъж държи презерватив

Сексът с предпазни мерки винаги ще бъде най-подходящата мярка за превенция.

Както е случаят, когато имате сексуално предавани заболявания, най-добре е да избягвате секса, докато вирусът не бъде под контрол.

Ако вашият лекар потвърди, че вирусният щам не е агресивен, тогава можете да правите секс с предпазни мерки, за да не заразите партньора си.

Във всеки случай се консултирайте с лекар и следвайте неговите съвети. Знайте, че всеки случай е различен в зависимост от вида на щама и заразената зона от тялото.

Ако ще правите секс с нов партньор, най-добре е да им кажете за това. По същия начин, винаги използвайте презерватив, за да се предпазите и да избегнете незащитения орален секс.

Превенция

Човешкият папиломен вирус е много често срещан. Следователно, познаването на рисковете и предприемането на действия може да ви помогне да намалите шансовете от заразяване.

Някои мерки, които можете да предприемете, са:

 • Ваксините помагат за защита на мъжете и жените. Лекарите ги прилагат в 3 дози в рамките на 6 месеца. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва ваксинация, започваща на 11-годишна възраст.
 • Използване на презервативи и орални латексни защити.
 • Избягвайте да правите незащитен секс.
 • Поддържайте добра хигиена на гениталиите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
  K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
 • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
 • Sixteen, Going on HPV 16
 • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
 • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
 • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.