7 вида изневяра, които трябва да познавате

Не е задължително да съществува сексуална връзка, за да се пропука връзката ви. Емоционалната ангажираност с друг също може да бъде толкова силна
7 вида изневяра, които трябва да познавате

Последна актуализация: 13 юли, 2019

Колко вида изневяра има? Съществуват различни видове изневяра. От момента, в който е нарушено доверието на партньора, преобладава измамата. Самият факт на флиртуване, разговори и взаимодействия, допълнени с флиртуване или дори сексуално напрежение означават изневяра.

Когато мислим за изневярата, в съзнанието ни изниква класическия образ на един член от двойка, който заблуждава другия с трети човек, като е имал сексуална връзка с него.

Необходимо е обаче да се има предвид, че има много начини да се изневери на партньор.

Верността е нещо повече от взаимен ангажимент, при който двама човека се съгласяват да нямат сексуални отношения с други хора. Верността е връзка, основана на уважение, интимност, лично и емоционално признание, отдаденост, интерес и грижа.

Това са малки неща, които придават сила и богатство на връзката на тази двойка. Това е мястото, където понякога ако само едно нещо се провали, това ще доведе до недоверие.

Също така трябва да сме наясно, че изневярата се проявява както при мъжете, така и при жените. Все пак, не винаги има “сексуален” компонент, който характеризира най-често срещаните изневери. Съществува и друга динамика, която също нарушава този основен фокус в една връзка: доверието.

7 вида изневяра

1. Емоционална изневяра

7 вида изневяра: емоционална

Ще започнем този списък с един от най-разпространените и в същото време най-драматични от тези 7 вида изневяра.

Съгласни сме, че боли, ако нашият партньор има връзка с друг човек. В повечето случаи това е причината една връзка да се разпадне. Какво обаче се случва, когато нашият партньор емоционално се свърже с друг по по-интензивен начин, отколкото с нас?

Няма физически контакт, но въпреки това връзката, основана на взаимност, доверие и интимност, може да бъде много разкриваща. Толкова много, че да я считаме за “емоционална афера” и за истинска изневяра.

2. Връзка чрез нови технологии (кибер връзка)

Без съмнение тя е много често срещана в наши дни. Виртуалните връзки или тези, създадени онлайн чрез страниците за запознанства или класическите мобилни приложения, осигуряват цяла вселена, където човек може да има една или няколко паралелни връзки.

В този случай не е необходимо да има физически контакт или сексуална връзка. Самият факт, че ухажвате, разменяте снимки, разговаряте и взаимодействате по някакъв начин, допълнени с флиртуване или дори сексуални намеци води до изневяра.

3. Потайност и липса на честност

7 вида изневяра: потайност

Можем ли да считаме липсата на честност като вид изневяра?

Разбира се!

Споменахме го в началото, тъй като доверието на двойката е нарушено, то преобладава като вид измама, предателство.

Ако нашият партньор е свикнал да лъже, да се крие (пропускайки истината) и освен това постоянно лъже, трябва да сме наясно: ние сме с неверен човек.

4. Отсъстващият партньор

Отсъстващият партньор е човекът, който не е при нас, когато имаме нужда от него и който прекарва времето и интересите си в области, които са извън обхвата на връзката.

В тази категория е вида изневяра, при който например ще попадне човек, който работи прекомерно. Той го прави, защото му харесва статута, който му дава работата, така че той винаги поставя работата си пред собствения си партньор.

Тук попада и човека, който не е верен, който го няма, когато имаме нужда от подкрепа и в дните, когато трябва да изграждаме връзката си чрез рутинни и прости неща в живота.

5. Изневяра чрез връзката

7 вида изневяра: чрез връзка

В този случай един от членовете на връзката вече не е влюбен в другия. Двойката поддържа връзката поради навик и страх от самота или просто нерешителност, когато става въпрос за предприемането на стъпката да бъда честен със себе си и с партньора си.

Това са ситуации, пълни с лъжи, които имат високи емоционални разходи.

6. Невярност, основана на презрение

Има хора, които са склонни да критикуват или да унижават партньора си, когато са с други хора.

Дали на среща с приятели или на работното място, някой, който говори лошо за партньора си, винаги предизвиква загриженост . Не е уместно, логично нито уважително.

Ако обичаме някого, ние имаме уважение към него. Ако обичаме някого, ние го защитаваме и ценим, независимо дали е с нас в момента. Ако не го правим, това се превръща в изневяра на установената връзка.

7. Изневяра от любовна афера

7 вида изневяра: любовна афера

Сега стигаме до най-класическия тип изневяра. Това е вида изневяра, който разделя много двойки, води до голямо емоционално безпокойство и прави необходима консултацията с терапевти и нуждата от време за осмисляне, управление и преодоляване на болката.

Измамите, които се случват след дълга любовна връзка с някого или след сексуална среща, е нещо, от което всички се страхуваме да страдаме.

Много от тези дела са съзнателни и планирани. Други, от друга страна, са причинно-следствени и не са предвидени. Все пак, каквото и да е, човек винаги е наясно, че това, което той прави, е предателство и измама към партньора си.

Отговорът за това какво правите и какво не са само и единствено ваши постъпки. На никой друг.

https://zdraveikrasota.bg/5-proyavi-na-povedenie-predveshtavashti-proval-na-vrazkata-vi/


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vanegas Osorio, J. H. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico.

  • Jomairy González Galarza, A. M.-T. y D. M. O. (2009). Factores Psicologicos de la InfidelidadFactores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología.

  • Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.