Бананите и канелата могат да ви помогнат да заспите

Храната е важен фактор за дълбокия сън - затова сме сигурни че ще оцените ефектите от този вкусен и естествен чай.
Бананите и канелата могат да ви помогнат да заспите
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Научете кои са невероятните ползи на бананите и канелата за съня и  как да направите вкусен, естествен чай от тях.

Животът става все по-забързан с всеки изминал ден. Работата никога няма край и не е изключение хората да си носят работа и вкъщи.

За щастие мнозина осъзнават колко е важно да се грижат за себе си. Те са се научили да отделят малко време всеки ден за собственото си здраве.

Проблемът е, че когато дойде време за сън, все още сме с високи нива на стрес. А както сигурно вече знаете, стресът определено не ви помага да заспите.
Бананите и канелата могат да ви помогнат в борбата със стреса и безсънието
Ето защо е важно да запомните, че храната не само засяга нашата форма, но и всички вътрешни функции на тялото.

Това означава, че има продукти, които ни помагат да се отпуснем и други, които ни изпълват с енергия. Поради това препоръчваме включването на първите в диетата ви особено вечер.

Днес искаме да обсъдим с вас полезните действия на  бананите и канелата.

Бананите и канелата имат както добра, така и лоша слава. От части това се дължи на сладкият им вкус. Този апетитен аромат ни кара да мислим за плодовете и за подправките като храни, които ни карат да наддаваме.

В резултат на това много хора ги изваждат от диета си. Това обаче е голяма грешка.

Вярвайте или не, канелата може да ни помогне да се отървем от мазнините. Междувременно бананите ни помагат да активираме мускулите, което е важно по време на тренировка.

Как бананите могат да ни помогнат да заспим

бананите и канелата могат да ни помогнат да заспим

Вероятно сте виждали играчи на тенис да ядат банани между мачовете. Причината се дължи на техният магнезий и калий. Тези минерали предотвратяват спазми и осигуряват на тялото енергия.

Магнезият и калият, намиращи се в бананите предотвратяват спазмите, докато практикуваме труден спорт. Причината е, че те премахват мускулното напрежение.

Но ползите от тях са много по-всеобхватни. Те регулират кръвното налягане и премахват вредните вещества, които се натрупват в тялото ви.
Освен това се насърчава производството на серотонин и мелатонин –  основните съставки за съня. Те също така те отговарят за усешането за удоволствие, както и сънливост.

Серотонинът и мелатонинът са великолепни вещества, които трябва да присъстват в тялото ни. Когато присъстват, те редуцират кортизола, и заедно с това, безпокойство. Всичко това прави бананите един голям съюзник на дълбокия сън.

Ако търсите вкусно и здравословно допълнение, предлагаме комбиниране на банан с канела.

Как канелата спомага за съня

Вярвайте или не, канелата е идеална, за да се отървете от захарта, която се съдържа в храните. Затова и комбинацията на бананите и канелата е толкова ефективна.

Също така, тя успокоява храносмилането, което е много важно преди сън. В края на краищата, ако имате тежест в стомаха или страдате от киселини, е почти невъзможно да заспите.

В допълнение към това, канела повишава циркулацията и регулира кръвното налягане. Това ни помага да се отпуснем по-лесно.

Както можете да видите, този подправки увеличава ефекта на бананите. В същото време тя противодейства на отрицателните ефекти на бананите. Така че може да ядете банани с канела без страх от натрупване на тегло или диабет.

Не забравяйте, че лекарите препоръчват да консумирате канела за лечение на диабет, коронарни и съдови проблеми.

Нека да разгледаме някои вкусни рецепти с тези две здравословни съставки.

Рецепта за вълшебната комбинация на бананите и канелата

вълшебната комбинация на бананите и канелата - метод за заспиване

Това е много лесна рецепта.

Съставки

 • 1 банан
 • ½ до 1 супена лъжица канела (в зависимост от вашият вкус)
 • 1 л вода

 Приготовление

 • Поставете вода, за да заври в тенджера, докато приготвяте останалите съставки.
 • Оставете корите на банана. Измийте я възможно най-добре, за да отстраните някой от продуктите, с които е бил обработен.
 • Премахнете двата края на банана.
 • Поставете корите във вряща вода за 15-20 минути.
 • След 20 минути изключете котлона и прецедете сместа.
 • Добавете количеството канела, което сте избрали.
Благодарение на този прост процес, чаят от банани и канела, ще бъде полезен за дълбокия ви сън. Най-добре е да го пиете един час преди да си легнете.

Комбинирахте го с релаксираща дейност и съвсем скоро ще забележите, ефектите. Ще можете да започнете деня си с енергията, от която се нуждаете.

Искате ли да го пробвате? След това ни разкажете как ви се е отразил!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alonso, J. R. (2004). Tratado de Fitofármacos y nutracéuticos. Buenos Aires: Corpus.
 • Cañigueral, S. (1998). Plantas medicinales y drogas vegetales para infusión y tisana. Milan: OEMF International.
 • Pamplona Roger, J. (1995). Enciclopedia de las plantas medicinales (vol. II). Madrid: Safeliz.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.