Растения, грижи и съвети за създаване на градина с пеперуди у дома

Ако видите градина с пеперуди в друга къща и искате да имате такава, ще ви разкажем кои растения трябва да отглеждате, за да привлечете тези пъстроцветни посетители.
Растения, грижи и съвети за създаване на градина с пеперуди у дома

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 24 април, 2023

Защо някой би искал да има градина с пеперуди? Тъй като това е екосистема за тези и други видове опрашители, планетата ще ви благодари.

Ключът е в тези растения, които произвеждат достатъчно нектар и в прилагането на някои трикове, за да направите градината си интересна за тези насекоми. Прочетете, за да научите повече!

Така че можете да имате хубава градина с пеперуди у дома!

За да имате онази градина с пеперуди, за която винаги сте мечтали, трябва да следвате няколко прости, но необходими стъпки. Те варират от изучаване на местни видове пеперуди до избора на растения и мястото, където да ги поставите. Тук ви казваме всички подробности.

1. Идентифицирайте местните видове пеперуди

Всяка страна, дори всеки град или село, има специални и различни характеристики. По същия начин и в зависимост от тези условия има видове, които са типични за определени райони и трябва да ги идентифицирате.

Това изследване може да се направи с онлайн информация, търсене в библиотеки или посещение на ферма за пеперуди, ако имате късмета да живеете близо до такава. Можете също така да намерите данни за флоралните видове, които предпочитат тези ендемични пеперуди, и да започнете тази селекция въз основа на данните.

2. Градина с пеперуди – изберете растения, които имат много нектар

Красива градина с пеперуди у дома
Вашата градина с пеперуди ще трябва да има голямо разнообразие от растения с ярко оцветени цветя.

Основата на храната на пеперудите е нектарът, който те вземат от цветята в градините и зелените пространства, които все още съществуват на планетата. Въпреки че обичат нектара като цяло, има някои видове флора, на които се радват повече от други, така че трябва да заложите на тях.

Сред техните предпочитания са и цветята с ярки цветове. Някои от растенията, които пеперудите харесват най-много, са следните:

  • Echinacea purpurea: произхожда от Северна Америка и е съставка в търговски лекарства, с големи, ярко оцветени цветове в розово и лилаво. Има жълти централни тичинки.
  • Cottonweed: това е растение, което може да нарасне до един метър височина и с цветове, които излизат на върха в гроздове от 10 до 20 цвята. Те са с жълт или оранжев цвят.
  • Пеперудена трева: това е билка, която много прилича на детелина, но има лилави листа, които са много поразителни. Когато слънцето залезе, листата се затварят и всъщност отдалеч приличат на крилца на пеперуда.
  • Невен: това е растение, което цъфти в оранжево и дори се използва за човешка консумация под формата на инфузия.
  • Космос: известен също като лятно цвете, може да расте между половин метър и един и половина метра височина. Цветовете му се появяват на върха на стъблата, в цветове като наситено розово, което ги прави много поразителни.

Както можете да разберете досега, изглежда, че любимите цветове на пеперудите са лилаво, розово, оранжево и жълто. Освен това има нещо общо в описаните растения и то е, че имат аромат, който също ги привлича.

2. Трябва да играете с височините и формите на растенията

Когато избирате растенията за вашата градина с пеперуди, трябва да помислите и дали те имат различна височина и форма на листата и цветовете. По този начин е по-вероятно пеперудите да се интересуват и да искат да търсят храна и подслон там.

Именно за това трябва да оставите, доколкото е възможно, място, където тревата и други диви растения растат естествено. Тази зеленина се нарича подраст и естествено допълва растенията, които ще засадите.

4. Изберете място в градината, което получава минимум шест часа слънце

Слънцето ще накара видовете, които сте избрали да създадете вашата градина с пеперуди, да растат по-добре и да блестят ярко, правейки ги по-привлекателни за опрашителите. Затова се уверете, че мястото, което изберете, е минимум шест часа на слънце и шест часа на сянка на ден.

Другата важна причина да се гарантира това е, че пеперудите са студенокръвни. Следователно те се нуждаят от почивка в топло пространство.

Осигурете достатъчно светлина на растенията.
Уверете се, че вашата градина има достатъчно слънчева светлина; това е много приятно за пеперудите.

5. Създайте защита за пеперудите

Пеперудите няма да дойдат във вашата градина, ако има силен вятър, който раздвижва растенията. Нуждаят се от стабилност по време на хранене; в противен случай те изразходват много енергия, за да отстояват позициите си.

Можете да обмислите да създадете градината до стена или да построите дървена ограда.

6. Добавете камъни за почивка на пеперудите

На цветята пеперудите отиват да се хранят и снасят яйцата си. Въпреки че те си почиват върху тях, можете да допълните градината с няколко големи камъни с плоски ръбове, така че да имат място за почивка и стопляне.

Ето защо е важно да поставите камъните на място с шест часа пряка слънчева светлина. Особено ако това слънчево време е следобед.

7. Градина с пеперуди – водата е много важна

Пеперудите се нуждаят от вода, за да пият, така че е удобно да създадете пространство, където почвата е винаги влажна, тъй като те абсорбират вода по този начин. Те предпочитат този метод, а не фонтан.

Направете малка дупка в земята и я поддържайте влажна. Поливайте я всеки път, когато изсъхне. Ако нямате достатъчно място, поставете малко пясък с вода в чинийка.

8. Оставете допълнителна храна в градината на пеперудите

Освен цветя, можете да им оставите парчета плодове, като ананас и портокали. Поставете поднос, където са изложени.

Друг вариант е да поставите хранилка с нектар. Това е инструмент, който можете да закупите в специализиран магазин.

Можете също така да направите храна за пеперудите с вода и захар. Слагате по една част от всяко, оставяте сместа да заври и като изстине я предлагате в хранилката.

Вашата градина с пеперуди е готова!

Да имате градина с пеперуди у дома не е толкова трудно, колкото си представяте. Всичко, което трябва да направите, е да изберете цветята, които харесват, да ги засадите в стратегическа зона и да помислите за защитата и храненето им.

Ако следвате съветите, дадени по-горе, скоро ще видите как градината ви ще бъде пълна с тези насекоми и други опрашители. Със сигурност ще бъдете посетени и от пчели и колибри.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ciccale Smit, M. (2022). Jardines de mariposas educativos: guía básica para armar espacios biodiversos en CABA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.