5 рецепти за домашен крем, които можете да приготвите само с няколко съставки

Има много начини за приготвяне на домашен крем: без яйца, с шоколад, с портокал и др. Открийте как да приготвите рецептата на баба в различни варианти.
5 рецепти за домашен крем, които можете да приготвите само с няколко съставки

Последна актуализация: 31 януари, 2025

Кремът често е синоним на коледните празници. По това време на годината е обичайно да се приготвя този вкусен традиционен десерт, който присъства в гастрономическите традиции на много страни, включително Испания и Латинска Америка. Кремът е вид сладък крем на основата на мляко, захар и яйчен жълтък в класическата му версия, но има много други варианти на вкусен домашен крем, които си струва да опитате.

В тази статия ще ви покажем 5 бързи рецепти с малко съставки, с които ще изненадате приятелите и семейството си. Разбира се, можете да ги правите по всяко време на годината, тъй като това е универсален десерт, идеален за споделяне със семейството.

1. Класически домашен крем

Класически домашен крем
Традиционният крем се приготвя с малко съставки и за много кратко време.

Кремът е създаден преди стотици години в испанските манастири с проста смес от мляко, захар и пшенично брашно. Тази вкусна рецепта се предава от поколение на поколение и днес е един от емблематичните десерти на тази страна.

Освен че е любим на децата, домашният крем буди известна носталгия: все пак това е типичният домашен десерт, приготвян от бабите по света. Нека видим как да приготвим класически крем бързо и лесно.

Съставки

За 6 души:

  • 6 бисквитки
  • 1 литър мляко
  • 1 пръчка канела
  • 6 жълтъка
  • 1 шушулка ванилия
  • Лимонови кори
  • 100 грама захар
  • 1 чаена лъжичка канела на прах
  • 40 грама царевично нишесте или нишесте

Подготовка

  • В тенджера или дълбок съд сложете млякото, лимоновата кора, пръчката канела и предварително отворената с нож шушулка ванилия. Оставете да заври и отстранете от огъня. След това изчакайте да се запари за около 15 минути.
  • В купа се разбиват с бъркалка жълтъците и захарта. Постепенно добавете царевичното нишесте и млякото. Уверете се, че няма бучки и че текстурата е хомогенна.
  • Загрейте сместа в купата в водна баня. От време на време разбърквайте с бъркалка, за да не залепне сместа. Трябва да достигне висока температура до няколко секунди преди да заври. Отстранете от огъня, след като сместа се сгъсти.
  • Време е за презентация: изсипете крема в чаши, малки чинийки или съдове по ваш избор. Сложете по една бисквитка върху всеки десерт и ги поръсете с канела на прах.
  • Приберете в хладилника и оставете да се охладят поне два часа, преди да ги консумирате. Да ви е сладко!

Искате ли да научите друга рецепта? Прочетете тази статия: Рецепта за панамско шокао, вкусен десерт, приготвен с банани

2. Колумбийски царевичен домашен крем

Колумбийски крем
Заедно с buñuelos, колумбийският крем е типичен за Коледа в тази страна.

Колумбия е страна, която се отличава със своята гастрономия и особено с типичните си коледни приготовления. На тези дати колумбийските домове са пълни с вкусни ястия като оризов пудинг, пържени понички, brevas con arequipe и, разбира се, яйчен крем.

Колумбийският крем се различава от традиционния испански домашен крем по това, че съдържа panela (chancaca, piloncillo), която е екстракт от нерафиниран сок от захарна тръстика и съдържа минерали като калций, магнезий, желязо и фосфор. Също така, поради крайната си текстура, обикновено се поднася в чинии, вместо в чаши.

Съставки

За 6 души:

  • 1 литър мляко
  • Канела на прах
  • 1 шушулка ванилия
  • Карамфил и канела
  • 100 грама панела
  • ½ чаша царевично нишесте
  • 2 супени лъжици масло

Подготовка

  • Първото нещо, което ще направите, е да смесите в купа царевичното нишесте с половин литър мляко. Останалото мляко се изсипва в тенджера на слаб огън заедно с ванилията, канелата и карамфила, като се разбърква редовно, докато заври и се смесят ароматите.
  • След като заври, добавете сместа от царевично нишесте и мляко и добавете две супени лъжици масло. Намалете котлона на минимум при непрекъснато бъркане и оставете сместа да ври десет минути.
  • Изключете котлона и прехвърлете в отделни контейнери. Оставете ги да се охладят за няколко часа преди сервиране.
  • За финал поръсете отгоре с канела.

3. Портокалов домашен крем

Десерт . крем от поротокали
Добра идея децата да ядат плодове е да приготвят портокалов крем.

Портокаловият крем е сладък десерт и идеален, ако вкъщи има деца, тъй като е добър начин да ги накарате да ядат плодове. Портокаловият сок има витамин С, който помага за укрепване на имунната система, но за това е важно да е пресен и 100% натурален.

От друга страна, оранжевият цитрус ще направи намирането на правилната консистенция за крема много лесно, тъй като млякото се смесва с тези съставки.

