Ранната менопауза повишава риска от деменция

Знаехте ли, че ранната менопауза може да бъде свързана с деменцията? Открийте защо това е така и как можете да се предпазите от следващите редове.
Ранната менопауза повишава риска от деменция

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Рискът от деменция винаги е бил свързван с дегенеративни или инфекциозни заболявания или с травма на главата. Но през последните години ранната менопауза също попада в тази група.

Много жени се страхуват от началото на менопаузата. Това се дължи не само на факта, че това е краят на репродуктивната им възраст, но и на последиците свързани с този нов етап от живота им, като риска от появата на остеопороза например.

Обикновено този период започва около 45 година на жената. Но в някои случаи се появява и по-рано.

Ранна или преждевременна менопауза

Ранната или преждевременна менопауза настъпва преди навършването на 40 години от жената. Това може да се дължи на различни фактори като:

  • Фамилна обремененост. Ако в семейството ви има случаи на ранна менопауза и вие сте изложени на по-висок риск.
  • Лечение на рак. Подлагането на химиотерапия за лечение на рак, особено в областта на таза, може да доведе до появата на ранна менопауза.
  • Автоимунни заболявания. Заболяванията на щитовидната жлеза се свързват с настъпването на ранна менопауза.

Когато настъпи менопаузата, нивото на естрогена в тялото намалява. Това води до симптоми, типични за този етап като проблеми с костната структура. Жените могат да се оплакват и от високо кръвно налягане и други проблеми, както вече сме ви разказвали в статиите ни.

Рискът от деменция и ранната менопауза

И така, каква е връзката между ранната менопауза и риска от деменция?

Редица проучвания предполагат, че рискът от появата на деменция е свързан с намаленото ниво на естрогена. Затова рецепторите на естрогена в мозъка изчезват и така се повишава риска от появата на деменция.

Пониженото ниво на естрогена е виновно за всички симптоми свързани с менопаузата и проблемите на този етап от живота на жената. Поради тази причина, здравните експерти търсят начини за предотвратяване на ранната менопауза.

Прием на естроген

Изследователите, заинтересовани от този проблем засягащ жените, навлизащи в ранна менопауза, вярват, че приемът на естроген може да помогне. Този метод на лечение е познат като “хормонално заместителна терапия”.

Този вид терапия не се използва единствено за предпазване от всички неприятни симптоми, свързани с този етап от живота, като горещи вълни, нощно изпотяване и вагинална сухота, но и за понижаване на риска от появата на деменция. Обикновено естрогенът се приема под формата на противозачатъчни таблетки, подобряващи симптомите и понижаващи риска от появата на споменатото заболяване.

Лекуващият ви лекар ще прецени дали тази терапия е подходяща за вас и как трябва да приемате таблетките.

Приемът на естроген може да помогне за овладяването на редица неприятни симптоми.

Приемът на естроген може да намали проявата на симптомите свързани с ранната менопауза.

Рискът от деменция

Най-хубавата част от започването на тази хормонално заместителна терапия за ранната менопауза е, че  понижава риска от появата на едно заболяване, което трудно се диагностицира навреме, за да бъде спряно.

В действителност деменцията е болест, която се развива постоянно. Това означава, че е дегенеративно заболяване, което постепенно ще се проявява. Но правилното лечение може да забави процеса и така да подобри качеството на живот на болния.

Препоръчваме ви да прочетете и: Липсата на сън може да доведе до деменция

Уязвимостта на мозъка

Както се уверихте, мозъкът ни е много уязвим и деликатен. Менопаузата, която повечето хора свързват с горещите вълни и емоционалната нестабилност, в действителност води до редица промени.

Тялото и здравето ви се променят, когато навлезете в менопаузата. Костите ви губят плътността си, рискът от появата на деменция се повишава, особено, ако става въпрос за ранна менопауза. Затова е важно да се доверите на добър специалист и да поговорите с него за възможността за назначаване на хормонално заместителна терапия. Тя значително може да ви помогне да се справите с неприятните симптоми.

Заключение

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете, че има начини за предпазване от това дегенеративно заболяване. Въпреки че ранната менопауза невинаги води до деменция, тя повишава риска от появата й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
  • Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
  • Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
  • Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
  • Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.