23 вида и форми на вагината: всички те са нормални

Има различни видове и форми на вагината, според дължината на срамните устни, дълбочината, наличието на окосмяване, наред с други фактори. Но всички те имат едно общо нещо: всички са напълно нормални!
23 вида и форми на вагината: всички те са нормални

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Както при толкова много други части от нашата анатомия, има голямо разнообразие в различните видове и форми на вагината или вулвата. Става въпрос за формата, размера или дори цвета й.

Преди всичко е добре да уточним, че термините вагина и вулва често се използват взаимозаменяемо. Те обаче не се отнасят за една и съща част от тялото.

“Влагалището” се отнася до канала, който е входът на матката, докато вулвата е външната част на гениталиите, където се намират клиторът, уретрата и малките и големите срамни устни.

Някои жени може би са се чудили дали тази част от тялото им е наред. Отговорът обаче е, както вече посочихме, че има голямо разнообразие от форми и всички те са нормални!

Всички тези 23 вида и форми на вагината, за които ще говорим в тази статия, са нормални. Единственото необичайно нещо би било да има болка, някакво течение със странен цвят или вид, или нехарактерна миризма, която не е приятна. Така че, нека ги разгледаме!

1. Видове и форми на вагината – изпъкнал пубис

Когато жената е гола, но държи краката си затворени, изправена или легнала, срамните устни и други детайли не могат да бъдат видени. Ще забележим само космите, ако има такива, и заоблена изпъкналост над срамната кост.

Това се нарича mons pubis. Това е мастна тъкан и в някои случаи е по-изпъкнала, което показва натрупване на липиди. Това обаче няма нищо общо с наднорменото тегло.

2. Вагина с форма на сърце

При жени, които имат по-голям обем на краката, както и изпъкнал mons pubis, формата на влагалището е като сърце, с върха към бедрата. Пример за това може да се види в известната картина на Гоя Maja desnuda.

3. Видове и форми на вагината – V-образна вагина

При по-слабите, дългокраки жени се създава впечатлението, че външната форма на вагината е тази на буква V и е малко удължена.

4. V-форма с пространство

При дори по-слаби жени, когато са изправени и без дрехи, се вижда малък триъгълник или празно пространство, през което се вижда какво има зад него.

5. Видове и форми на вагината – дебели големи срамни устни

Когато отворите краката си, може да почувствате месестата плът, която покрива вулвата. Това са големите срамни устни или външните устни. Вътре са малките срамни устни или вътрешните устни, които водят до вагиналния отвор.

Точно както има различни видове и форми на вагината, има и различни видове срамни устни. Големите срамни устни обикновено са с тънка кожа и набръчкани. Има обаче и случаи, когато са дебели или подути, по-месести.

6. Затворени големи срамни устни

Като цяло външните срамни устни са по-малко сгънати. Въпреки това, има случаи, в които срамните устни са толкова затворени, че малките срамни устни се виждат само когато кожата се отдръпне от големите срамни устни, така че клиторът също се вижда.

7. Видове и форми на вагината – извити външни устни

При други жени големите срамни устни могат да бъдат извити, съединяващи се само в краищата. Те ще имат форма на подкова или очи, което оставя вътрешните срамни устни леко оголени.

Различните видове и форми на вагината
Някои жени може да си мислят, че вагината им не е нормална. Най-вероятно обаче това е често срещана анатомична вариация.

8. Видими вътрешни срамни устни

Понякога, дори ако външните срамни устни не са извити или отворени, може също да се случи, че вътрешните срамни устни са изпъкнали и видими.

9. Асиметрични вътрешни устни

Това се отнася до факта, че едната вътрешна устна е по-дълга от другата. Както и в другите случаи, които описахме, тази асиметрия не трябва да е причина за безпокойство.

10. Видове и форми на вагината – дълги или изпъкнали големи срамни устни

Въпреки че няма много данни за това, заслужава да се отбележи, че са направени изследвания върху размера на срамните устни. Средно големите срамни устни са около 8 сантиметра в обиколка.

При някои жени тези външни устни могат да бъдат дори по-изпъкнали, оставяйки кожата отпусната. Гънките може дори да са толкова открити, че да стърчат през бельото на жената.

11. Малки големи срамни устни

Противно на горното, има и външни срамни устни, които са малки. Поради тази причина те може да не скриват напълно малките срамни устни.

12. Видове и форми на вагината – отворени външни устни

Възможно е също така големите срамни устни да са леко отворени или да не се затварят напълно.

13. Изпъкнали вътрешни срамни устни

Както се вижда от името им, големите срамни устни се предполага, че са по-големи от малките срамни устни. Това обаче не е вярно във всички случаи.

