Процентът на рак на панкреаса се е увеличил

Обикновено се появява между 46 и 75-годишна възраст, и е по-труден за откриване в сравнение със зловещото заболяване на други органи
Процентът на рак на панкреаса се е увеличил

Последна актуализация: 03 февруари, 2019

Ракът на панкреаса наблюдава значително увеличение през последните години. Според СЗО (Световната здравна организация), в момента той е сред 5-те най-смъртоносни видове рак, след рак на белия дроб, гърдата, стомаха и дебелото черво.

Но според изследванията, публикувани в специализирани списания като Science Daily, през 2030 г. той може да нарасне и да стане втори сред най-смъртоносните. Това е изключително тревожно, особено имайки предвид факта, че този вид рак обикновено остава незабелязан и е асимптоматичен в началото.

Не може да забравете един важен факт обаче: ако ракът на панкреаса ще стане по-смъртоносен в идващите десетилетия, това означава, че науката е напреднала и смъртността при рак на гърдата или рак на дебелото черво продължава да намалява.

Това е нещо положително, което трябва да имаме предвид. Не можем да забравим, че ракът е заболяване, което се лекува, а не е смъртна присъда. Това означава, че трябва да се борите, и да имате доверие в науката, която продължава да напредва с всеки изминал ден.

Днес бихме искали да поговорим за това какво може да предизвиква това увеличение на случаите с рак на панкреаса.

Засегнатите от рак на панкреаса ще се увеличат през следващите няколко години

Един факт, който не може да загърбите е, че продължителността на живота се увеличава все повече. Това означава, че има по-голямо население от възрастни хора, които биха могли да развият някои болести.

Ракът на панкреаса обикновено се появява между 46 и 75-годишна възраст. Най-често срещаната възраст за диагностициране обаче е 71. От този момент нататък рискът от заразяване с рак на панкреаса се увеличава.

Ако добавите някои рискови фактори като тютюнопушене, фамилна анамнеза или някои заболявания на панкреаса, броят на пациентите с рак се увеличава.

  • Когато става дума за рак на панкреаса, не може да не припишете 100% от това на тези фактори. Експертите посочват, че в момента все още не знаем точно какво причинява това заболяване.

Хората на около 40-годишна възраст например, които водят здравословен начин на живот, все още могат да бъдат диагностицирани с рак на панкреаса.

Ето защо учените показват, че най-трудната част от контролирането на тази болест е свързана със следните неща:

Диагностициране на рака на панкреаса

Сложността на диагностицирането

Както говорихме по-рано, една от причините, че рак на панкреаса може да бъде вторият най-смъртоносен рак (след рак на белия дроб), е, че страдащите от рак на гърдата, стомаха или дебелото черво имат голяма продължителност на живота, благодарение на по-доброто лечение.

  • Основно това, което се случва, е че панкреасът се намира дълбоко в корема. Достъпът до него, за да се визуализира с конвенционални методи за изследване е труден.
  • Друго нещо, което трябва да запомните е, че пациентите обикновено не изпитват симптоми по време на първите етапи. Това е моментът, когато заболяването се лекува най-лесно. Той определено е сложен.

Факторите, които трябва да имате предвид

Учените разкриха това изследване чрез различни средства по целия свят с една много ясна цел: да направят големите организации наясно с необходимостта да инвестират в по-добри методи, както и по-добри лечения, заедно с професионалисти, способни на по-дълбоко проучване на този вид рак. След няколко години може да се превърне в един от най-смъртоносните видове.

В същото време, те продължават борбата денонощно, за да се изправят пред по-възрастното население, което е с по-висок риск от заразяване с определени видове заболявания. Тези заболявания се смятат за сериозни, и е абсолютно задължително да инвестираме в здравето и медицината.

Знаем, че няма начин да се избегне това на 100%, или всеки друг вид рак. Но винаги трябва да полагате грижи за добри навици на живот, за да се борите срещу него, да се чувствате добре, да използвате естествените защитни сили, антитела и енергия…

Факти за рака на панкреаса

Запомнянето и следването на тези неща може да ви помогне да се преборите с рак на панкреаса:

  • Избягвайте лоши навици като пушене или пиене.
  • Борете се със затлъстяването.
  • Избягвайте воденето на заседнал начин на живот: подлагайте тялото на движение всеки ден, като ходите на разходки или правите прости аеробни упражнения.
  • Ракът на панкреаса е по-чест при пациенти с диабет. Важно е да имате това предвид.
  • Ако страдате от хроничен панкреатит, това е друг фактор. Ако това е вашият случай, определено трябва да правите повече тестове, и да вземате повече мерки за контрол.
  • Увеличете консумацията на витамин C, течности, пресни продукти, както и храни, богати на антиоксиданти. Също така, консултирайте се с личния лекар за възможността за прием на витамин D.
  • Избягвайте храни, които са с високо съдържание на мазнини, и не забравяйте да консумирате зехтин и лесно смилаеми храни.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.