Най-добрите противоракови зеленчуци

Честата консумация на червено месо се свързва с развитието на рак на панкреаса, простатата, гърдата и бъбреците.
Най-добрите противоракови зеленчуци

Последна актуализация: 28 януари, 2019

Ракът е заболяване, характеризиращо се с растеж на клетки, които вече не функционират нормално. Тази аномалия води до нарушаването на естествените процеси на организма, което оказва влияние върху работата на засегнатия орган или система. Ракът е водеща причина за смърт в света. Смята се, че сe причинява от много фактори, включително генетични, хормонални колебания, употреба на цигари или алкохол, недохранване и емоционални проблеми. Милиони учени посвещават кариерата си на търсене на противоракови лекове и нови методи за лечение се изпробват ежедневно.

Изследванията показват, че правилното хранене е неразривно свързано с развитието, профилактиката и лечението на рака. Нещо повече, установено е, че някои храни имат физически свойства, които помагат при лечението на тумори. Сред най-добрите противоракови храни ще откриете голямо разнообразие от зеленчуци, богати на витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни елементи. Да разгледаме някои от тях:

Моркови

Една от най-популярните противоракови храни са морковите.

Анти-канцерогенните свойства на морковите се дължат на тяхната висока концентрация на бетакаротин и каротиноди. Те са не само мощни антиоксиданти, но помагат при регенерацията на клетките.

Домати

Суровите домати съдържат ликопен, който е каротин и не само придава червения им цвят, но притежава свойства, които помагат за предотвратяване на рак на простатата. Но доматът далеч не е полезен само за мъжете. Концентрацията на витамини А, С и Е и многото антиоксиданти, които съдържа, помагат за предотвратяване на и други видове тумори.

Червени камби

Червените камби  са противоракови храни

Този зеленчук е известен със своите многобройни ползи за здравето, които включват мощен анти-канцероген, което се дължи на неговата концентрация на бета-каротин, капсаицин и ликопен. В допълнение, червените камби съдържат витамини A и C, които, комбинирани с другите им съставки, се превръщат в мощен антиоксидант.

Червено цвекло

Наличието на флавоноиди и бетанин прави червеното цвекло чудесен избор от щанда за противоракови зеленчуци. Различни изследвания са показали, че то може да покаже мощен ефект за предотвратяването на ракови и сърдечно-съдови заболявания, особено когато се комбинира със зеленчуци като домати, лук и краставици.

Патладжан

Патладжанът се характеризира със своите противоракови свойста

Подобно на други виолетови зеленчуци, патладжанът се характеризира със своите противоракови свойства, подхранвани с висока концентрация на антиоксиданти, витамини A, C и E, фибри и селен.

Чесън и лук

Тези две храни са известни с многобройни ползи за здравето, включително антибиотични свойства, имуностимулатори и естествени почистващи средства. И двата зеленчука са богати на алицин – компонент, съдържащ сяра, която действа като естествен препарат за почистване на черния дроб. Помага за премахването на токсични вещества, натрупани в кръвта и тъканите и причиняващи рак.

Зеле

Зеле, броколи, карфиол - ключови противоракови  храни

Зеле (броколи, брюкселско зеле), карфиол, репички и кресон се характеризират с фитохимикали като флавоноиди, глюкозинолати и бисулфат, които ги правят ключови храни в борбата срещу рака. Тези зеленчуци укрепват имунната система, елиминират свободните радикали в системата на организма и предпазват клетките.

Предотвратяване на рак чрез здравословни навици

Зеленчуците, които споменахме по-горе, са известни противоракови храни. Изследванията показват, че техните основни свойства предпазват тялото, борят се с клетъчната дегенерация и вече съществуващите ракови клетки. Тези зеленчуци активират защитните сили на организма и спомагат за поддържане на цялостното здраве.

Но това, че тези зеленчуци носят името “противоракови”, не означава, че са чудодейни. Те помагат да поддържате тялото си здраво и за да бъдат най-ефективни, трябва да ги комбинирате с други здравословни навици.

Яжте питателна храна

Винаги включвайте листни зеленчуци и всякакви други зеленчуци, бобови растения и здравословни нишестета в диетата си. Доказано е, че диети, които включват тези елементи, помагат за намаляване на риска от развитие на рак.

Упражненията – важни противоракови мерки

Упражненията са най-здравословният навик, който можете да развиете, за да помогнете за предотвратяването на рак. В допълнение, те помагат да контролирате теглото, предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания и други състояния, които също ви излагат на риск от рак.

Ограничете приема на червено месо

Проучванията показват, че хората, които консумират много червено месо, повишават риска от развитие на рак на панкреаса, простатата, бъбреците и гърдите.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bhanot, A., Sharma, R., & Noolvi, M. N. (2011). Natural sources as potential anti-cancer agents: A review. International Journal of Phytomedicine. https://doi.org/10.5138/ijpm.v3i1.278
  • Tan, H. L., Thomas-Ahner, J. M., Grainger, E. M., Wan, L., Francis, D. M., Schwartz, S. J., … Clinton, S. K. (2010). Tomato-based food products for prostate cancer prevention: What have we learned? Cancer and Metastasis Reviews. https://doi.org/10.1007/s10555-010-9246-z
  • Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
  • Hole, C. C. (2017). Carrots. In Photoassimilate Distribution Plants and Crops Source-Sink Relationships. https://doi.org/10.1201/9780203743539
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.