Как да подобрите паметта си

Мозъкът има около хилияда билиона неврони, които свързвайки се помежду си, образуват невероятна и изключително сложна мрежа. Научете как да подобрите максимално функционирането на мозъка си с тези съвети.
Как да подобрите паметта си

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Мозъкът има около хиляд а билиона неврони, които свързвайки се помежду си, образуват невероятна и изключително сложна мрежа. Именно тази уникална връзка стои в основата на паметта, заедно с възможността за обработване и запазване на много информация.

Хората си мислят, че са по-съвършени създания от животните. Но някои птички си спомнят точното място, на което са скрили семена няколко месеца по-рано… А ние лесно забравяме толкова много неща от ежедневния си живот.

Днес ще разгледаме няколко съвета за подобряване на паметта.

Kяколко съвета за подобряване на паметта

Стресът е един от основните врагове на паметта.

 • След преживян стрес се нуждаете от спокойствие, да затворите очи, да си поемете дълбоко въздух и да се върнете към това, което сте правили във времето, което се опитвате да си спомните.
 • Правенето на почивки, докато учите е друга отлична тактика за запомняне  и осъзнаване на материала.
 • Ако учите и искате да запомните всичко, опитайте се да мислите като си представяте нещата и използвайте снимки, рисунки и схеми. Така ще запомняте много по-лесно.

Паметта винаги е свързана с чувствата и ги стимулира.

 • Защо се появяват тези така наречени “бели петна в паметта“? Обикновено причината за тях е липсата на достатъчно внимание от ваша страна.
 • Воденето на бележки и записването на най-важните моменти спомага запаметяването на идеите в паметта ви, все едно сте ги записали. Ще ви помогне и преглеждането на записките на по-късен етап.
Помогнете на паметта си със записки

Прочетете и: 5 храни, които помагат на паметта

Подходете с разбиране

 • Когато не разбирате определена концепция или идея е много по-трудно да я запомните. Когато се опитвате да разберете нещо се изгражда връзка между отделните му части, които го превръщат в идея, а тази връзка ги обединява логически.
 • Можете да класифицирате сходните концепции, за да ги запомните по-добре. Например можете да разделите списъка си със задачи с нещата, които трябва да свършите вкъщи, на работа, тези за свободното си време и т.н. Тази информация може да е групирана по определен начин, дори по азбучен ред, ако така ви е по-лесно.

Използвайте асоциации

 • Освен това е много полезно да казвате нещата на глас. Когато изричате определена дума си помагате да я запомните по начина, по който я произнасяте и така остава в паметта ви.
 • Когато учите нещо ново, трябва да го свържете с нещо, което вече познавате. Ако свързвате новите идеи с вече запаметените неща е много по-лесно да подредите и извлечете информацията, защото правенето на асоциация с определено нещо ще ви помогне много.
 • Ако искате да запомните името на определен човек например, можете да го свържете с някоя от чертите му или с нещо характерно за този човек. Въпреки че асоциацията може да не е много логична, ще ви помогне да запомните името по-лесно.
 • Как да обедините нещата, които вече знаете? Една от най-добрите техники е да преговорите това, което сте научили като го обясните на друг човек.

Искате да научите още съвети? Прочетете и тези интересни трикове:

Трикове за подобряване на паметта

Трикове за подобряване на паметта

1.Дължината на думите и числата

Това е перфектното правило за запомняне на дълги числа. Заместете всяка цифра с дума, съдържаща същия брой букви и образувайте израз или изречение.

Колкото по-дълго е числото, толкова повече помага на паметта ви този трик.

2.Измислете си история

Ключът се крие в измислянето на история, обединяваща концепциите или идеите, които искате да запомните.

Паметта ви ще възстанови тази история много по-лесно, отколкото отделните й части.

3.Верига

Този трик прилича на предходния. Мозъкът ви възстановява истории или навързани неща много по-лесно, отколкото логичните.

За да запомните списък или определена концепция, измислете си история от думи, които нямат връзка помежду си.

4.Първата буква

Първата буква от думата, която искате да запомните, може да бъде използвана за съставянето на просто изречение или фраза.

Ако изберете забавни или иронични думи ще ви бъде още по-лесно да запомняте. Можете да измислите и нова дума, съставена от инициалите, които искате да запомните по-късно.

5.Правило на мястото

Тази техника се основава на свързване с познато място или път.

Когато например търсите нещо у дома можете наум да прехвърлите предметите стая по стая.

Опитайте на практика тези съвети. Ще се изненадате приятно колко са полезни и как подобряват паметта ви!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.