Ресвератрол - отличен щит за мозъка

Съдържат го стриди, фъстъци, боровинки, орехи, къпини, грозде
Ресвератрол - отличен щит за мозъка

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Знаете ли какво представлява веществото ресвератрол?

Съществува ли медикамент, който лекува всичко?

Рекламите обещават, че ресвератролът е чудото, за което всеки един от нас е мечтал. То облекчава сърдечно-съдови проблеми и заболявания на белия дроб, подобрява състоянието на мозъка, освен това е добър приятел в борбата с рака, затлъстяването, диабета и високия холестерол.

Разбираемо е да сте недоверчиви… и все пак – ние направихме проучване и открихме, че сме приемали това вещество през целия си живот!

Посветихме тази статия на веществото, чийто слоган би звучал: “Ресвератрол – отличен щит за мозъка”. Научете повече в следващите редове.

Ресвератрол: Какво представлява и как действа?

Ресвератролът представлява фитоалексин – един от ензимите, който се произвежда от растенията като защита срещу атаката на бактериите и гъбичките. Характеризира се със сложна химична структура и присъства в състава на стридите, фъстъците, боровинките, орехите, къпините, гроздето и производните му продукти, като например вино и сок от грозде. Както сами можете да прецените, през целия си живот сме го приели под една или друга форма и сме извличали ползите от свойствата му!

веществото ресвератрол се съдържа в гроздето, виното, някои плодове

Молекулата на ресвератрола е открита през 1940 г. Била е използвана при лечението на ракови заболявания, защото показала уникална способност да регулира окислително-редукционните сигнали и да взаимодейства с клетките при различни здравословни проблеми. Днес ресвератролът представлява основна тема за изследване, тъй като на експериментално ниво беше доказано, че оказва многоспектърен антиканцерогенен, антиейнджинг и противовъзпалителен ефект.

И това далеч не е всичко. Антиоксидантните му свойства го правят перфектно лекарство срещу остаряването на клетъчно ниво и общото здравословно влошаване на организма. Капсули и кремове, съдържащи ресвератрол, в момента са търсен артикул в магазините по цял свят.

Фармацевтичните продукти, които се предлагат на пазара, не се определят като лекарства, а по-скоро като хранителни добавки, създадени с помощта на естествено изсушени кожа и семена на черни зърна и корени на различни растения. Твърди се, че ресвератролът е най-мощният антиоксидант, който светът познава и който ни защитава срещу свободните радикали. Той безспорно притежава и забележителен антиейджинг ефект. Каква е истината във всичко, казано дотук?

Фактите говорят

Потърсихме ключовите факти по отношение на реалните свойства на ресвератрола и ефекта, който той оказва върху човешкото здраве. Спряхме се само на доказани чрез експерименти качества, а не на свободни интерпретации.

червено грозде и ресвератрол

В лабораторни условия е доказано, че ресвератролът:

 1. Е антиоксидант.
 2. Активира определени регулативни гени, присъстващи в различни организми, което ги предпазва от развитието на разнородни заболявания.
 3. Действа като анти-естроген – има способността да деактивира гените, които се регулират от естрогена, като спомага за премахването на определени типове рак.
 4. Може да окаже противовъзпалителен ефект.
 5. Оказва антиканцерогенен, антиейджинг, противовъзпалителен и нормализиращ нивото на холестерола в кръвта ефект и влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система.
 6. Въздейства върху различни функции и органи на тялото ни, като благоприятно повлиява клетките на гърдите, кожата, простатата и храносмилателната система.
 7. В големи дози значително намалява нивото на кръвната захар.
 8. Провокира повишаване на оксилението на мастните киселини, митохондриалната биогенеза, митохондриалното дишане и глюкозогенезата и защитава нервната система.

Съмнения 

Посочените резултати все още на са били тествани върху хора.

И все пак…

Експерименти се правят ежедневно в цял свят, в момента човечеството е в очакване да разбере повече за чудодейните свойства на ресвератрола. Дотогава ще следим с внимание откритията на учените.

Актуалните изследвания в момента целят да разберат, дали ресвератролът може да:

 1. Защити човека срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като виното, особено червеното, изглежда оказва благоприятно въздействие върху работата на сърцето.
 2. Защити човека от последствията от процеса на окисление в структурата на мозъка и при метаболитни нарушения, например диабет.
 3. Се окаже полезен за подобряване на баланса и подвижността на хората в напреднала възраст (резултатите все още не са окончателни). Смята се, че ресвератролът редуцира уврежданията, провокирани от свободните радикали, продукт на допаминовата дегенерация и че може да удължи живота на клетките.
 4. Повлияе положително върху физическото здраве на човека. Предполага се, че веществото притежава антиейджинг ефект, антифиброзен и понижаващ нивото на лошия холестерол в кръвта ефект при човека.

Препоръчваме ви да прочетете и: Понижете холестерола с тези 5 домашни средства

Ресвератрол – отличен щит за мозъка

веществото ресвератрол е отличен щит за мозъка

Изследванията до момента твърдят, че ресвератролът укрепва и защитава един от най-важните органи в тялото ни: мозъка.

Мозъчните клетки изискват постоянно снабдяване с кислород, за да могат да бъдат в добра форма и да функционират правилно. Абсорбацията на кислорода обаче понякога не е достатъчна, за да мислим, учим и дори – да се радваме на добра памет. И така, ресвератролът в определени дози предизвиква повишаване на циркулацията на кръвта към мозъка и по-добро снабдяване на мозъка с кислород.

Друга добра новина е, че според различни проучвания фитоалексинът може да помогне в борбата с ускорената дегенерация на клетките. Учени отбелязват, че ресвератролът:

 • Действа като щит пред мозъчните клетки, предпазвайки ги от смърт поради липсата на достатъчно кислород по време на апоплексия.
 • Предпазва от нарушения в ДНК-то и противодейства на дегенеративния ефект в мозъка, причинен от болести като Алцхаймер.
 • Намалява възможността от развиването на заболявания като деменция.

Нека отново подчертаем, че резултатите, изброени дотук, до момента са получени в лаборатория, при контролирани условия и при много висока доза, която не е възможно да приемете чрез храната.

Един последен съвет

Сега вече знаете какво е и какво не е ресвератрол. Той притежава редица изключителни свойства, но пък и редица ефекти, които са изброени на опаковката на продуктите в магазинната мрежа, не са категорично доказани. Преди да пристъпите към закупуване на продукт с ресвератрол, спомнете си, че изследванията все още не са приключили.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.