Липсата на сън може да доведе до деменция

Препоръчваме да повишите нивото на кислорода в кръвта чрез диета
Липсата на сън може да доведе до деменция

Последна актуализация: 08 март, 2019

Експертите винаги предупреждават за навиците, които могат да повлияят негативно върху качеството на съня. Сред тях са приемът на храна късно вечерта, гледането на телевизия преди сън, взаимодействието с лаптоп и смартфон до късно в леглото и др. Повечето хора игнорират тези фактори, а рискът да объркат биологичния часовник е голям. Oттам следват сериозни последици за здравословното състояние. Липсата на сън и всякакви нарушения, свързани с него, влияят пряко на физическото и умственото здраве.

Скорошно изследване сочи, че недоспиването и други здравословни проблеми могат да провокират нарушения на мозъчната дейност,  сходни с тези на пациенти, болни от деменция. Още полезна информация за това заболяване можете да получите от сайта BG Medic.com.

Откритието е дело на група изследователи от  Администрацията на ветераните в Хаваи, която е събирала данни за 167 души, на възраст – средно 84 години – до тяхната смърт. Проследени са около 6 години от живота им. По време на аутопсиите след това, учените обръщат внимание специално на мозъка. Те търсят малки аневризми или промени в мозъчната тъкан. Които най-често са налице при хора, страдащи от проблеми със съня  (вследствие на сънна апнея или емфизема).

Проучването доказва, че хората, при които са установени промени в мозъчната тъкан, са страдали от ниско ниво на кислорода в кръвта. Нещо, което е характерно за състояние като деменцията.

Липсата на сън и ниското ниво на кислорода в кръвта се свързват с аномалии в мозъка

Липсата на сън и ниското ниво на кислорода в кръвта се свързват с аномалии в мозъка.

Резултатите се базирани на факта, че такива аномалии се срещат при страдащи от проблеми със съня, от ниско ниво на кислород в кръвообращението.

Изследователите посочват, че пациентите,  прекарали между 77% и 99% от цикъла на съня с ниско ниво на кислород в кръвообращението, са 4 пъти по-предразположени към развитие на мозъчни увреждания. Хората с ниско ниво на кислород в кръвта, докато спят, е по-вероятно да се сблъскат с аномалии на мозъка. Ръководителят на проучването д-р Ребека П. Гелбер ( Хонолулу, Хавай) констатира, че ниското ниво на кислорода в кръвта, липсата на добър сън допринасят за увреждането на мозъка и развитието на деменция. Резултатите са интересни, като се има предвид факта, че през последните години много хора се оплакват от проблеми със съня. Включително от липсата на сън.

Проучването на учените е публикувано в медицинското списание The American Academy of Neurology.  То включва важна информация за продължителността на съня на наблюдаваните хора, за насищането на  кръвта  с кислород и за наличието на сънна апнея.

Какво провокира ниско ниво на кислорода в кръвообращението?

липсата на сън може да доведе до появата на деменция

Ниското ниво на кислород в кръвта може да бъде провокирано от следните фактори:

 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Анемия с остър респираторен дистрес синдром (ОРДС)
 • Белодробна фиброза
 • Вродено сърдечно заболяване
 • Емфизема

Как можем да повишим нивото на кислорода в кръвта?

липсата на сън може да бъде преодоляна със здравословно хранене

Необходимо е да спазвате диета, богата на фибри, както и да консумирате изобилие от плодове и зеленчуци, богати на калий, магнезий и витамин С. Ето няколко отлични предложения:

 • Банани
 • Авокадо
 • Целина и магданоз
 • Зеле
 • Спанак
 • Цитрусови плодове
 • Краставица
 • Броколи
 • Зелени ябълки
 • Червени боровинки

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 невероятни качества на боровинките

Важно е да намалите консумацията на натрий, да избягвате приема на мазнини, захар и преработени храни. Вслушвайте се в препоръките на лекарите по отношение на проблемите със съня, които могат да се отразят негативно върху здравето на мозъка. Липсата на сън, както и други подобни нарушения, влияят неблагоприятно върху настроението, създават усещане за силна умора, проблеми с концентрацията, стрес и др.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.