Интелигентните саксии: как работят и ползите за растенията

Интелигентните саксии ще ви помогнат, ако обичате растенията, но имате малко време да се грижите за тях. Те са много полезни и за тези, които тепърва навлизат в света на градинарството.
Интелигентните саксии: как работят и ползите за растенията

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 22 февруари, 2023

Умни саксии? Да, интелигентните саксии действително съществуват и ни помагат да се грижим за растенията, гарантирайки, че те растат силни и здрави. Въпреки че може да изглежда като нещо от друг свят, трябва да се каже, че това е изобретение, което може да се очаква. Технологията е проникнала в много сектори и градинарството не е изключение.

В тази статия ще ви разкажем как точно работят умните саксии и какви са предимствата им пред традиционните. Не пропускайте тази интересна информация!

Интелигентните саксии: как работят?

Интелигентните саксии са ново изобретение, което помага да се грижим за растенията по-лесно от всякога. Това устройство е идеално за тези, които тепърва навлизат в света на градинарството и за тези, които обичат растенията, но имат малко време в графика си.

В зависимост от цената им, интелигентните саксии имат различни функции. Сега обаче ще ви разкажем за най-често срещаните и популярни.

Измерване и контрол на светлина и температура

Умни саксии.
Умните саксии регулират светлината, получавана от растенията, и я използват, за да балансират температурата им.

В допълнение към определянето на техните нужди от поливане, интелигентните саксии имат сензори, които им позволяват да измерват и контролират интензитета на светлината, на която растението е изложено.

По същия начин тяхната средна температура се регулира, като се гарантира, че са подходящи за растеж. Така чрез приложение за смартфон е възможно да разберете кога е време да преместите растението, за да не го повреди светлината или напротив, да гарантирате необходимото количество.

Има някои модели, които имат сензор за яркост с LED светлина, който се включва и изключва, за да осигури спектъра на светлината, който растението изисква в даден момент. Това е помощно средство за фотосинтезата. Както потвърждават научните изследвания, този вид светлина ускорява различни процеси на развитие.

Интелигентните саксии и автоматичното поливане

За тези, които имат растения, поливането е важно, но е трудно за регулиране. Ако точното количество вода не е идентифицирано за всеки екземпляр, съществува риск от преполиване или сухота поради липса на вода.

Е, умните саксии имат много полезна функция за регулиране на поливането. Оказва се, че това изобретение балансира потреблението на вода и контролира нивото на влага. Всичко това е с цел поддържане на точните нива за видовете, които растат в тях.

Тези саксии имат резервоар за вода, който обикновено е около 5 литра. Това количество може да бъде достатъчно, за да осигури благополучието на растението за няколко седмици.

Споменатите по-горе функции се регулират от мобилно приложение.

Анализ на хранителните вещества на субстрата

Интелигентните саксии записват торовата норма, т.е. индикаторът за хранителните състояния на субстрата. Така градинарите знаят точно кога да прилагат тора и какви специфични характеристики трябва да има той.

Предоставя съвети за грижа за растенията

Като съхраняват и записват подходяща информация, саксиите изпращат полезни съвети на собствениците, за да научат как да се грижат по-добре за своите растения. Съответните известия се изпращат през мобилния телефон. Тези, които навлизат в света на градинарството, могат да се възползват от препоръките, за да ги приложат към други растения, които са в традиционни саксии.

Интелигентните саксии работят чрез приложение.
Умната саксия се управлява от мобилно приложение, което изпраща сигнали за грижите за растението.

Интелигентните саксии за хидропонни култури

Хидропонното отглеждане ви позволява да имате различни видове растения, без да използвате почва. Може да се каже, че субстратът на растението е вода. Въпреки това е необходимо да се осигури течността с оптималните хранителни вещества, за да растат растенията здравословно.

Тъй като тази техника стана много популярна, има и умни саксии, които вече са предназначени за хидропоника. В зависимост от нивото на изкуствен интелект, някои саксии имат система от LED светлини, които допринасят за ускоряване на растежа, като се избягват тромавите промени на позицията в зависимост от естественото осветление. Това е ключов принос за отглеждането на растения във вода.

Може ли традиционната саксия да бъде адаптирана, за да стане умна?

Трябва да се каже, че интелигентните саксии са скъпи. В зависимост от модела и нивото на изкуствен интелект те могат да струват 100 евро или повече.

Имайки предвид високата им цена, има хора, които се чудят дали е възможно да се трансформира традиционна саксия в една от споменатите, на по-ниска цена. Отговорът е да.

Могат да бъдат поставени вътре в субстрата устройства, за да контролират споменатите аспекти: влажност, температура, хранителни вещества и осветление. Информацията се предоставя на градинаря чрез приложение, което работи чрез bluetooth връзка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizzo, S. Efecto de diferentes tipos de luz en el crecimiento de plantas in vitro: Revisión de Literatura. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano Honduras. 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.