Ресвератрол - отличен щит за мозъка

18 Януари, 2019
Съдържат го стриди, фъстъци, боровинки, орехи, къпини, грозде
 

Знаете ли какво представлява веществото ресвератрол?

Съществува ли медикамент, който лекува всичко?

Рекламите обещават, че ресвератролът е чудото, за което всеки един от нас е мечтал. То облекчава сърдечно-съдови проблеми и заболявания на белия дроб, подобрява състоянието на мозъка, освен това е добър приятел в борбата с рака, затлъстяването, диабета и високия холестерол.

Разбираемо е да сте недоверчиви… и все пак – ние направихме проучване и открихме, че сме приемали това вещество през целия си живот!

Посветихме тази статия на веществото, чийто слоган би звучал: „Ресвератрол – отличен щит за мозъка“. Научете повече в следващите редове.

Ресвератрол: Какво представлява и как действа?

Ресвератролът представлява фитоалексин – един от ензимите, който се произвежда от растенията като защита срещу атаката на бактериите и гъбичките. Характеризира се със сложна химична структура и присъства в състава на стридите, фъстъците, боровинките, орехите, къпините, гроздето и производните му продукти, като например вино и сок от грозде. Както сами можете да прецените, през целия си живот сме го приели под една или друга форма и сме извличали ползите от свойствата му!

веществото ресвератрол се съдържа в гроздето, виното, някои плодове
 

Молекулата на ресвератрола е открита през 1940 г. Била е използвана при лечението на ракови заболявания, защото показала уникална способност да регулира окислително-редукционните сигнали и да взаимодейства с клетките при различни здравословни проблеми. Днес ресвератролът представлява основна тема за изследване, тъй като на експериментално ниво беше доказано, че оказва многоспектърен антиканцерогенен, антиейнджинг и противовъзпалителен ефект.

И това далеч не е всичко. Антиоксидантните му свойства го правят перфектно лекарство срещу остаряването на клетъчно ниво и общото здравословно влошаване на организма. Капсули и кремове, съдържащи ресвератрол, в момента са търсен артикул в магазините по цял свят.

Фармацевтичните продукти, които се предлагат на пазара, не се определят като лекарства, а по-скоро като хранителни добавки, създадени с помощта на естествено изсушени кожа и семена на черни зърна и корени на различни растения. Твърди се, че ресвератролът е най-мощният антиоксидант, който светът познава и който ни защитава срещу свободните радикали. Той безспорно притежава и забележителен антиейджинг ефект. Каква е истината във всичко, казано дотук?

Прочетете и:14 храни против стареене – кои са те?

Фактите говорят

Потърсихме ключовите факти по отношение на реалните свойства на ресвератрола и ефекта, който той оказва върху човешкото здраве. Спряхме се само на доказани чрез експерименти качества, а не на свободни интерпретации.

червено грозде и ресвератрол
 

В лабораторни условия е доказано, че ресвератролът:

 1. Е антиоксидант.
 2. Активира определени регулативни гени, присъстващи в различни организми, което ги предпазва от развитието на разнородни заболявания.
 3. Действа като анти-естроген – има способността да деактивира гените, които се регулират от естрогена, като спомага за премахването на определени типове рак.
 4. Може да окаже противовъзпалителен ефект.
 5. Оказва антиканцерогенен, антиейджинг, противовъзпалителен и нормализиращ нивото на холестерола в кръвта ефект и влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система.
 6. Въздейства върху различни функции и органи на тялото ни, като благоприятно повлиява клетките на гърдите, кожата, простатата и храносмилателната система.
 7. В големи дози значително намалява нивото на кръвната захар.
 8. Провокира повишаване на оксилението на мастните киселини, митохондриалната биогенеза, митохондриалното дишане и глюкозогенезата и защитава нервната система.

Съмнения 

Посочените резултати все още на са били тествани върху хора.

И все пак…

Експерименти се правят ежедневно в цял свят, в момента човечеството е в очакване да разбере повече за чудодейните свойства на ресвератрола. Дотогава ще следим с внимание откритията на учените.

Актуалните изследвания в момента целят да разберат, дали ресвератролът може да:

 1. Защити човека срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като виното, особено червеното, изглежда оказва благоприятно въздействие върху работата на сърцето.
 2. Защити човека от последствията от процеса на окисление в структурата на мозъка и при метаболитни нарушения, например диабет.
 3. Се окаже полезен за подобряване на баланса и подвижността на хората в напреднала възраст (резултатите все още не са окончателни). Смята се, че ресвератролът редуцира уврежданията, провокирани от свободните радикали, продукт на допаминовата дегенерация и че може да удължи живота на клетките.
 4. Повлияе положително върху физическото здраве на човека. Предполага се, че веществото притежава антиейджинг ефект, антифиброзен и понижаващ нивото на лошия холестерол в кръвта ефект при човека.
 

Препоръчваме ви да прочетете и: Понижете холестерола с тези 5 домашни средства

Ресвератрол – отличен щит за мозъка

веществото ресвератрол е отличен щит за мозъка

Изследванията до момента твърдят, че ресвератролът укрепва и защитава един от най-важните органи в тялото ни: мозъка.

Мозъчните клетки изискват постоянно снабдяване с кислород, за да могат да бъдат в добра форма и да функционират правилно. Абсорбацията на кислорода обаче понякога не е достатъчна, за да мислим, учим и дори – да се радваме на добра памет. И така, ресвератролът в определени дози предизвиква повишаване на циркулацията на кръвта към мозъка и по-добро снабдяване на мозъка с кислород.

Друга добра новина е, че според различни проучвания фитоалексинът може да помогне в борбата с ускорената дегенерация на клетките. Учени отбелязват, че ресвератролът:

 • Действа като щит пред мозъчните клетки, предпазвайки ги от смърт поради липсата на достатъчно кислород по време на апоплексия.
 • Предпазва от нарушения в ДНК-то и противодейства на дегенеративния ефект в мозъка, причинен от болести като Алцхаймер.
 • Намалява възможността от развиването на заболявания като деменция.

Нека отново подчертаем, че резултатите, изброени дотук, до момента са получени в лаборатория, при контролирани условия и при много висока доза, която не е възможно да приемете чрез храната.

 

Един последен съвет

Сега вече знаете какво е и какво не е ресвератрол. Той притежава редица изключителни свойства, но пък и редица ефекти, които са изброени на опаковката на продуктите в магазинната мрежа, не са категорично доказани. Преди да пристъпите към закупуване на продукт с ресвератрол, спомнете си, че изследванията все още не са приключили.

 • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060
 • Willson, C. (2011). Resveratrol. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.64512-X
 • Walle, T. (2011). Bioavailability of resveratrol. Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2010.05842.x