С всеки изминал ден ставам повече човек, по-малко перфектен, но по-щастлив

Човекът, който не се приема такъв, какъвто е, развива чувство за несигурност
С всеки изминал ден ставам повече човек, по-малко перфектен, но по-щастлив

Последна актуализация: 11 март, 2019

Истинско приключение, което продължава цял живот, е процесът на научаване да се приемаме такива, каквито сме. Човек достига до онзи момент, в който е по-малко перфектен, но по-щастлив със себе си – с това, което има, и с това, което е постигнал. Тогава той се радва на вътрешен баланс.

Много хора изживяват живота, опитвайки се да бъдат такива, каквито не са. Те не приемат кои са всъщност, борят се да променят едно или друго и посвещават дълги години на  търсене на идеала, който се върти в ума им. Рядко възприемат реалността, каквато е и гледат на себе си по същия начин.

Малко са жените, които имат тялото, за което са мечтали. Тази цел е непосилна и за някои манекенки. Нещата обаче не спират до тук: вместо да се фокусират върху перфектно тяло, те се обсебват от идеята да живеят перфектен живот – да имат мечтаната къща, перфектния съпруг и перфектните деца.

Всъщност абсолютна перфектност няма. Животът е изпъстрен от моменти – такива, които могат да предложат истинско щастие, само ако още в самото начало приемете себе си такива, каквито сте.

Поразмишлявайте по темата заедно с нас.

По-малко перфектен, но по-щастлив

по-щастлив с другите може да бъде само този, който е щастлив и със себе си

Тези, които познават истинската красота, казват, че най-привлекателната характеристика понякога е несъвършенството. Ако се чудите защо, отговорът е прост: леките несъвършенства са нещата, които придават уникалност и различност. Те са част от магията.

Когато приемете себе си напълно (със несъвършенствата и красотата), ще постигнете вътрешен баланс. Това ще внесе хармоничност в живота – и на тези около вас.

Човекът, който не се приема такъв, какъвто е, развива чувство за несигурност.

  • Несигурността създава усещане за неудовлетвореност. А човек, който не е удовлетворен от себе си, става неуверен, раздразнителен и обсебен от негативни чувства: ревност, страх
  • Перфектното тяло не те прави по-щастлив. Всъщност много хора, били на стриктна диета и тренирали редовно (дори и такива, подлагали се на пластична операция), все още не могат да се приемат такива, каквито са.
  • Понякога потребността от „самоусъвършенстване“ е „посадена“ от детските години. Прекалено строгите майка или баща, които са били сурови и са се опитвали да се справят с несигурността в подхода на отглеждане, могат да провокират потребност у детето – да върви по пътя на перфекционизма.

Важно е всеки един човек да достигне до момент в живота, когато най-накрая се приема такъв, какъвто е. Това е добре да се случи към края на тийнейджърските години или началото на 20-те, когато съзряването е приключило.

човек достига до онзи момент, в който е по-малко перфектен, но по-щастлив със себе си

От тук насетне ще бъдете готови да се потопите в приключенията на живота. Само най-уверените и емоционално съзрелите са способни да продължат напред, да отворят обятия за живота и предизвикателствата, които им предлага, тъй като самите те могат много да дадат на живота.

С всеки изминал ден ставате все повече хора и по-възприемчиви към света около вас

Какво означава да бъдете повече човек? Раждаме се, постепенно растем и се учим от околните. Ако има аспект, който ни превръща в хора и ни отделя от животинското семейство, то това е способността да изпитваме емоции, любов…

  • Да бъдеш човек означава да си по-чувствителен към реалността на ежедневния живот.
  • Означава да си способен да се вслушваш в себе си и да разбираш своите потребности, интуитивно да знаеш как да скрепяваш връзката с другите хора и да показваш емпатия…
  • Всички сме хора, но само някои от нас действат с истинска емоционална интелигентност и уважение, общуват почтено и допринасят за доброто състояние на средата на живот, от която всеки извлича полза.

За да достигнете до този важен етап от живота, когато сте свързани с хората около вас, първо трябва да се приемете, каквито сте.

  • Приемането не означава да бъдете щастливи от тялото или физиката.
  • То представлява разбиране и оценяване на миналото – с успехите и грешките.
  • Приемайте провалите – те учат. По този начин ще приемате всеки аспект от живота, с миналото и настоящето.
трябва да бъдете повече човек - по-малко перфектен, но по-щастлив

Да си по-щастлив и да правиш грешки не са неща, които се самоизключват. Не се заблуждавайте от вида на хората, които сякаш водят перфектен живот. Възможно е да не са щастливи. Щастието се гради от моменти, които започват „отвътре“, извира от самите нас.

Само хора, които са горди от това и които проявяват уважение към другите (докато се борят за своето щастие и това на околните), успяват да превърнат света в едно по-добро място за живот.

Помнете, че трябва да бъдете повече човек – по-малко перфектен, но по-щастлив.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.