Растението Райска птица: Характеристики и грижи

Райската птица е красиво цвете, което никога не остава незабелязано. Ако искате да го имате в дома си, ще трябва да се научите как да го отглеждате, да се грижите за него и да го размножавате. Ще ви разкажем всичко по темата!
Растението Райска птица: Характеристики и грижи

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 09 май, 2023

Райска птица е популярното наименование на вида Strelitzia reginae. Името му идва от латинското reginae, което означава „кралица“. Това е растение, което се отличава с красивите си екзотични цветове в нюанси на оранжево, синьо и виолетово, които наподобяват формата на глава на птица.

То произхожда от Южна Африка и се е разпространило в различни области, тъй като се адаптира към тропически и субтропичен климат, което го прави популярно в страни като Колумбия, Коста Рика, Мексико, Еквадор, Венецуела, Гватемала и средиземноморските брегове. Наред с орхидеите, хеликониите и антуриумите е едно от най-популярните тропически растения.

Цъфти през цялата година, особено в най-горещите летни месеци. Освен това има дълъг живот. Тъй като е родено в тропическия климат, изисква оптимална температура от около 25 градуса по Целзий и минимум 10 градуса по Целзий. Също така се нуждае от влажност близо до 70% и може да достигне височина до 2 метра.

Характеристики на растенията райска птица

Растението райска птица, известно още като стрелиция или растение огнена птица, е внушителен храст, който може да достигне височина до 2 метра. Има дълго стъбло, от което излизат продълговати обвивни листа, които го покриват с яркозелен цвят.

В края на стъблото му има клюн, от който излизат цветове, които в игра на красиви цветове са оформени с три червеникаво оранжеви чашелистчета и сини до виолетови венчелистчета.

Цветовете на райската птица се характеризират с това, че остават свежи и красиви за дълъг период от време във вази. Средната им продължителност е две седмици, но могат да запазят ярките си цветове до 18 дни. Това ги прави много желани за украса. Със своята красота те придават екзотичен и тропически щрих на околната среда.

Поради височината си, те се поддават на големи и внушителни флорални аранжировки, които придават елегантност. Те обикновено не излъчват силна миризма, за разлика от други, като лилиите.

От друга страна, райската птица се характеризира със сладък нектар, който привлича птици и насекоми, като колибри и пеперуди.

Красивото цвете стрелиция
Екзотично и с присъща красота, това цвете е декоративно и има способността да издържи до 2 седмици, без да увяхне.

Грижа за растението райска птица

Растението райска птица е издръжливо. Като такова, вирее добре в крайбрежни райони със силни ветрове. Въпреки това изисква специални грижи, за да бъде здраво и да расте оптимално.

Ако искате да го имате у дома, обърнете внимание на следните точки.

1. Уверете се, че растението райска птица получава достатъчно слънчева светлина

Strelitzia reginae, като тропическо растение, трябва да получава слънчева светлина поне 4 часа на ден. Важно е обаче да има и сянка в най-горещите месеци.

Ако живеете на място, където сутрин има силни студове или температурата пада под 10 градуса по Целзий,  най-добре е да го държите на закрито.

2. Засадете го в подходяща почва

Статия в списание Natural and Agricultural Sciences гласи, че растенията райска птица, които се събират в почви с умерено кисело рН и богати на калций, магнезий и калий, отглеждат по-голям брой цветове и траят по-дълго във ваза.

Ето защо е важно да осигурите добра почва у дома, която предлага на вашите цветя тези минерали. Освен това изисква добър дренаж, за да се избегне преовлажняване.

3. Подрязвайте растението райска птица редовно

Райската птица не изисква прекомерно подрязване. Въпреки това е важно, когато цветовете увяхнят, да се подреже, за да се отстранят мъртвите, кафяви или увехнали части, за да се подпомогне възстановяването му.

4. Изберете правилния размер на саксията

Райската птица може да бъде поставена в саксия. Има силни корени и ускорен растеж. Ето защо е необходимо да се пресажда веднъж годишно.

Трябва да се уверите, че е в голям размер саксия, което му позволява да се развива добре. От друга страна, стига да има правилните температурни условия, може да бъде поставено на закрито и на открито.

5. Наторявайте често растението райска птица

Райската птица реагира добре на оборски тор или домашен компост. Трябва да го правите на всеки 20 дни, защото това е растение, което много добре цени органичните вещества.

6. Поливайте го внимателно

Една от най-честите грешки, които отслабват или убиват растението райска птица, е да го поливате твърде много. Това води до загниване на корените му.

Трябва да поддържате почвата равномерно влажна и да не се образуват локви. През зимния сезон можете да го поливате два пъти седмично, а през лятото 4 пъти седмично.

Съвети за размножаване на растението райска птица

Когато купувате растение райска птица, препоръчително е да купувате вече развити резници или разсад, защото ако закупите семената, ще трябва да чакате дълго време, докато порасне и цъфне. След като го адаптирате за вашия дом или градина, със сигурност ще искате да го размножите като подарък.

Според статия, публикувана в списание Agro Productividad, това растение може да се размножава по два метода: полово и безполово. Това означава, че се извършва чрез семена или чрез разделяне от потомство или издънки, които се раждат от майчиното растение.

Можете също да го размножите от тъканта на малки части, известни като експланти. Най-простата и бърза техника обаче е разделянето.

Чрез разделяне на храста

За да разделите растението, трябва да го извадите от саксията, като внимавате да не повредите корените. За това можете да използвате шпатула като помощно средство.

Внимателно отделете растението с ръце, като обърнете внимание на частта, където се разделя естествено. За да го идентифицирате, погледнете тези издънки, които се образуват отстрани на главното стъбло на багажника.

След това трябва да разплетете корените. В процеса внимавайте да не ги повредите твърде много. Използвайте нож, за да ви помогне да разделите растението. Потомството на растението обикновено се развива отделно от майката, така че този процес обикновено не е толкова труден.

Компост в двора
Органичният тор е много полезен за това растение, което се радва да се възползва от неговите хранителни вещества.

Събирайте семената на растението

Семената, открити в това цвете, обикновено са скрити. За да ги намерите, трябва да потърсите светлозелена бучка, която се образува върху стъблото.

Прегледайте всяко ваше цвете, докато ги намерите. Ще откриете шушулка, която е пълна със семена. Въпреки това, след като я намерите, трябва да изчакате, докато се отвори естествено.

Когато се отвори, ще намерите няколко черни семена, заобиколени от оранжево покритие. Извадете ги и ги оставете да изсъхнат за около 5 дни.

След това трябва да засадите около 3 семена в саксия с почва, тор и добър дренаж. Поливайте ги оскъдно и ги оставете на слънце. След 3-4 месеца ще можете да видите кълновете на красивата райска птица.

Това обаче е процес, който изисква много търпение, тъй като не всички семена оцеляват в почвата. Освен това може да отнеме няколко години, докато растението порасне.

Забавни факти за райската птица

Сега, след като знаете за красотата на Strelitzia reginae и грижите за нея, вероятно ще искате да я имате у дома си или в градината. В допълнение към растението, което отдава почит на красивата райска птица, родом от Нова Гвинея, ще имате цвете, което носи името на кралица.

Пътуващите го пренасят във Великобритания през 1772 г., сър Джоузеф Банкс му дава екзотичното име Strelitzia на името на кралица Шарлот, херцогиня на Мекленбург-Стрелиц, която е съпруга на крал Джордж III. Знаехте ли това?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.