Регулируемият стомашен пръстен – приложение и характеристики

Рядко се наблюдават усложнения след поставянето на регулируем стомашен пръстен чрез лапароскопия. Обикновено няма проблеми като зарастване на раната или появата на инфекции.
Регулируемият стомашен пръстен – приложение и характеристики

Последна актуализация: 10 септември, 2020

Лапароскопският регулируем стомашен пръстен е надуваемо силиконово устройство, което се поставя в горната част на стомаха. Използва се за лекуване на затлъстяването и целта му е да се намали количеството на консумираната храна, за да може да се насърчи отслабването.

Затлъстяването е хронично заболяване причинено от редица фактори. Не става въпрос само за начина на хранене; това заболяване намалява продължителността на живота и повишава риска от поява на други заболявания като диабет.

Лечението на болестното затлъстяване базирано единствено на диети не контролира ефективно всички проблеми причинени от това заболяване в дългосрочен план. Затова в определени случаи се препоръчва извършването на тази оперативна намеса. Поставянето на регулируем стомашен пръстен не служи единствено за отслабване и достигане на идеалното тегло – а и за подобряване на здравето на хората с наднормено тегло.

В днешната статия ще ви разкажем повече за самата процедура.

Какво представлява регулируемият стомашен пръстен?

Регулируемият стомашен пръстен се поставя лапароскопски. Това означава, че хирургът го поставя през малък отвор с помощта на инструмент, който се вкарва и позволява да се наблюдава вътрешността на стомаха.

След като бъде направен разреза, се поставя еластичния пръстен в стомаха. Той действа като колан и притиска горната част на стомаха, правейки я по-малка. По този начин в стомаха може да влезе определено количество храна.

Стомашният пръстен забавя преминаването на храната към червата и спомага отслабването. Най-хубавото е, че този процес е обратим. В действителност лекарят може да регулира пръстена по всяко време, без да се налага оперативна намеса.

Кои са предимствата на регулируемия стомашен пръстен?

Както вече споменахме, това е лапароскопска процедура. Това означава, че не е необходимо да се отваря стомаха и да се използва инвазивна техника. Освен това не се променя анатомията на стомаха. И както вече казахме, стомашният пръстен е обратима процедура.

Друго предимство е, че той помага намаляването на други здравословни проблеми, свързани с болестното затлъстяване. Той е решение, от което човек може да се възползва в съчетание със здравословен начин на живот. Правилното хранене и спортуването са най-важните изисквания за успеха.

Стомашният пръстен дава усещането за ситост, а това помага на хората да спрат да мислят за храна. Счита се, че пръстенът помага на хората да загубят около 50% от излишното си тегло.

Пациент, подложил се на тази процедура, може да се прибере в дома си само няколко часа след поставянето на пръстена. Почти няма следоперативна болка. Рискът от трудно зарастване или поява на инфекции е минимален.

Недостатъци на стомашния пръстен

Тази процедура, като всяко едно нещо, си има и своите недостатъци. Интервенцията е необходима само в случаите на прекомерно затлъстяване в дългосрочен план. Причината за това е, че стомашният пръстен може да се изплъзне и отново да се увеличи обема на стомаха.

Много проучвания свързват стомашния пръстен с газоезофагеален рефлукс и езофагит. Хората трябва да знаят, че се отслабва по-бавно в сравнение с други процедури.

Има период на адаптация след поставянето на стомашния пръстен, като някои пациенти се оплакват от гадене и повръщане. А това налага още по-стриктен контрол на това с какво се хранят и какво пият.

Какво го отличава от останалите техники?

Има и други техники за лечение на морбидното затлъстяване. Сред тях са стомашният балон, който се състои в поставянето на балон в стомаха. Той се пълни с разтвор и намалява капацитета на стомаха почти наполовина.

Обикновено балонът се въвежда по назален път, чрез хранопровода и обикновено стои в продължение на шест месеца в стомаха. При този метод също трябва да се променят хранителните навици.

Стомашният ръкав е по-сложна техника. Той представлява операция на стомаха, при която обемът му се намалява значително, а самата процедура се извършва под пълна упойка.

Заключение

Поставянето на регулируем стомашен пръстен е оперативна техника, помагаща лечението на морбидното затлъстяване. Но не е решение позволяващо на хората да продължават да се хранят обилно. Той действа оптимално, когато е съчетан с правилен хранителен режим, спортуване и цялостна промяна в поведението на болния.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.