Рискът от диетата с високо съдържание на захар по време на бременността

Съветите и следенето на храненето често се прилагат с цел подобряване начина на хранене на бременните жени. Ще се спрем на риска от диетата с високо съдържание на захар в следващите редове.
Рискът от диетата с високо съдържание на захар по време на бременността
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Диетата с високо съдържание на захар може да доведе до проблеми със здравето на всеки, но това важи с особена сила за бременните жени. Тогава усложненията могат да бъдат много по-сериозни, а рискът от развитие на болести в бъдеще се увеличава.

Бременността е период, свързан с много промени. Тялото на жената се подготвя за новия живот, а това води до значителни промени.

Какво се случва през бременността?

Бременността е жизненоважен етап. Наблюдават се редица разнообразни процеси на растеж, метаболитно адаптиране и подготовка за живот извън утробата.

Бременността е период, през който в тялото на майката настъпват промени в концентрацията на глюкозата и плазмените липиди, както и промени в хормоните като инсулина. Наблюдава се и резистентност към този хормон.

Това се случва, за да се гарантира достигането на глюкозата до мозъка на майката и до плода. Този процес насочва глюкозата към млечните жлези и намалява използването й от другите органи.

Храни с високо съдържание на захар и бременност

Бременността и метаболизмът на захар

При някои жени метаболизмът на въглехидрати се променя през бременността. Тази промяна води до бързо повишаване на нивата на кръвна захар на гладно, над нормалните стойности.

Когато нивата на кръвната захар на гладно и на инсулина са нормални, дори ниски, след консумацията на въглехидрати, нивото на кръвната захар скача над нормалните стойности. Тези промени се наблюдават по-отчетливо през третия триместър на бременността.

По време на бременността, както вече споменахме, организмът става по-резистентен към инсулина. По този начин понякога организмът се нуждае от по-голямо количество от този хормон за преработването на захарта в храната. Ако в организма няма или има недостатъчно количество инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта.

Ако организмът на жената не регулира правилно глюкозата по време на бременността, могат да настъпят промени, които сериозно увреждат плода в много случаи. Както и да предразположат към развитие на диабет в по-напреднала възраст.

Диетата с високо съдържание на захар по време на бременност и при диабет

Като допълнение към вече казаното, майката може да е на диета с високо съдържание на захар по време на бременността, което може да промени още повече тази ситуация. Така може да се появява гестационният диабет. Това е диабет, който е диагностициран за първи път по време на бременността.

Обикновено е преходно състояние, при което бременната жена не може да образува достатъчно инсулин или става резистентна към него, което води до повишаване нивата на кръвната захар.

Прием на храни с високо съдържание на захар по време на бременност

Гестационен диабет

Жените с това заболяване са изложени на по-висок риск от развитие на определени болести като:

 • Хипертонични разстройства по време на бременността
 • Заболявания свързани с диабет
 • Раждане с Цезарово сечение

Редица проучвания показват, че 50% от жените с гестационен диабет са с повишен риск от развитие на диабет тип 2 през следващите 10 години.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да контролираме диабет с канела?

Какво трябва да ядете по време на бременността?

Първото нещо, което трябва да запомните е, че диетата е ключът към предпазване от гестационен диабет. Според Световната здравна организация здравословният начин на хранене по време на бременността трябва да осигури на бременната достатъчно енергия, протеини, витамини и минерали.

За целта бременните трябва да си набавят достатъчно количество от следните храни:

 • Зеленчуци и плодове
 • Прясно червено месо
 • Риба
 • Бобови култури
 • Ядки
 • Пълнозърнени култури
  Здравословно хранене и бременност

Не забравяйте, че в случай на диабет, лечението се състои в ежедневен контрол на кръвната захар, здравословно хранене и физически упражнения. Ако нивата на кръвна захар са прекалено високи, лекарят ще предпише необходимите лекарства.

Диетата с високо съдържание на захар не се препоръчва по време на бременност

Съветите и следенето на храненето често се прилагат с цел подобряване начина на хранене на бременните жени. Освен това те спомагат предотвратяването на бъдещи усложнения.

Стратегията на хранене е фокусирана основно върху следното:

 • Подобряване на качеството на диетата на майката, имайки предвид количеството на консумираната храна.
 • Спомагане на адекватното качване на килограми чрез балансирано хранене в достатъчно количество.

Важно е да се спазва съвета на лекарите и диетолозите за спазване на здравословен начин на хранене с ниско съдържание на захар. И не на последно място – ежедневната физическа активност по време на бременността е много важна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
 • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
 • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
 • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.