Панела: Ползи и противопоказания

Панела е съставка, която можете да използвате като алтернативен подсладител на захарта. Вижте ползите за здравето й тук.
Панела: Ползи и противопоказания
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

В днешно време, когато правителствените организации насърчават здравословния начин на живот, се търсят естествени заместители на рафинираната захар за подсладяване на определени рецепти. Панела е един от тях, тъй като има по-малко калории. В допълнение, това е и изненадващо полезна съставка в гастрономическия свят.

Панела дължи името си на правоъгълните блокове, използвани за оформяне на меласата, получена от сок от захарна тръстика. Произходът й датира от завладяването на американския континент от испанците, а също така е популярна в Индия. Твърди се, че хранителната й стойност надминава тази на рафинираната захар.

Малко история

Диетоложката Мария Масциети обяснява всичко за историята на панела. Този продукт се получава от захарна тръстика, растение, произхождащо от Нова Гвинея, което през 1538 г., по време на испанското завоевание, е засадено и разпространено в Колумбия. Оттогава селяните построили т. нар. трапичи (мелница, направена от дървени валяци), за да смилат и изстискват тръстиката, като получават сладка напитка.

Според Асоциацията на фермерите и производителите на захарна тръстика тези култури са сред най-старите в света. Смята се, че са започнали около 3000 години преди модерната ера, в Нова Гвинея.

От 1650 г. сок от захарна тръстика се получава на ръка, като се използват стотици африкански роби като работна ръка. През годините и с технологичния напредък човешката и животинската сила беше заменена от хидравлични системи и машини , които направиха процеса по-бърз.

До 17-ти век отглеждането на захарна тръстика се разпространява в различни райони на Колумбия, като се получават производни продукти като гуарапо, бяла захар, кафява захар и панела.

Според документ от колумбийското министерство на земеделието 25 страни произвеждат панела. Около 61% от общата култивирана захарна тръстика се използва за получаване на продукта.

Различни видове захар.
Търсенето на заместител на рафинираната захар накара хората да опитат други алтернативи, сред които намираме панела.

Приготвяне на панела

Пиер Реймонд, в статията ” Hacienda tradicional y aparcería ” (Традиционна ферма и земеделие) – която, за съжаление, е изцяло на испански – обяснява процеса на получаване на панела. Захарната тръстика се пресова, както споменахме по-горе, в мелница наречена trapiche, от която излиза натурален сок от сладка тръстика. Този сок се концентрира, като съдът се поставя на огъня, докато се сгъсти като мед, който съдържа 78 килограма захар на всеки 100 килограма мед.

След това продължава да се изпарява, докато достигне 93 килограма захар. Добавя се към някои форми или гайдари, където става компактен и твърд. Това вече е панелният блок, който съдържа 96 килограма захар на всеки 100 килограма мед. Продължава да се разбива интензивно, докато се получи гранулираната панела.

Според група агроиндустриални инженери правилното измерване на количеството захар в меда е от решаващо значение, за да се получи панела с добро качество. Трябва да се обърне внимание и на суровините, инструментите и персонала.

Панела се нарича още кафява захар, raspadura, papelón, piloncillo, empanizado, chancaca или panocha в страните от Латинска Америка. В Индия и Пакистан се нарича gur или jaggery.

Тъй като panela не се рафинира или центрофугира, нито преминава през друга форма на пречистване, тя запазва всички свойства на захарната тръстика.

Хранителни характеристики

Съгласно техническия лист, публикуван за панела, тя трябва да отговаря на следните хранителни компоненти в грамове на 100 грама (4 oz) панела:

 • Влажност : 2.3
 • Намалени захари : 3,74
 • Мазнини : 0,29
 • Захароза : 93,37
 • Протеини : 0,62
 • Пепел: 1,61
 • Общо калории : 383,97 килокалории

Минералите се представят в милиграми на килограм панела:

 • Натрий : 241,6
 • Желязо : 24,94
 • Цинк : 12,74
 • Калций : 356,84
 • Калий : 593,73
 • Магнезий : 386,32

Както виждаме, тъй като панелата е натурален продукт, тя запазва хранителните свойства на захарната тръстика. Единствената разлика е, че в обикновената захар захарозата е почти 100%. Освен това панела запазва минералите на суровината си.

