Как да продължим напред, когато не се чувстваме щастливи

Загърбете емоциите и открийте онова, от което истински се нуждаете.
Как да продължим напред, когато не се чувстваме щастливи

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Има моменти в живота, когато нищо не може да ни накара да се чувстваме щастливи. Животът губи своя блясък, песните губят ритъм и не можем да усетим радостта край нас.

Да продължим напред в такъв критичен момент не е никак лесно, особено когато не можем да открием достатъчно добра причина, за да ставаме от леглото всеки ден. Въпреки всичко, има една причина, която е лесно доловима: това сте вие.

Когато не се грижим за своите емоционални потребности и позволяваме на хората, които ни заобикалят, да ни вкарат в път, който ни задушава, изцежда енергията ни и ни контролира, светът ни се преобръща нагоре с краката.

Някой може да се опита да ни развесели с думите „Времето лекува всички рани“. Имайте предвид, че ако не вземем в ръце юздите на живота си, окуражаването и потупването по гърба, скоро няма да вършат работа.

Има много случаи, когато нищо не може да ни накара да се чувстваме щастливи. Но не можем да позволим на един лош момент да превърне живота ни в кошмар.

Ще ви кажем какво да направите.

Стратегии за успех, когато не се чувстваме щастливи

Обърнете внимание, ако нищо не ви прави щастливи и сте в лошо настроение вече повече от 3 месеца. Може би страдате от безсъние, липса на апетит и чувство на апатия към всяко нещо, което преди ви е вълнувало. В този случай ви препоръчваме да потърсите мнението на лекар.

Възможно е да страдате от депресия. Трябва да ви бъде поставена точна диагноза и да следвате препоръките на лекаря.

Веднъж, щом получите потвърждение или пък тази диагноза бъде отхвърлена, важно е да поразмишлявате върху няколко аспекта и да се опитате да ги прилагате всеки ден.

Сигурно има причини, поради които не се чувстваме щастливи

Уважавайте своя ритъм: Светът ще ви изчака

Не се чувствате добре и не бива или не можете да се преструвате, че нещата стоят иначе. Какво печелите с носенето на маска, когато вътрешно ви раздират тъга и апатия?

 • Не се преструвайте какво усещате, в противен случай ще увеличите своето страдание.
 • Имате правото да изживеете този труден момент, изпълнен с тъга. Вярвате или не, негативните емоции имат цел. Тя се изразява в това, че ни карат да осъзнаваме, че „има нещо, което се нуждае от промяна“ към по-добро.

Уважавайте този забавен ритъм, от който тялото и ума ви се нуждаят в момента. Трябва ви време за интроспекция. Време, в което да си зададете въпроси и да откриете какво се случва вътре във вас.

Оставете зад гърба си това, което чувствате, и открийте това, от което се нуждаете

Знаете, че не сте добре. Връхлетени сте от моменти на тъга, последвани от объркване. В други случаи ви се иска само да спите. След това жадувате да поговорите с някой човек.

Така в един момент напълно осъзнавате ситуацията си. Дошло е времето да сложите емоциите настрана и да идентифицирате собствените си потребности.

 • Искам да се чувствам по-добре.
 • Нуждая се от време насаме.
 • Нуждая се от нови мечти.
 • Нуждая се от ново начало.
 • Искам да се чувствам полезен.
 • Искам да изпитвам към себе си любовта, която заслужавам.
Малки промени постепенно ще ни накарат да се чувстваме щастливи

Малки ежедневни промени

Никой не започва да се чувства по-добре с едно щракване на пръстите. С помощта на малки и постепени промени в начина на мислене и действие можете да започнете да се чувствате все по-добре с всеки изминал ден.

 • Днес ще направя дълга разходка, на която ще се насладя максимално.
 • Днес ще контролирам своите негативни мисли.
 • Днес ще изляза на разходка с приятели и ще се опитам да поговоря с тях за бъдещите планове.
 • Днес ще посоча себе си като основен приоритет, ще си дам време и ще се наслаждавам на радостни моменти.
 • Днес ще поставя началото на дългосрочен проект: ще се запиша на курс, ще планирам пътешествие.

Тези малки промени в ежедневната рутина създават важно емоционално подобрение, което малко по-малко възстановява нашето чувство за благоденствие.

Бъдете щастливи, откажете се от някои неща

Понякога, за да се чувстваме щастливи, трябва да сме способни да жертваме някои неща или пък дори отношения с хора. За всичко това е нужна смелост, която малцина притежават.

Трябва да се научим да се вслушваме в собствените си потребности и съзнание. Ако осъзнаем, че заобикалящата ни среда ни дистанцира от нашата същност, това означава, че се отказваме от щастието.

 • Да се отказваме означава да затваряме кръгове и да прекъсваме истории. Трябва да умеем да разпознаваме кое вече не е важно, кое не ни обогатява повече и какво ни кара да се чувстваме зле.
 • Освен това трябва да не забравяте, че понякога никой друг не е виновен за нашето нещастие. Понякога причината се крие в собствените си страхове и несигурност, които затварят вратата към благоденствието.

Научете се да забелязвате тези източници на вътрешен саботаж и ги преборвайте. Струва си да положите това усилие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Townend, E., Tinson, D., Kwan, J., & Sharpe, M. (2010). ‘Feeling sad and useless’: an investigation into personal acceptance of disability and its association with depression following stroke. Clinical Rehabilitation, 24(6), 555-564.
 • Bunkers, S. S. (2010). The lived experience of feeling sad. Nursing science quarterly, 23(3), 231-239.
 • Lucassen, P., Reeve, J., Postma, S., Hartman, T. O., van Ravesteijn, H., Linssen, M., … & Gerritsen, D. (2018). Feeling blue, sad, or depressed: how to manage these patients. British Journal of General Practice, 68(672), 330-331.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.