Ръководство за отглеждане на хеликония у дома

Изобилието на цветовете му с ярки нюанси, неговата здравина и свежестта на неговите шипове го правят растение, което искаме да имаме у дома или на работното си място. Отглеждането на хеликония в саксии е много лесно, ако се погрижим за някои детайли.
Ръководство за отглеждане на хеликония у дома

Последна актуализация: 28 юни, 2024

Хеликониите са големи, ефектни тропически растения, характеризиращи се с красивите си цветни шипове с различни форми и цветове. Те живеят в топъл и влажен климат и са много ефектна декорация. Дори могат да се използват за залесяване и защита на водни източници. И така как да отглеждате хеликония у дома?

Това растение е емблематично за тропическите гори и е известно със своята красота и изобилие. Известно е икато платанило или клюн на тукан.

Отглеждането му у дома може да бъде полезно, тъй като добавя екзотичен и привлекателен щрих към всяко пространство, създавайки добра атмосфера в градината или на закрито. В тази статия ще ви кажем как да го отглеждате в саксии, така че домът ви да изглежда красив и пълен с живот.

Характеристики на растението хеликония

Типични за Южна Америка, Централна Америка, тихоокеанските острови и някои региони на Индонезия, повечето екземпляри се срещат в Южна Америка и Карибите. Има повече от 200 вида, вариращи по размер.

Има такива, които са с размери около 70 сантиметра до най-големите, които достигат 10 метра височина. Те растат бързо и буйно в топли райони, тъй като това е климатът, който благоприятства тяхното развитие.

Друга характеристика на хеликониите е, че те имат големи, редуващи се листа, подобни на тези на банановите растения. Стъблата са дебели и твърди, което им придава стабилност и устойчивост. Те имат различни форми, като гроздове или висулки, и са съставени от ярко оцветени прицветници, които обграждат цветята.

Една от особеностите на тези растения са техните поразителни и цветни шипове. Хеликониите се открояват, когато са в саксия, тъй като добавят цвят и елегантност. Може да живеят до 20 или повече години и ще бъдат с вас голяма част от живота ви.

Как да отглеждаме хеликония в саксии

Отглеждането на хеликония в саксия е отличен избор за декорация на дома. Изисква прости грижи, които могат да се извършват от всеки член на семейството, в различни сезони или периоди от годината. Следвайте това ръководство от седем стъпки, за да ви помогне да обгрижвате правилно растението.

1. Изберете подходяща саксия

Изберете саксия, която е достатъчно голяма, за да побере кореновата система на една хеликония. Уверете се, че има дупки на дъното, за да позволи добър дренаж на водата.

2. Използвайте плодородна почва

богата почва
Уверете се, че използвате почвена смес, богата на органични вещества, за да позволите на вашето растение да се развива и процъфтява.

Уверете се, че използвате почвена смес, богата на органични вещества по време на растежа му. Изсипете слой компост около растението, като се уверите, че не докосва стъблото. Можете също така да добавите малко пясък, за да подобрите дренажа.

3. Осигурете на вашето растение идеална позиция

Поставете хеликонията в саксията, като се уверите, че корените са покрити с пръст. Не заравяйте растението твърде дълбоко; оставете шийката на коренището, която е частта, където се срещат корените и стъблото, над нивото на почвата.

4. Поливайте редовно вашата хеликония

Хеликониите предпочитат влажни почви, така че поливайте през ден, но внимавайте да не ги преполивате. За предпочитане е да използвате поливане близо до стъблото, а не само да пръскате листата и цветята.

5. Следете светлината и температурата

Поставете саксията на място, където получава непряка слънчева светлина или филтрирана светлина. Избягвайте директно излагане на интензивно слънце. Хеликониите предпочитат топли температури, между 20°C и 30°C.

6. Пазете го от студа

Ако живеете в студен район, помислете за отглеждане на растението на по-топло място. Можете да го покриете с изолационен материал, като се уверите, че този плат не докосва листата и цветята.

7. Редовно подрязване и поддръжка

Отстранете избледнелите листа и цветове, за да поддържате растението чисто и здраво. Ако е необходимо, можете да режете старите или повредени стъбла. Премахването на тези части ще подобри здравето на цветето.

Съвети за отглеждане на хеликония в градина

Цветовете на тези тропически растения могат да красят и вашата градина със своята красота и багри. В допълнение, ще бъдат привлекателни за насекомите. Всъщност някои ботаници са открили, че определени разновидности хеликония позволяват да бъдат опрашвани само от някои видове колибри, но не от всички, демонстрирайки селективност.

Препоръчваме ви да намерите видимо място, където можете да ги засадите и да се възползвате от красотата им. Много е важно да изберете своя сорт според климата и условията на мястото, където ще се извършва засаждането.

Не забравяйте да оставите достатъчно пространство между всеки един от тях, така че да има място за растеж. Може да бъде между един и два метра.

Докато растат, почиствайте почвата от плевели. Можете също така да използвате тор за цъфтящи растения, за да насърчавате растежа на растенията.

Можете да имате тропически цветя в дома си

Отглеждайки хеликонии, можете да имате тропически растения в дома си. Известни са със своите ефектни шипове, различен размер, големи листа и твърди стъбла. Тъй като са дълголетни, те са се превърнали във високо ценени декоративни растения.

Следването на това ръководство за грижа ще ви позволи да им се наслаждавате дълги години напред. Просто ги пазете от вредители. Нематодите и червеите са най-честите им неприятели. Ако оставите растението незащитено, то може да загине. Така че при наличие на признаци на инфекция се консултирайте със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hernández Meneses, E., López Peralta, M.  & Estrada Luna, A. A.(2018). Micropropagation of three heliconia species of commercial interest in Mexico via direct organogenesis. Revista Bio Ciencias, 5, 1-16. https://pdfs.semanticscholar.org/
  • Krause, S. (2023). Morphological and molecular characterization of native Heliconia sp. accessions of the Amazon region. Ornam. Hortic. 29 (2).  https://www.scielo.br/j/oh/a/cQnLDyKRKzc7GnMCxdD97ym/#
  • Krishna, S. S., Jasmine, A. J., Sundar, S. T. B., Rajakumar, D., & Vethamoni, P. I. (2023). Growth Traits of Pendent Heliconia Genotypes in Kanyakumari Conditions. International Journal of Plant & Soil Science35(19), 726–730. https://journalijpss.com/index.php/IJPSS/article/view/3604
  • Malakar M., Paiva P., Beruto M., Da Cunha Neto, A.R. (2023). Review of recent advances in post-harvest techniques for tropical cut flowers and future prospects: Heliconia as a case-study. Front Plant Sci. 28(14). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10419226/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.