Регулируемият стомашен пръстен – приложение и характеристики

10 Септември, 2020
Рядко се наблюдават усложнения след поставянето на регулируем стомашен пръстен чрез лапароскопия. Обикновено няма проблеми като зарастване на раната или появата на инфекции.

Лапароскопският регулируем стомашен пръстен е надуваемо силиконово устройство, което се поставя в горната част на стомаха. Използва се за лекуване на затлъстяването и целта му е да се намали количеството на консумираната храна, за да може да се насърчи отслабването.

Затлъстяването е хронично заболяване причинено от редица фактори. Не става въпрос само за начина на хранене; това заболяване намалява продължителността на живота и повишава риска от поява на други заболявания като диабет.

Лечението на болестното затлъстяване базирано единствено на диети не контролира ефективно всички проблеми причинени от това заболяване в дългосрочен план. Затова в определени случаи се препоръчва извършването на тази оперативна намеса. Поставянето на регулируем стомашен пръстен не служи единствено за отслабване и достигане на идеалното тегло – а и за подобряване на здравето на хората с наднормено тегло.

В днешната статия ще ви разкажем повече за самата процедура.

Какво представлява регулируемият стомашен пръстен?

Регулируемият стомашен пръстен се поставя лапароскопски. Това означава, че хирургът го поставя през малък отвор с помощта на инструмент, който се вкарва и позволява да се наблюдава вътрешността на стомаха.

След като бъде направен разреза, се поставя еластичния пръстен в стомаха. Той действа като колан и притиска горната част на стомаха, правейки я по-малка. По този начин в стомаха може да влезе определено количество храна.

Стомашният пръстен забавя преминаването на храната към червата и спомага отслабването. Най-хубавото е, че този процес е обратим. В действителност лекарят може да регулира пръстена по всяко време, без да се налага оперативна намеса.

Кои са предимствата на регулируемия стомашен пръстен?

Както вече споменахме, това е лапароскопска процедура. Това означава, че не е необходимо да се отваря стомаха и да се използва инвазивна техника. Освен това не се променя анатомията на стомаха. И както вече казахме, стомашният пръстен е обратима процедура.

Друго предимство е, че той помага намаляването на други здравословни проблеми, свързани с болестното затлъстяване. Той е решение, от което човек може да се възползва в съчетание със здравословен начин на живот. Правилното хранене и спортуването са най-важните изисквания за успеха.

Стомашният пръстен дава усещането за ситост, а това помага на хората да спрат да мислят за храна. Счита се, че пръстенът помага на хората да загубят около 50% от излишното си тегло.

Пациент, подложил се на тази процедура, може да се прибере в дома си само няколко часа след поставянето на пръстена. Почти няма следоперативна болка. Рискът от трудно зарастване или поява на инфекции е минимален.

Прочетете и: Лимонът като средство за намаляване на теглото

Недостатъци на стомашния пръстен

Тази процедура, като всяко едно нещо, си има и своите недостатъци. Интервенцията е необходима само в случаите на прекомерно затлъстяване в дългосрочен план. Причината за това е, че стомашният пръстен може да се изплъзне и отново да се увеличи обема на стомаха.

Много проучвания свързват стомашния пръстен с газоезофагеален рефлукс и езофагит. Хората трябва да знаят, че се отслабва по-бавно в сравнение с други процедури.

Има период на адаптация след поставянето на стомашния пръстен, като някои пациенти се оплакват от гадене и повръщане. А това налага още по-стриктен контрол на това с какво се хранят и какво пият.

Какво го отличава от останалите техники?

Има и други техники за лечение на морбидното затлъстяване. Сред тях са стомашният балон, който се състои в поставянето на балон в стомаха. Той се пълни с разтвор и намалява капацитета на стомаха почти наполовина.

Обикновено балонът се въвежда по назален път, чрез хранопровода и обикновено стои в продължение на шест месеца в стомаха. При този метод също трябва да се променят хранителните навици.

Стомашният ръкав е по-сложна техника. Той представлява операция на стомаха, при която обемът му се намалява значително, а самата процедура се извършва под пълна упойка.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 трика за справяне с наднорменото тегло докато спите

Заключение

Поставянето на регулируем стомашен пръстен е оперативна техника, помагаща лечението на морбидното затлъстяване. Но не е решение позволяващо на хората да продължават да се хранят обилно. Той действа оптимално, когато е съчетан с правилен хранителен режим, спортуване и цялостна промяна в поведението на болния.

 

  • Morales, C. A., Alexis Sánchez, J., David Sánchez, B., Vergnaud, J. P., Vásquez, J., & Toro, J. P. (n.d.). Relación entre gastrectomía de tipo manga y reflujo gastroesofágico. Retrieved from http://www.scielo.org.co/pdf/rcci/v31n2/v31n2a7.pdf
  • Bandas gástricas – Centro Avanzado de Obesidad | Clínica Alemana de Santiago. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://portal.alemana.cl/wps/wcm/connect/Internet/Home/medicos-y-especialidades/Centro+Avanzado+de+Obesidad/Bandas+gastricas
  • Banda gástrica ajustable. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/dieta-alimentacion/adelgazar-sobrepeso/banda-gastrica-ajustable.html
  • Balón gástrico, banda gástrica, bypass gástrico: lo que la ciencia dice de las “operaciones para adelgazar” (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://www.xatakaciencia.com/salud/balon-gastrico-banda-gastrica-bypass-gastrico-lo-que-la-ciencia-dice-de-las-operaciones-para-adelgazar