Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво

В медицината са известни много методи за ранната му диагностика, но в началните етапи симптомите могат да бъдат объркани с други заболявания
Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Хората над 50-годишна възраст трябва да ходят на годишен преглед за рака на дебелото черво,  с цел възможно най-ранна диагностика. Здравословният начин на живот е от съществено значение, ако искате да попречите на заболяването да се развива.

Ракът на ободното (дебелото) черво е все по-често срещано заболяване и си струва да знаем нещо по въпроса, за да се предотврати или лекува възможно най-рано. Това е най-сериозното заболяване, което може да засегне дебелото черво, и е важно да се знае колкото се може повече за него. В тази статия ще  обясним онова, което трябва да знаете.

Ракът на дебелото и правото черво (ректум) е една от водещите причини за смърт в страни, като Съединените щати. Ранната диагностика може да доведе до пълно излекуване. Заболяването  започва в лигавицата на дебелото черво и ректума.

Какви са причините за рака на дебелото черво?

 • Причината не е една единствена. В началото при повечето пациенти се появяват  доброкачествени полипи, които се превръщат в ракови ( ако не се лекуват или се оставят да растат). Хората с най-голям риск да се разболеят от рак на дебелото черво са:
  • Над 60-годишна възраст.
  • От афроамерикански или източноевропейски произход.
  • Консумират много преработени или червени меса.
  • Имат полипи на дебелото черво.
  • Страдат от възпалително заболяване на червата като улцерозен колит или болест на Крон.
  • Пациенти с фамилна анамнеза (особено ако е имало случаи на фамилна аденоматознаполипоза).
  • Тези, които консумират  храна, богата на мазнини с малко фибри.
  • Които пушат или пият прекалено много.

  Затлъстели или с наднормено тегло.
  Ракът на ободното и дебелото черво е втората водеща причина за смърт в Испания ( по-често се наблюдава при мъжете, отколкото при жените). Само 10% от полипите стават канцерогенни. Въпреки това, те трябва да се лекуват своевременно. Рискът нараства, ако мине твърде много време.

  Симптоми на рака на дебелото черво

Какви са симптомите на рака на дебелото черво?

Те варират в зависимост от местоположението на тумора в червата:

 • Ако се намира в лявата извивка, симптомите са кървави изпражнения, диария и запек. Наблюдава се усещане  за непълно освобождаване след ходене по голяма нужда.
 • Ако се намира в напречното ободно черво: болка, запушване, спазми, повръщане и подуване на корема.
 • Ако се намира в дясната извивка: вътрешни кръвоизливи, хронична анемия, умора, бледост, и липса на сила.

Във всеки случай, ракът на дебелото черво може да причини загуба на апетит, драстична загуба на тегло, температура, хронична умора, чувствителност и болка в долната част на корема, и тънки изпражнения.

Как се открива рак на дебелото черво?

Съществуват  медицински тестове, които могат да определят дали дадено лице е с рак на дебелото черво (или е само с полипи). Лекарят прилага натиск върху коремната област и провежда ректален преглед, за да открие бучки в областта.
Изпражненията  се изследват за наличие на кръв, което е измежду симптомите на рак на дебелото черво (както и на други заболявания). Могат да се направят кръвни изследвания за анемия и такива – за чернодробната функция.
Колоноскопията позволява на лекаря да види цялото черво. Това е най-доброто изследване за рак или полипи. С този тест може да се види целия стомашно-чревен тракт и да се вземат проби от съмнителни тъкани за допълнителен анализ. Ако пациентът има рани, които не позволяват да се направи колоноскопия, тогава се използва иригография, за да се види очертанието на дебелото черво на рентгенови лъчи.

Колоноскопия

При диагноза – рак на дебелото черво, се правят допълнителни изследвания, които да определят до каква степен се е развило заболяването и дали ракът се е разпространил. Това се извършва чрез компютърна томография (СТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на долната част на корема и стомаха.

Етапи на развитие

Известни са пет етапа на развитие на рака на дебелото черво:

 • 0: образуване във външните слоеве на червата
 • I: във вътрешните слоеве на дебелото черво.
 • II: разпространил се е през стената на дебелото черво.
 • III: туморът е обхванал лимфните възли.
 • IV: ракът се е разпространил в други органи (метастази).

Лечението зависи от фактори, като етапа и местоположението на тумора. Съществува широк диапазон на интервенции,  вариращи по тежест, които включват: хирургия (колектомия) за отстраняване на ракови клетки; химиотерапия за тяхното унищожаване, лъчева терапия за премахване на туморни тъкани. Ракът на дебелото черво е лечим, ако се открие и се лекува рано. Прогнозата зависи от възрастта на пациента, от имунната система, от етапа на започване на лечението, и т.н. Ако са минали пет години след лечението и ракът не се е появил отново,  пациентът е излекуван.

Ранна диагностика и профилактика за рака на дебелото черво

В медицината са известни  много методи за ранната му диагностика,  но в началните етапи симптомите могат да бъдат объркани с други заболявания. Препоръчва се на хората над 50 год. да изследват изпражненията за кръв –поне веднъж годишно. Следва да се предприемат по-сериозни предпазни мерки( включително ендоскопия), ако е налице фамилна анамнеза за рак,започвайки от 40-годишна възраст – на всеки две години. Ако резултатите са положителни, колоноскопията се извършва, както е описано по-горе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.