Как да заздравите връзката си след изневяра

За да се справите с изневярата, и двамата партньори трябва да положат усилия и да започнат от нулата, без никакъв план и уговорки. Ако това не е възможно, може би е най-добре да сложите край на връзката си.
Как да заздравите връзката си след изневяра

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Да, възможно е да спечелите отново доверието на партньора си след изневяра. Но в болшинството случаи изневярата води до развод и може напълно да разруши връзката.

Изневярата със сигурност е нещо, към което не можем да се отнесем с пренебрежение. Ясно е, че това е действие, което засяга доверието, самочувствието и чувствата на партньора.

Здравата връзка започва и се основава на силна емоционална близост. Ето защо и двамата партньори трябва да се грижат за тази близост и да й отделят необходимото внимание.

Как да разберете дали съществува емоционален проблем?

след изневяра - има ли емоционален проблем

Трябва да отбележим, че 82% от двойките, които са били обект на изневяра, споделят, че всичко е започнало с някой, който е бил “просто приятел.”

В повечето случаи изневярата се случва, без да е била планирана предварително. Ето защо е толкова важно да имате здрава връзка, в която емоционалната близост между партньорите се уважава дълбоко и се обгрижва непрекъснато.

Ако изневярата е факт, най-важното нещо е човекът, който я е извършил да си признае, че е бил неверен. От друга страна, излъганият партньор трябва да си зададе следните въпроси:

  • Как се чувствам?
  • Струва ли си наистина да се опитваме да оправим нещата?
  • Дали няма да е по-добре да приключим връзката си?
  • Дали това е първия път, в който ми изневерява?

Трябва да обмислите и факта, че дори връзката ви да продължи, тя може би никога повече няма да е същата.

Важно ли е мнението на другите?

В повечето случаи е добре да поговорите с хора, които вече са се сблъсквали с изневярата. Зависи от вас – вие решавате дали ще приемете мнението на другите за връзката ви.

Едно от най-трудните неща в изневярата е начина, по който сте открили истината. Той ще ви помогне да решите как да продължите напред и кое е най-важното за вас нещо в бъдещ план.

Не забравяйте, че повечето хора обсъждат живота на другите с намерението да им помогнат. А това може да ви накара да се почувствате  некомфортно и да създаде впечатление, че сте единствения човек в такава ситуация.

Дайте си време и анализирайте ситуацията. Ще видите, че е има и други решения.

След изневяра дайте израз на чувствата си

След изневяра дайте израз на чувствата си

Поговорете с партньора си, когато сте готови за това. Кажете му с какво точно ви е наранил и какво трябва да направи, за да спечели доверието ви отново. Посочете му причините, поради които трябва да заслужи доверието ви.

В тези ситуации е важно да изразите чувствата си чрез думи, а не чрез жестове и физически действия. Ако усещате, че не можете да поддържате нормален физически контакт с партньора си, по-добре спазвайте дистанция.

Дори, ако се чувствате ядосани и безсилни, ударите или друг вид насилие няма да ви помогнат да постигнете каквото и да е.

Дори и да ви се струва правилното решение за момента, физическото нараняване на партньора ви не е правилното действие. Няма да се почувствате по-добре. Напротив, наранявате се излишно.

Изслушването е много важно след изневяра

Така ще позволите на партньора си да ви каже какво е липсвало във връзката ви и дали си струва да се опитате да я възстановите. Ако само вие искате да се борите за разпадащата ви се връзка, то всичко ще бъде изгубено.

Ако партньорът ви не иска да продължи, е време да поговорите за приключване на връзката ви.

Запомнете, че това е разговор относно чувствата ви. Не е време за битки или оплаквания. Слушайте внимателно и преценете дали можете да дадете на другия това, от което се нуждае.

В някои случаи изневярата се случва, защото единият партньор се чувства отхвърлен и липсва общуване. А може и връзката да не удовлетворява партньора ви по начина, по който му се иска.

Трябва да поговорите честно и да приемете чувствата на партньора си. Не забравяйте, че емоциите и нуждите му са реални и важни, дори и да не сте съгласни с чутото.

Ако наистина не можете да се справите или не ги считате за важни, е време да помислите за приключване на връзката.

След изневяра бъдете отговорни

И двамата трябва да поемете отговорността за грешките си; никой не може да върне времето назад и да заличи изневярата.

Това, което можете да направите е да наблегнете на добрите и лошите страни на връзката ви. Това ще ви помогне да подобрите поведението си в бъдеще и да вземете правилните решения.

След изневяра – решението да продължите напред

След изневяра - решението да продължите напред

Изключително трудно е за вас и партньора ви да преминете през такава ситуация сами, добре е да се обърнете към професионалист, който да ви насочи към правилния път за подобряване на връзката ви.

Особено в случаите, когато има външни фактори, усложняващи взаимоотношенията ви още повече. Важно е прекратяването на всякакъв контакт с човека, с когото е извършена изневярата. В противен случай ще е трудно да спечелите отново доверието на наранения партньор.

След изневяра е важно е да установите “правила”

Добре е да постигнете взаимно съгласие като внимателно опишете какво очаквате от човека до себе си. Можете да започнете с възстановяване на връзката ви от нулата.

Важно е да разгледате всички гледни точки. Ако оставите всичко на случайността можете да си създадете проблеми и недоразумения в бъдеще, които биха се отразили на спасяването на връзката ви.

И най-важното – погрижете се за себе си и се обичайте. Не поемайте отговорността за проблеми, които не са ваша грешка и продължете напред.

Не можете да преминете през тази ситуация, ако не сте себе си и не продължите напред според собствените си виждания за живота.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.