Пандемията от коронавирус: Как да разбирате терминологията

Кризата от коронавируса доведе до създаването на нови имена и терминологии, с които много от нас не сме запознати. В тази статия ще изясним най-важните и ще обясним някои погрешни тълкувания.
Пандемията от коронавирус: Как да разбирате терминологията

Последна актуализация: 23 май, 2020

Световните медии са фокусирали вниманието си върху един единствен проблем: пандемията от коронавирус. Информацията по телевизията и радиото относно този проблем продължава и ние се будим всяка сутрин, притеснени за развитието на страната в нашата страна.

Редовният нарастващ брой на смъртните случаи и заразите е важна статистика за разбирането на напредъка на болестта. Дори така, трябва да разбираме и другите параметри, за да разчетем правилно тези фигури. Поради тази причина, искаме да имаме възможност да се опитаме ясно да обясним различните епидемиологични определения, които са ключови за поставяне на сегашната ситуация в перспектива.

Разчитане на пандемията от коронавирус

През последните няколко дни и седмици, трябваше да се запознаем с термини като огнище, епидемия и пандемия. Последното определение е привлякло вниманието на всички, тъй като то е това, което специалистите използват за да говорят за глобалния проблем, причинен от COVID -19. Но да погледнем какво наистина означават тези термини.

Пандемията от коронавирус: две ръце държат макет на земното кълбо и коронавируси

За бъде класифицирана една болест като пандемия, трябва да отговаря на определени изисквания. Например, трябва да се разгледат индивидуалните обществени случаи.

Пандемията на коронавирус: Огнище

Епидемиологичното огнище се отнася за внезапната поява на инфекциозна болест на конкретно място в конкретно време. Например, хранителното натряване, намиращо се в определени географски райони, които евентуално са идентифицирани и разрешени, са пример за огнище.

Пандемията от коронавирус: Епидемия

Когато едно огнище стане извън контрол и се разпространи бързо, може да доведе до епидемия. Коронавирусът (COVID-19) е бил класифициран като епидемия по време на първите месеци от неговото разпространение. Неговото разпространение било извън контрол, но само в Китай и в случай на определени огнища в други страни.

Пандемия

На 12 март, кризата от коронавирус била определена като пандемия от Световната здравна организация (СЗО). За да направят това, болестта е трябвало да отговаря на две изисквания: първо, да засяга повече от един континент и също да няма външни обществени случаи.

Когато един човек се зарази без да е бил в контакт с пренесен случай, тогава можем да заподозрим, че болестта свободно се разпространява в страната. Ето кога властите могат да обявят статут на пандемия.

Опасност и смъртност: Игра на числа

Сега като сме определили тези основни термини, да поставим официалните данни за тези, които са засегнати, в перспектива. Има фраза, която може да ни е позната, но която не е напълно вярна. Тази фраза е: „нивото на смъртност от коронавируса е …“.

Да видим защо.

Цялостно ниво на смъртност

Цялостното ниво на смъртност е пропорцията на хората, които умират в отношение към общото население за период от време. Тъй като Испания е една от страните най-силно засегнати от коронавируса, да го вземем за пример.

Нивото на смъртност в Испания през 2018 е било 9.1%. Това е да се каже, че от всеки 1,000 жители, 9.1 са загинали през тази година. Няма разграничаване за причината; тези данни просто представляват пропорцията на смъртни случаи в един географски район.

Нивото на смъртни случаи от пандемията от коронавирус

Правилният термин, когато говорим за броя на смъртните случаи от коронавирус, е брой на смъртни случаи.

Това се отнася за пропорцията на хората, които умират от определена болест. Специалистите изчисляват това, като се обосновават върху процентите от хората, засегнати от него, в определен период и област. Изчислението става като броя на смъртните случаи се раздели на броя на хората, които са се възстановили плюс смъртните случаи.

Това ниво ни държи под напрежение. Изглежда, че в зависмост от страната, може да варира много. В Китай е било 3%, докато в Испания е стигнало почти 9%. Това са потвърдени данни, които могат да дадат голямо основание за притеснение.

Така, защо някои страни нямат „късмет“ относно тази пандемия?

Жена с маска и около нея много коронавируси

Нивото на смъртност зависи, от една страна, от средната възраст на населението. Данните, следователно, могат да бъдат обезпокояващи в сравнение с другите засегнати страни.

Нивото на смъртност е труден за разчитане параметър

  • В Китай, до една трета от заразените, са идентифицирани като непроявяващи симптоми. В много други страни, като например Испания, човек трябва да прояви определени симптоми, за да може да се изследва. Ако сте толкова болен, че да се наложи да отидете до болницата, тогава болестта вече ви е повлияла. Фактът по този въпрос е, че ако страната трябва да вземе предвид броя на пациентите с леки симптоми-тези, които са имали болестта, но не са ходили на болница-тогава ще има по-ниско ниво на смъртност.
  • Нивото на смъртност е също силно зависимо от средната възраст в страната. Знаем, че коронавируса засяга възрастните по-силно и колкото е по-възрастно населението, толкова е по-високо нивото. Това не означава, че вируса е по-смъртоносен на едно място отколкото на друго, но просто това, че има по-висок процент на уязвими хора. Правилното нещо, което трябва да се направи, е да се идентифицират смъртните случаи по възрастова група, като по този начин се елиминира този предразсъдък.

Разпространение на пандемията от коронавирус

Общата честота се определя като пропорцията на здрави хора, които развиват болестта за определен период от време.

Ще продължим да даваме Испания за пример тук. По това време, разпространението в Испания е 95,56. С други думи, почти 97 човека на 100,000 жители са били заразени. Отново, тези стойности ще бъдат по-високи, ако учените взимат всички случаи на леки симптоми, които не са отчетени.

Въпреки това, разпространението е много важен параметър при разпространението на пандемията. Обаче, числата са стряскащи: говорим за хиляди заразени хора. Обаче, не трябва да сме слепи за факта, че цялостното население на всяка страна, което може да бъде десетки или стотици, или милиони.

Знание и спокойствие на ума

Тези стойности не трябва по никакъв начин да означават, че не трябва да приемаме ограниченията, наложени върху нас, на сериозно. Изправени сме пред ситуация от изключителна сериозност; ето защо, без съдействието на всички, числата могат дори да се стигнат още по-високи стойности в предстоящите седмици.

Това, което се опитахме да подчертаем в тази статия, е нуждата за перспектива. По време на тази пандемия от коронавирус, числата са високи и определено обезпокояващи. Обаче, трябва да имаме теоретично разбиране за това, което се случва, така че да не се поддаваме на хипохондрия, погрешни тълкувания, страх и паника.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.