Разберете защо трябва да ядете накиснати бадеми

12 Февруари, 2019
Накисването на бадемите, преди да ги консумирате, подобрява хранителната им стойност. Например витамин Е „се появява“, след като бадемите бъдат обелени.
 

Яденето на шепа накиснати бадеми е традиция в много страни като Индия например.

Може и да изглежда странно, но това ви осигурява редица ползи за здравето. Накиснатите бадеми ви помагат да се справите с редица често срещани проблеми като лошото храносмилане и високото кръвно налягане.

Ако си създадете навика да изяждате по 5 накиснати бадеми дневно като част от закуската ви, ще ускорите значително отслабването си.

В следващите редове ще ви разкажем защо накиснатите бадеми са толкова полезни за здравето ви.

1.Те са по-хранителни

Бадемите са изключително здравословни ядки. Те са толкова популярни, че вече много хора ежедневно пият бадемово мляко.

Ако наистина искате да се възползвате от полезните свойства на бадемите, трябва да ги оставите да се накиснат през нощта. Ето защо:

 • Първо, така лесно ще отстраните кафявата кожа, която ги обвива. Тази кожа действа и като инхибитор на естествените ензими на бадемите.
 • Освен това бадемите стават по-меки, по-лесно се сдъвкват и преработват от храносмилателната система след като бъдат накиснати.
 • Изяждайки по 5 накиснати бадема дневно подобрявате и паметта си.
 • Освен това си осигурявате витамин E, цинк, калций, магнезий и омега-3 мастни киселини.

Прочетете и: Ползи от бадемовото мляко

2.Подобряват храносмилателния процес

накиснати бадеми
 
Накиснатите бадеми спомагат отделянето на храносмилателни ензими, които ще улеснят усвояването на хранителните вещества.

Накисването на бадемите в продължение на поне 8 часа спомага отделянето на ензима липаза. Това е вещество с изключително мощно действие, което спомага разграждането и усвояването на мазнините.

3.Те ускоряват отслабването

Мононенаситените мазнини и омега-3 мастните киселини в бадемите са много полезни, ако сте решили да отслабнете. Причината за това е, че те:

 • Ви карат да се чувствате сити.
 • Предотвратяват появата на запек.
 • Спомагат усвояването на мазнините.
 • Поддържат мускулната маса, предотвратяват появата на отпускане.
 • Борят се с метаболитния синдром.

4.Грижат се за сърцето

накиснати бадеми сърце
Всички знаем, че орехите спомагат дейността на сърцето. Но бадемите също са изключително полезни за здравето на сърцето!

Бадемите спомагат за понижаване нивото на липопротеините с ниска плътност (ЛНП или “лош” холестерол).

Консумирането на 5 накиснати бадема дневно ще ви помогне да използвате минералите и антиоксидантите им в грижата за вените и артериите си. Ще подобрите кръвообращението си и ще оптимизирате здравето на стените на артериите си.

Научете повече и за: Обструктивна коронарна болест и здравните рискове

5.Те са незаменим източник на витамин E

 

Освен казаното тези накиснати бадеми са изключителен източник на антиоксиданти (особено на витамин E). Този витамин „се появява“ най-вече при отстраняване на кафявата кожа на бадемите.

Благодарение на съдържанието им на вода ги сдъвквате по-лесно. А това ги прави още по-добър източник на витамин E, което ви предпазва от стареене и възпаление.

Антиоксидантите в този вид ядки помагат в борбата срещу рака.

6.Накиснати бадеми са страхотни  за децата

бадеми
Ако научите децата си да изяждат 4 – 6 накиснати бадема дневно ще спомогнете развитието на мозъка им.

Този вид ядки са богати на фолиева киселина и есенциални мастни киселини. Те са изключително полезни за изостряне паметта на децата и подобряване на интелигентността им, както и за заздравяване на костите и мускулите им.

7.Грижат се страхотно за кожата

И накрая накиснатите бадеми са незаменим помощник в грижата за кожата. Ето как:

 • Накиснете ги за една нощ, смелете ги на гладка паста.
 • Можете да използвате тази паста като натурален овлажняващ крем.
 • Оставете го да подейства 20 минути след като го нанесете.

Тази натурална грижа подобрява цвета и блясъка на кожата ви, докато ускорява образуването на нови кожни клетки, благодарение на витамин E.

 

Вярно е, че тези ядки са изключително хранителни, без значение как ще ги консумирате, но ако искате да извлечете максимума от тях ви препоръчваме да ги накисвате поне за 8 часа.