Съставки

За 5 души:

  • 45 грама царевично нишесте
  • 100 грама кафява захар
  • 30 грама портокалова кора
  • 500 милилитра мляко
  • 5 жълтъка
  • 250 милилитра портокалов сок (една чаша)

Подготовка

  • В средно голяма тенджера сложете млякото на слаб огън. Междувременно в чаша на блендер или в купа добавете жълтъците, царевичното нишесте и кафявата захар. Интегрирайте добре всички съставки.
  • Оставете млякото да заври и свалете от огъня, добавете сместа от жълтъци, царевично нишесте и захар заедно с портокаловия сок и портокаловата кора. Върнете сместа на котлона, докато се сгъсти.
  • Махнете сместа от котлона и я оставете да се охлади малко преди да я приберете в хладилника. Десертите трябва да бъдат охладени за поне два часа преди сервиране.

4. Шоколадов крем без яйца

Шоколадов десерт
Ако замените млякото и маслото с неживотински продукти, ще получите вкусен веган крем.

Да предположим, че вашите гости скоро ще пристигнат и току-що сте разбрали, че не сте приготвили десерт. Представете си: вече няма яйца, часовникът тиктака, а супермаркетът току-що е затворил.

Не се отчайвайте: можете да направите вкусен домашен шоколадов крем без добавяне на яйца. Освен това, без тях, не рискуваме сместа да тане на бучки.

В случая не е 100% вегански десерт, защото съдържа мляко и сметана; но можете да замените тези продукти с други, които не са от животински произход, ако искате да приготвите вегански десерт.

Съставки

За 4 души:

  • ½ литър мляко
  • Екстракт от ванилия
  • 60 грама захар
  • 30 грама царевично нишесте
  • 40 милилитра течна сметана
  • 50 грама какао на прах

Подготовка

  • Сложете захарта, какаото и царевичното нишесте в купа и разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре. В тенджерка или дълбок съд изсипете млякото, ваниловия екстракт и сметаната.
  • След това добавете току-що приготвената смес със захар, какао и царевично нишесте и оставете препарата да се готви. Важно: не спирайте да бъркате.
  • Когато заври, отстранете от огъня и сервирайте в малки съдове или чаши.
  • Оставете да се охлади в хладилник за два часа преди сервиране.

5. Natillas piuranas

Natillas peruanas.
Перуанският крем е традиционен от департаментите Пиура и Ламбайеке в Перу.

Natillas piuranas е типичен перуански десерт. Приготвят се от векове и основната разлика с други рецепти за крем е, че – поне традиционната версия – се прави с козе мляко и чанкака или панела.

Може да се консумира като класически крем, директно от купичка, но може да се използва и за пълнежи.

Съставки

За 6 души:

  • 100 милилитра вода
  • 15 грама царевично нишесте
  • 100 грама кафява захар
  • 1 щипка ванилова есенция
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 литър пълномаслено мляко (идеално, ако е козе мляко)
  • 500 грама панела (чанкака, пилончило)

Подготовка

  • Първата стъпка е да изсипете водата, захарта и панела в съд и да загреете сместа на слаб огън, докато съставките се разтворят.
  • Смесете царевичното нишесте и содата за хляб в млякото, което трябва да е на стайна температура, и добавете към сместа в тенджерата, така че всички съставки да продължат да се готвят на слаб огън.
  • След това добавете щипката ванилова есенция. Когато можете да видите дъното на тенджерата, това означава, че кремът е готов.
  • Оставете да се охлади за няколко часа, преди да консумирате.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Как да направите безглутенови гранолови десертчета

Няколко трика, за да направите своя крем още по-вкусен

Както можете да видите, както класическият крем, така и разновидностите, които ви представихме, се приготвят по сходен начин. Въпреки че се различават по някои съставки, всички са вкусни. Обърнете внимание на следните съвети, за да са винаги перфектни:

  • Не се препоръчва да замразявате крема, тъй като резките промени в температурата могат да променят текстурата му и има вероятност продуктът да се нацепи.
  • Всички десерти изискват да ги оставим в хладилника поне два часа преди сервиране. В противен случай те няма да имат правилната консистенция за консумация.
  • Този домашен десерт е нетраен продукт, но можете да го съхранявате в хладилника най-много до три дни. В идеалния случай трябва да се съхранява в стъклен, керамичен или пластмасов съд, емайлиран и в херметически затворен съд.
  • Номерът да предотвратите посичането на яйцата е да не ги добавяте директно в тенджерата. Ако направите това, е възможно кремът да се пресече поради разликата в температурата и коагулацията на яйцата. Най-добре ги добавяйте постепенно, за да не се случи това.
  • За да получите правилната точка на готвене, имайте предвид, че кремът трябва да “покрие” лъжицата. Когато се достигне тази точка, кремът е готов за сваляне от котлона.

Домашен крем: Истинска традиция

Кремът присъства в много страни. Въпреки че всяка гастрономическа култура носи своя уникален щрих, няма съмнение, че във всичк страни се смята за една от „бабините рецепти“: истинско кулинарно наследство, пазено от поколения.

Както можете да видите, кремът е много лесен и вкусен десерт, но магията на крема надхвърля неговия вкус: тя се крие и в носталгията, която предизвиква, и в символиката, която излъчва, тъй като се хапва в толкова специален момент като Коледа. Като цяло вкусът му го прави изкушение, на което можете да се насладите по всяко време на годината.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.