Ранната менопауза повишава риска от деменция

16 Август, 2019
Знаехте ли, че ранната менопауза може да бъде свързана с деменцията? Открийте защо това е така и как можете да се предпазите от следващите редове.

Рискът от деменция винаги е бил свързван с дегенеративни или инфекциозни заболявания или с травма на главата. Но през последните години ранната менопауза също попада в тази група.

Много жени се страхуват от началото на менопаузата. Това се дължи не само на факта, че това е краят на репродуктивната им възраст, но и на последиците свързани с този нов етап от живота им, като риска от появата на остеопороза например.

Обикновено този период започва около 45 година на жената. Но в някои случаи се появява и по-рано.

Ранна или преждевременна менопауза

Ранната или преждевременна менопауза настъпва преди навършването на 40 години от жената. Това може да се дължи на различни фактори като:

  • Фамилна обремененост. Ако в семейството ви има случаи на ранна менопауза и вие сте изложени на по-висок риск.
  • Лечение на рак. Подлагането на химиотерапия за лечение на рак, особено в областта на таза, може да доведе до появата на ранна менопауза.
  • Автоимунни заболявания. Заболяванията на щитовидната жлеза се свързват с настъпването на ранна менопауза.

Когато настъпи менопаузата, нивото на естрогена в тялото намалява. Това води до симптоми, типични за този етап като проблеми с костната структура. Жените могат да се оплакват и от високо кръвно налягане и други проблеми, както вече сме ви разказвали в статиите ни.

Ранната менопауза е свързана с редица неприятни симптоми.

Рискът от деменция и ранната менопауза

И така, каква е връзката между ранната менопауза и риска от деменция?

Редица проучвания предполагат, че рискът от появата на деменция е свързан с намаленото ниво на естрогена. Затова рецепторите на естрогена в мозъка изчезват и така се повишава риска от появата на деменция.

Пониженото ниво на естрогена е виновно за всички симптоми свързани с менопаузата и проблемите на този етап от живота на жената. Поради тази причина, здравните експерти търсят начини за предотвратяване на ранната менопауза.

Прочетете и: Как менопаузата се отразява на сърцето

Прием на естроген

Изследователите, заинтересовани от този проблем засягащ жените, навлизащи в ранна менопауза, вярват, че приемът на естроген може да помогне. Този метод на лечение е познат като “хормонално заместителна терапия”.

Този вид терапия не се използва единствено за предпазване от всички неприятни симптоми, свързани с този етап от живота, като горещи вълни, нощно изпотяване и вагинална сухота, но и за понижаване на риска от появата на деменция. Обикновено естрогенът се приема под формата на противозачатъчни таблетки, подобряващи симптомите и понижаващи риска от появата на споменатото заболяване.

Лекуващият ви лекар ще прецени дали тази терапия е подходяща за вас и как трябва да приемате таблетките.

Приемът на естроген може да помогне за овладяването на редица неприятни симптоми.

Приемът на естроген може да намали проявата на симптомите свързани с ранната менопауза.

Рискът от деменция

Най-хубавата част от започването на тази хормонално заместителна терапия за ранната менопауза е, че  понижава риска от появата на едно заболяване, което трудно се диагностицира навреме, за да бъде спряно.

В действителност деменцията е болест, която се развива постоянно. Това означава, че е дегенеративно заболяване, което постепенно ще се проявява. Но правилното лечение може да забави процеса и така да подобри качеството на живот на болния.

Препоръчваме ви да прочетете и: Липсата на сън може да доведе до деменция

Уязвимостта на мозъка

Както се уверихте, мозъкът ни е много уязвим и деликатен. Менопаузата, която повечето хора свързват с горещите вълни и емоционалната нестабилност, в действителност води до редица промени.

Тялото и здравето ви се променят, когато навлезете в менопаузата. Костите ви губят плътността си, рискът от появата на деменция се повишава, особено, ако става въпрос за ранна менопауза. Затова е важно да се доверите на добър специалист и да поговорите с него за възможността за назначаване на хормонално заместителна терапия. Тя значително може да ви помогне да се справите с неприятните симптоми.

Заключение

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разберете, че има начини за предпазване от това дегенеративно заболяване. Въпреки че ранната менопауза невинаги води до деменция, тя повишава риска от появата й.

  • Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
  • Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
  • Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
  • Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
  • Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.