Разберете дали киселинността на тялото е извън баланс

Зеленолистните зеленчуци изобилстват от фибри, витамини и минерали, подобряват храносмилането и извеждат токсините от организма
Разберете дали киселинността на тялото е извън баланс

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Ако хвърлите поглед към списъка с храни, които консумирате всеки ден, ще забележите, че повечето от тях си приличат по това, че увеличават киселинността на тялото.

Какво означава това? Когато тези храни постъпят в тялото, те оказват негативен ефект върху него и това не бива да бъде пренебрегвано. Защо? Тъй като по този начин ставате по-уязвими и можете да се разболеете от сериозни болести.

За да разберете повече за самия процес, трябва да знаете, че балансът на pH на тялото играе важна роля за общото здравословно състояние. pH скалата варира от 1 до 14, като 1 означава изключително киселинна среда, а 14 – изключително алкална.

Човек с перфектно здраве трябва да има pH на тялото между 7.35 и 7.45.

Съвременният начин на живот и особено индивидуалният избор на храна водят до промяна на pH на тялото. То става по-киселинно, отколкото алкално.

Затова е важно да развиете по-здравословни хранителни навици и да повишите консумацията на храни, които притежават алкализиращи свойства. Те допринасят и за справянето с проблем като киселините.

4 ключови начина за справяне с киселинността

Хранене

Както казахме по-рано, храната, която консумираме, е важна за контролирането на киселинността и поддържането на баланс на pH на тялото. Препоръчително е да знаете как да идентифицирате храните, които правят тялото по-киселинно, и тези, които повишават алкалността му.

“Вие сте това, което ядете” – казвали сме това и преди и продължаваме да стоим зад думите си. Поради тази причина е желателно да повишите консумацията на алкализиращи храни в дневното меню, добавайки продукти, които са богати на калий, магнезий и калций.

 • Сред по-алкалните храни са: плодове, зеленчуци (особено зеленолистни), зърнени храни и пчелен мед.
 • Някои киселинни храни са: млечни продукти, сирене, червено месо, преработени зърнени храни, бяла захар, чай и кафе.
Физическа активност
Физическа активност

Когато водите заседнал начин на живот, тялото започва да забавя жизнените процеси, правейки много по-трудно балансирането на pH. Експерти препоръчват да заложите на диета и тренировъчен режим, съответстващи на възрастта и физическата подготовка.

По този начин метаболизмът ще бъде активиран, ще стимулирате извеждането на токсините от тялото и ще подобрите функционирането на всички органи.

Детоксикация на тялото

Редовната детоксикация е ключът към елиминирането на високите нива на киселинност в тялото. Тя може да предпази човека от редица заболявания. Натрупаните токсини в тялото понижават pH, затова е важно да ги извеждате своевременно.

Едно прочистване, което включва прясно приготвени смутита и билкови чайове, е прекрасен начин за подобряване на здравословното състояние по бърз и естествен начин.

Емоционален баланс

Според Световната здравна организация, за да се радвате на здраво тяло, трябва да бъдете едновременно ментално и физически във форма, а също така и да живеете в здравословна социална среда. “Здрав ум, здраво тяло и обратното”.

Когато сте изложени на много стрес, хормоните в тялото не функционират правилно. Това води до натрупването на токсини. Ако искате да повишите pH на тялото, препоръчително е да започнете да се борите със стреса и да постигнете емоционален баланс.

2 смутита, които се намаляват киселинността на тялото

Хидратиращо зелено смути
Хидратиращо зелено смути

Това вкусно смуто е богато на витамини и минерали. То снабдява организма с енергия и го хидратира; помага за намаляне на киселинността на тялото и извежда токсините.

Съставки:

 • 10 мандарини
 • ½ ананас
 • Шепа пресен босилек
 • Шепа пресен спанак, маруля или магданоз

Начин на приготовление:

Нарежете портокалите и ананаса. Сложете двата плода в блендер заедно със зеленолистните зеленчуци. Блендирайте всичко в продължение на няколко минути. Консумирайте охладено, препоръчително на празен стомах.

Спаначено смути

Зеленолистните зеленчуци изобилстват от фибри, витамини и минерали. Те подобряват храносмилането и извеждат токсините от тялото.

Това спаначено смути намаля киселинността на тялото и подобрява цялостното здравословно състояние, предпазвайки от болестите.

Съставки:

 • 6 или 8 спаначени листа
 • 1 чаша червено грозде
 • 1 среден портокал, обелен
 • 1 банан
 • 2 чаши вода

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендер. Блендирайте в продължение на няколко минути, докато получите хомогенна смес. Консумирайте смутито на празен стомах.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fenton, T. R., & Huang, T. (2016). Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010438
 • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Un saludo,

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.