Рак на вулвата: причини, симптоми и лечение

Човешкият папиломен вирус и клетъчните аномалии на вулвата са свързани с повишен риск от рак на вулвата. Най-важното е, че и двете са предотвратими.
Рак на вулвата: причини, симптоми и лечение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 17 ноември, 2022

Разглежданият рак на вулвата засяга външната повърхност на външните женски гениталии, която се нарича “вулва”. Този вид тумор обикновено прогресира бавно, но прогресивно и може да засегне всеки орган на вулвата.

Обикновено се диагностицира при жени в постменопауза и се свързва с инфекция с човешки папиломен вирус. Тъй като има тенденция да протича безсимптомно, обикновено остава незабелязан, докато не прогресира.

За да се диагностицира рак на вулвата, е необходимо да се направи биопсия на лезията. Прогнозата му обаче зависи от размера, вида и дали се е разпространил или не е. Какъвто и да е случаят, ранната диагностика е важна.

Какво представлява вулвата?

Рак на вулвата

Вулвата представлява външните женски полови органи: големите срамни устни, малките срамни устни, клитора, бартолиновите жлези и външния отвор на уретрата. Ракът на вулвата е най-често срещан по вътрешните ръбове на малките срамни устни на вулвата.

Рак на вулвата: рядък и с неизвестна причина

Ракът на вулвата е много рядък и представлява само 3-5% от раковите заболявания на женските генитални пътища. Освен това точната му причина е неизвестна.

Като цяло ракът се причинява от мутации в клетъчната ДНК, които карат клетките да растат необичайно и да се делят бързо. По този начин клетките се натрупват и образуват тумор. Освен това имат способността да нахлуват в близките тъкани, както и да се разпространяват в отдалечени части на тялото. Някои фактори обаче увеличават риска от развитие:

  • Напреднала възраст (жени след менопауза, особено след 65 години)
  • Инфекция с човешки папиломен вирус
  • Продължителна употреба на тютюн
  • Всяко заболяване с имуносупресия
  • История на предракови лезии на вулвата (като интраепителна неоплазия на вулвата)
  • Други видове рак на женските генитални пътища
  • Кожни заболявания на вулвата (лихен склерозус)

Симптоми на рак на вулвата

Ракът на вулвата обикновено протича безсимптомно. Въпреки това, когато симптомите се появят, те обикновено включват пруритус (сърбеж), появата на необичайни маси по вулвата, свързани с болка и чувствителност, или наличието на язви, които не зарастват.

Освен това може да има кървене, което не е свързано с менструация или промени в цвета на кожата на вулвата. Оцветяването може да е червеникаво, белезникаво или синкаво (свързано с меланома).

По-често се диагностицира в по-напреднала възраст, тъй като е бавно протичащ рак и поради тази причина обикновено се диагностицира в напреднал стадий. Освен това може да се разпространи в съседни тъкани, чрез лимфната система или кръвта (в този случай засяга предимно белия дроб, черния дроб и костите).

Диагнозата изисква внимателна оценка

Диагностика на рак на вулвата.
Лечението на рак на вулвата може да включва лъчетерапия и химиотерапия преди операцията.

Ракът на вулвата обикновено се диагностицира на възраст между 70 и 75 години. Това изисква задълбочен физически преглед на наличните лезии на вулвата. Всички аномалии трябва да се изследват чрез инспекция с лупа или бинокулярна лупа (колпоскоп).

След определяне на областта на анормална кожа трябва да се вземе проба и да се изследва (биопсия). Ако лезиите не могат да бъдат идентифицирани, се нанася оцветяване върху необичайните области, за да се определи къде трябва да се извърши биопсията – може да се приложи 5% оцетна киселина или 1% толуидиново синьо, което след това се измива с 3% разредена оцетна киселина.

След получаване на биопсия от тъкан, за която се подозира рак на вулвата, се извършва хистологично изследване. До 90% са плоскоклетъчен карцином (развива се в най-външния слой на кожата). Останалите 10% варират между меланом (от клетките, които произвеждат кожен пигмент), аденокарциноми (произхождащи от жлезистите клетки) или рядко базалноклетъчни или карциноми на бартолиновата жлеза.

Лечението на рак на вулвата зависи от характеристиките му

Както прогнозата, така и лечението на рака на вулвата зависят от неговия размер, вид и дали се е разпространил или не. Въпреки това, лечението се основава на хирургическа намеса. Тя варира от широко отстраняване на лезията до радикална резекция на вулвата и изпразване на близките лимфни възли. Когато е показана дисеминация, преди операцията трябва да се приложи лъчетерапия или химиотерапия за намаляване на размера на тумора.

Ракът на вулвата може да бъде предотвратен

Един от методите за предотвратяване на рак на вулвата е намаляването на риска от заразяване с болести, предавани по полов път. Ето защо е от съществено значение да използвате презервативи по време на полов акт и да сте ваксинирани срещу инфекцията с човешки папиломен вирус.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.