Разработването на ваксина срещу коронавируса: колко време отнема?

Разработването на ваксина срещу коронавирус е приоритет за лабораториите около света. Но знаете ли наистина какво представлява една ваксина, какви са стъпките при нейното разработване и колко време отнема? В тази статия, ще отговорим на тези въпроси.
Разработването на ваксина срещу коронавируса: колко време отнема?

Последна актуализация: 23 януари, 2022

„Още една евентуална ваксина за коронавирус е открита.“ Постоянно виждаме подобни новини, които бързо изчезват…докато не се появи следващото заглавие. И така, колко дълго наистина ще отнеме разработването на ваксина срещу коронавируса?

Вестниците и уебсайтовете търсят заглавия, които ще привлекат вниманието ни. Обаче, в този случай, те игнорират цялата сложност на този процес, за да донесат малко надежда за обществото.

Тъжната реалност е, че процесът на разработване на ваксина е скъп и в края на краищата- бавен. Световните лаборатории комбинират силите си и гиганти като Фондацията на Бил Гейтс са вложили ресурси в тази гигантска мисия. Обаче, има много голям път, който да се извърви.

Така че, колко дълго ще отнеме за да се създаде ваксина срещу коронавирус? Засега няма конкретен отговор. Междувременно, в тази статия, бихме искали да погледнете какво представлява една ваксина и в края на краищата- сложният процес по нейното разработване.

Разработването на ваксина: борба с врага

Ваксината е решение, с което можем да си създадем имунитет срещу вирус, като се подпомага производството на антитела. Когато се ваксинираме, обикновено получаваме решение с отслабнали или мъртви форми на микробите, които искаме да преборим.

Агентът стимулира имунната система. Тя след това може да разпознае, унищожи и в края на краищата – да запомни заплахата за бъдеще. Нашата имунна система след това ще знае как да действа срещу този познат враг в бъдеще, като освен това се предотвратява заразата.

Поради тази причина, грипът не е проблем за световното население. Ако сме ваксинирани срещу него, тогава няма за какво да се притесняваме.

Разработването на ваксина: един лекар поставя ваксина на пациент

Ваксините са предназначени за да придобиват имунитет към патогените.

Разработването на ваксина срещу коронавируса: Първите стъпки

Разработването на ваксини е дълъг и сложен процес, който често отнема между 10-15 години. То включва комбинираното участие на държавни и частни организации.

Обаче, не се страхувайте! Разработването на ваксина срещу коронавирус е важен приоритет и специалистите изчисляват, че може да е готова до 12-18 месеца. Дори така, стъпките са сложни, ще ги опишем по-долу.

Разработването на ваксина: етап на скрининг

Този етап включва всички основни стъпки, които изследователите извършват в лаборатория. Първата стъпка, която е по-сложна отколкото изглежда, е да се изолира вирусът от пациента във формата на култура. При случай на коронавирус, това се случва един месец след откриването на вируса.

Веднъж щом са ги изолирали, учените могат да ги модифицират, за да отслабнат действието му или да изолират неговите токсини. От това, те ще могат да го преобразуват в бъдеща ваксина. Този първи етап, при нормални условия, може да продължи от 2 до 4 години.

Предклиничен етап

При този етап, учените вселяват изолирания отслабнал агент в изолирани животински тъкани или живи животни (като например лабораторни плъхове) за да видят дали всъщност се получава реакция в имунната система на тялото.

Това никога не се извършва при хората, тъй като рискът от заразяване е много нисък. Много ваксини не преминават отвъд този етап, защото те не могат да създадат желания отговор в тялото. Веднъж щом са готови първите скрининг тестове и в зависимост от това дали работи при животните, тогава започва разработването при хората.

Клинични изследвания при хората

Тук започва най-сложната част и без съмнение, най-важното е да се разработи тази ваксина правилно.

  • Фаза I: Специалистите ще използват малка група от възрастни, по принцип между 20 и 80 години, и ще им се инжектират мъртви или отслабнали инфекциозни агенти. Целите на опитите от Фаза I са да се оцени безопасността на евентуалната ваксина и да се определи вида и степента на имунната реакция, която причинява.
  • Фаза II: Специалистите ще разширят експерименталната група с няколко хиляди човека. Хората, които са изложени на по-голям риск от заболяването, могат да участват в тази фаза.
  • Фаза III: Сега ще има десетки хиляди хора, включени в тестването на ваксината. Може да възникнат някои необичайни странични ефекти, които може да не са видими при по-малките групи. Всички сме чели за евентуалните странични ефекти от лекарствата като цяло, като например „1 от 1000 човека страдат от тежки главоболия“, например. Въпреки че това е много нисък процент, трябва да бъде открит и вписан.

Като оставим законните и правителствени проблеми относно одобряването настрана, щом ваксината е преминала фаза III , трябва да бъде готова.

Изтегляне на ваксина от флакон с лекарство

Преди да започне масовото производство, ваксините преминават през процес на разработване с минимум три фази.

Ваксината за коронавирус: къде се намираме?

Повечето страни са все още в предклиничен етап. По-нататъшното тестване при животни е необходимо за да се обоснове тяхната ефективност. Казвайки това, в края на март, Китай са стигнали до Фаза I на тестовете при хората.

Това са добри новини, но трябва да сме ясни, че минималният последващ период за ваксинираните доброволци ще бъде шест месеца. След това, специалистите ще разширят групата за проби, и накрая ще започнат масово производство на ваксината.

Тъжната реалност е, че ще трябва да живеем с коронавируса за доста дълго време. Обаче, също трябва да знаем, че живеем и с много други болести, за които няма ваксина.

Трябва да имаме предвид, че най-важното нещо в момента е да намалим броя на заразените хора и да вярваме, че най-лошото скоро ще свърши.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.