Разберете как тиквените семена могат да подобрят съня ви

Освен че са богати на магнезий и натурални фитоестрогени, тиквените семена осигуряват също значителни нива на триптофан, който има способността да ви помогне да заспите. Опитайте ги!
Разберете как тиквените семена могат да подобрят съня ви
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Тиквените семена може и да са малки, но са пълни с толкова хранителни вещества, че би било срамота да се изхвърлят.

Следващия път, когато приготвяте тиква, заделете ги за по-късно. Те съдържат значително количество полезни мазнини, магнезий и цинк, които действат благоприятно на костите.

Ето и нещо, което не всеки знае за тях: тиквените семена са чудесно средство, което ще помогне да се наспите добре.

Някои хора ги предпочитат като междинно хранене. Трябва само да ги изпечете, за да получите здравословния, вкусен начин да издържите до обяда.

Въпреки това, ако придобиете навика да ги ядете на вечеря, ще забележите разликите в съня си.

Те са лесни за приготвяне, подхождат си с всякакви други храни и ще ви помогнат да заспите след стресиращия работен ден.

Кажете да на тиквените семена!

Тиквените семена, естествен източник на триптофан

Тиквените семена, естествен източник на триптофан

Може би знаете, че някои храни имат способността да подтикват биохимичните промени в тялото, които да го доведат до състояние на покой.

Топло мляко с мед или банани например. Тези семена са чудесен източник на триптофан.

Триптофанът е аминокиселина, която тялото превръща в серотонин и предизвиква мозъка да произвежда мелатонин, така наречения “хормон на съня”.

Нещо така приятно като консумирането на тиквени семена няколко часа преди лягане заедно с естествен източник на въглехидрати, може да удвои количеството на триптофан в тялото ви.

Невероятно е! Опитайте!

Други невероятни ползи от тиквените семена

Ето още един интересен факт. Нужна е само четвърт чаша тиквени семена, за да получите половината от препоръчителната дневна доза магнезий. Този минерал е необходим за изпращането на нервни импулси до сърцето, предпазва здравето на костите и регулира кръвното налягане.

Тиквените семена са полезни и за жените в началото на менопаузата. Семките са богати на натурални фитоестрогени, като по този начин помагат при горещи вълни, главоболие и болки в ставите.

Освен това, когато става дума за естествени източници на омега-3, ядките са винаги добър избор.

И не на последно място, тези малки съкровища са много богати на антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е. Благодарение на тези антиоксиданти може да се намали възпаление или да се предпазите от вредни свободни радикали.

Как да ядете тиквените семена за добър сън

Салата от спанак, репички и тиквени семена

Салата от спанак, репички и тиквени семена

Съставки

  • 1 чаша спанак (28 г)
  • 5 репички
  • 1 чаша рукола (28 г)
  • 3 супени лъжици тиквени семена (24 г)
  • 1 супена лъжица балсамов оцет (10 мл)
  • 1 чаена лъжица мед (7,5 г)

Приготвяне

  • Първо измийте добре всички съставки.
  • Нарежете репичките на тънки резени.
  • Сложете спанака, руколата и репичките в купа.
  • След това поръсете отгоре с тиквените семена.
  • Овкусете с балсамовия оцет.

Плодова салата с тиквени семена

Плодова салата с тиквени семена

Съставки

  • 1 ябълка
  • 1 натурално кисело мляко
  • 2 супени лъжици овес (20 г)
  • 3 супени лъжици тиквени семена (24 г)
  • 1 чаена лъжица мед (7,5 г)

Приготвяне

Това е чудесно допълнение към вечерята ви, стига да добавите нещо с протеини. Готово е само за 5 минути.

  • Първо измийте и нарежете ябълката на четири, като премахнете и семките.
  • После нарежете ябълката на по-малки парчета, сложете ги в купа с киселото мляко и добавете чаената лъжица мед и тиквените семена.

Това е вкусен и много питателен вариант.

Общо взето тиквените семена са много полезни и са подходящи по всяко време на деня и подхождат с почти всичко.

Ако обаче ги приемате вечер заедно с парче плод или някакви зеленчуци, те ще помогнат за вашия спокоен сън.

Готови ли сте да ги опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ryan, E., Galvin, K., O’Connor, T. P., Maguire, A. R., & O’Brien, N. M. (2007). Phytosterol, squalene, tocopherol content and fatty acid profile of selected seeds, grains, and legumes. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-007-0046-8
  • Nawirska-Olszańska, A., Kita, A., Biesiada, A., Sokół-ŁȨtowska, A., & Kucharska, A. Z. (2013). Characteristics of antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12 cultivars. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.02.009
  • Joshi, D. C., Das, S. K., & Mukherjee, R. K. (1993). Physical properties of pumpkin seeds. Journal of Agricultural Engineering Research. https://doi.org/10.1006/jaer.1993.1016

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.