Освен това, колкото и странно да изглежда, вътрешните срамни устни или малките срамни устни често изпъкват. Някои жени не намират това за много приятно, така че понякога искат хипертрофията на малките им срамни устни да бъде коригирана с операция.

14. И малките срамни устни, и външните срамни устни са с еднакъв размер

Вътрешните и външните срамни устни могат да бъдат с еднакъв размер. Или дори и двете да са малки.

Когато това се случи, препуциума на клитора или самият клитор могат да бъдат лесно видими, без да се налага да използвате пръсти, за да разкъсвате кожата. Това прави стимулацията по-лесна.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Какво знаете за вагиналната гъбична инфекция?

15. Вагина със среден размер

Както при мъжкия орган, има голямо разнообразие по отношение на размера на вагината. Средната дължина е оценена на около 10 сантиметра. Въпреки това, той е по-голям, когато жената е възбудена.

Също така е интересно да се отбележи, че разликите в дължината може да са в съответствие с ръста на жената, но не непременно с нейното тегло.

16. Видове и форми на вагината – разширена вагина

Понякога каналът може да е по-широк или мускулатурата да е  отпусната. Това е известно като вагинална отпуснатост. Може да се появи след раждане, въпреки че това не е единствената причина.

17. Странична траектория

Траекторията или наклонът на вагината също може да варира донякъде. Някои са малко по-изкривени от други. Това се случва и с пенисите на някои мъже.

18. Видим клитор

При някои жени клиторът е по-видим, или поради размера, или защото е по-малко покрит от качулка (препуциум), разположен в горната част на вулвата, където се срещат малките срамни устни.

19. Епилирана вагина

Когато говорим за видовете и формите на влагалището, отсъствието или количеството на пубисните косми, както и начина, по който е обезкосмено до голяма степен определя външния му вид.

Някои жени предпочитат да депилират цялата област. Изследванията обаче показват, че това не е много здравословно нещо. В допълнение към факта, че срамното окосмяване помага за поддържане на температурата, когато е напълно отстранено, има по-голяма склонност да страдате от инфекции.

Епилация на интимната зона
Според изследвания, кола маската на пубиса не е добра идея, тъй като защитната бариера се премахва.

20. Видове и форми на вагината – малко срамно окосмяване

Други жени предпочитат да не обезкосмяват цялата зона напълно, а да оставят малко окосмение. Количеството зависи от личния вкус. В тази връзка има няколко стила:

 • Намаляване на дължината на космите, оставяйки естествената форма
 • Оставяне на една тънка линия в центъра
 • Закръглено петънце на пубиса

21. Естествени срамни косми

Има и такива, които предпочитат да оставят окосмяването естествено, без да го премахват. Разбира се, изобилието от косми не е еднакво при всички, нито цветът му.

22. Разнообразие от цветове

Цветът на вулвата също варира от една жена на друга, въпреки че е обичайно срамните устни да са по-тъмни от останалата част от кожата. Това е така, защото има по-голямо изобилие от меланоцити в гениталната област.

И въпреки че този цвят е свързан с цвета на кожата като цяло, има и други фактори, които могат да играят роля, като например следното:

 • По време на възбуда притокът на кръв се увеличава
 • Хормоналните дисбаланси и триенето го карат да потъмнее
 • Вагинална инфекция може да накара вулвата да придобие лилав оттенък

23. Малко вагинално течение

Вагиналният секрет има функцията да поддържа влагата, влияейки върху здравето на тъканите. Когато има недостатъчен секрет, се появява сухота, която засяга сексуалното функциониране.

Кога да отидете на лекар

Видовете или формите на вагината, както и размерът на срамните устни или mons pubis, не трябва да са причина за безпокойство. Въпреки това, трябва да се консултирате със специалист, когато има промяна в цвета или миризмата в тъканите, придружени от други симптоми като:

 • Бучки
 • Необичайно обилно течение
 • Обилно кървене
 • Болка при полов акт
 • Сърбеж или парене на вулвата

Изследвания от 2020 г. сочат, че размерът на срамните устни не влияе на сексуалната функция или способността за достигане на оргазъм. Възможно е обаче някои жени с лабиална хипертрофия да са чувствителни и да изпитват дискомфорт при полов акт.

Възможно е също така лицето да се чувства неудобно от външния вид на вагината си.

От друга страна, когато вагината е малка и пенисът на партньора е голям, може да има парене, болка и дразнене. Разбира се, това не означава, че трябва да прекратите връзката си. Чрез внимателно действие, намиране на най-добрата позиция и стимулиране за овлажняване, въздействието може да бъде сведено до минимум.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.