Свойства на панела

Въпреки че е подсладител с големи количества захар, панела има редица свойства, които ще обсъдим по-долу:

 • Това е ръчно изработен продукт – не е обработен – и не съдържа никакви добавки. Това му дава определени предимства пред рафинираната захар, която осигурява само празни калории. Въпреки че 100 грама (4 oz) панела също съдържат висока енергийна стойност.
 • Това е естествен подсладител, който съдържа определени хранителни вещества, които не присъстват в рафинираната захар. Например, осигурява желязо, калий, магнезий и калций. Но трябва да имаме предвид, че тези стойности се изразяват в милиграми на килограм консумирана панела. Невъзможно и контрапродуктивно е да ядете толкова много панела, за да си набавите тези микроелементи.
 • Wellington Villalta, от университета в Куенка, заявява в своето есе, че панела осигурява бърза енергия, овлажнява кожата и действа като лечебно средство. Подобно на традиционния мед, медът от панела също има балсамов и отхрачващ ефект.
 • Според Техническия университет на Еквадор, панела с гореща вода облекчава настинките.

Нека припомним, че високата консумация на захар е свързана с развитието на хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и метаболитни патологии. В допълнение към това са необходими повече научни изследвания в подкрепа на тази информация.

Две форми на панела.
Панела осигурява микроелементи, но за да се достигнат значителни стойности, е необходимо да се консумират големи количества дневно, което не е препоръчително.

Използването на панела в гастрономията

Подслаждащият капацитет на панела е подобен на този на бялата захар. Поради тази причина се използва като заместител при приготвянето на сладкиши, конфитюри, сиропи, сладкиши и други рецепти за печене.

Панела често се използва за приготвяне на топли или студени подсладени напитки. Един пример е известният и освежаващ лимонов сок с панела. Той е популярен в страните от Латинска Америка, особено във Венецуела.

Други прости напитки, които се приготвят лесно у дома, са горчив шоколад или кафе с панела, традиционни за Колумбия, и агуапанела, типична за Карибите. Пие се студена и ви осигурява енергия.

Manjar de harina de maíz con coco – рецепта за царевичен кокос – е десерт. Други латиноамерикански сладкиши са мелкоча и алфандоке (вид чийзкейк). Можете да приготвите прочутото гуарапо, което е алкохолна напитка, получена чрез ферментация на този продукт.

Панела е универсален подсладител, тъй като не се използва само за приготвяне на сладкиши и сладкарски изделия, а може да бъде и тайна съставка в някои рецепти, които изискват контрастна нотка на сладост. По Коледа се използва в много страни от Южна Америка за карамелизиране на печения свински бут.

Противопоказания на панела

Въпреки че панела е естествен подсладител, тя все още има висока концентрация на захар. Ето най-важните противопоказания, които трябва да се имат предвид:

 • Може да предизвика по-голямо усещане за глад: група фармаколози и биохимици от Мексико уверяват, че лептинът, пептид, който регулира усещането за глад, се променя, когато се консумира захар. При затлъстели хора е установена лептинова резистентност, която води до повишен апетит.
 • Не е подходяща за диабетици: Въпреки че е вярно, че има по-малко захар от рафинираната захар, преобладаващият въглехидрат е захарозата.
 • Вредна е за здравето на зъбите: захарта, съдържаща се в панела, ако се консумира често, може да повлияе на емайла и да улесни появата на кариеси.
 • Причини за наддаване на тегло: Ако я консумирате в излишък, ще бъде много лесно да натрупате мазнини и да наддадете на тегло.

Панела трябва да се консумира отговорно. Необходими са по-контролирани изследвания за това какво генерира приема й при някои хронични заболявания при хората. Досега основните й доказани ефекти са енергични, лечебни и овлажняващи ползи за кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.