Киселини в стомаха или киселинност? Не е едно и също!

17.11.2015
Пийте вода половин час преди хранене, цитрусовите плодове оставете само за сутрин

Въпреки че симптомите са сходни и често бъркаме тези два проблема, киселините в стомаха и киселинност всъщност са пълни противоположности. Киселините в стомаха се дължат на липса на стомашна киселина, докато киселинност се причинява от излишък от същата субстанция.

Много хора страдат от тези проблеми в даден момент, обикновено след небалансирано хранене. Някои трябва да живеят с тях, ден след ден, без значение с какво се хранят. В тази статия ще ви обясним защо страдате от киселини или киселинност, ще ви запознаем с тях и ще ви научим как да ги различавате. Така вие ще можете да определите от какъв проблем точно сте засегнати и как да го лекувате с естествените средства, предложени по-долу.

Фактори, които играят роля

Някои фактори играят роля и при двата проблема, така че нека първо посочим тях. Избягвайте:

  • Комбинирането на различни видове храни в едно хранене: например месо и риба, бобови растения и месо, млечни продукти и месо и т.н. Oпитайте да консумирате по-опростени ястия.
  • Твърде много храна: ако стомахът ви трудно смила храната, най-здравословното нещо, което можете да направите за тялото си, е да се храните с малки порции през целия ден, така че стомахът да може да преработи храната малко по малко.
  • Десерти, които са богати на мазнини, млечни продукти или захар: трудни са за смилане и водят до напълняване. Ето защо, ако не можете без тях, трябва да се консумират само сутрин или следобед – но най-добре изобщо да ги изключите от менюто си.
  • Цитрусови плодове за десерт, защото е трудно да се преработят киселини след хранене (съвет: яжте круши или ябълки за десерт, а цитрусови плодове оставете само за сутрин).
  • Храните се твърде бързо, без да се дъвче храната правилно.
  • Пиенето на много вода с храната: много по-добре е да се пие вода половин час преди хранене, или известно време след като приключите, за да я смелите.
  • Ядете, когато сте нервни, разтревожени или раздразнителни. Когато се храните, трябва да се опитате да бъдете спокойни, да бъдете на удобно място, да се фокусирате само върху яденето и да бъдете с хора, които са ви приятни.
  • Приемали сте лекарства против киселини за дълъг период от време, което се е отразило на естествената киселинност на стомаха.
tsitrus

Киселини в стомаха

Хората, които страдат от стомашни киселини, се различават от другите по това, че техните стомаси произвеждат по-малко киселини, което предизвиква неправилно преработената храна да ферментира.

Други често срещани симптоми са:

  • Бавно, трудно храносмилане
  • Усещане на парене след хранене
  • Много бързо хранене
  • Твърде бързо засищане
  • Запек, газове и подуване на венците

Средства за защита при стомашни киселини

Ако искате да се излекувате, трябва да следвате тези насоки:

  • Консумирайте малки порции през целия ден.
  • Не консумирайте твърде горещи или твърде студени храни.
  • Дори и да желаете да се нахраните бързо, опитайте се да сдъвчете храната си добре.
  • Вземете естествена добавка с храносмилателни ензими в зависимост от вида храна, която най-трудно смилате (мазнини, белтъчини, въглехидрати).

Киселинност

Стомашната киселинност е точно обратното на стомашни киселини: стомахът отделя прекалено много киселини и – съответно – храната се смила много бързо. Можете да го определите чрез следните симптоми:

  • Появява се преди ядене.
  • Появява се най-често, когато сте много гладни, и ви минава след хранене.
  • Постоянно ви се пие студена вода.
  • Имате запек и подуване на венците.

Средства против киселинност

  • Въпреки че киселинността спира да ви безпокои, след като се нахраните, опитайте се да се храните възможно най-бавно, дъвчете добре и избирайте здравословни храни.
  • Избягвайте кисели храни или такива, които причиняват киселинност, като например цитрусови плодове, рафинирано брашно, захар, пържено, млечни продукти или червено месо. Можете да пиете малко лимонов сок от време на време, защото тази киселина неутрализира киселините в стомаха.
purjeni kartofi

Естествени анти-киселини

Ако ви се налага да вземете нещо против киселини, независимо дали става дума за киселини в стомаха, или за киселинност, трябва да опитате някое от тези естествени алкализиращи средства, които няма да променят рН стойностите на стомаха ви. Така ще можете да спрете лекарствата и дори содата за хляб, която може да има негативни ефекти в дългосрочен план.

  • Сливи умебоши: Японските сливи умебоши имат много силен вкус, който е едновременно солен и кисел. Това се дължи на процеса на ферментация. Те са много полезни; просто сложете малко в центъра на езика си, оставете ги там за няколко секунди и ги глътнете.
umeboshi

  • Бялата глина (за перорално приложение): Бялата глина е изключително полезна добавка, която може да ви помогне за премахване на токсините от тялото, както и да неутрализира киселинността. Смесете 1 чаша вода с 1 чаена лъжичка глина. Разбърквайте се с лъжица, която да не е нито от пластмаса, нито от метал. Оставете да преседи 10 минути, след това изпийте.
  • Сок от сурови картофи: Сокът от картофи е естествено анти-киселинно средство, което винаги трябва да имате под ръка, въпреки че има своеобразна консистенция и аромат. Сложете един добре измит картоф в блендер или купете готов сок от магазин за естествени храни.
които искали